Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν πως τα ξημερώματα της Τρίτης (13.09.2022) εξαπέλυσε επίθεση στα σύνορά της. Από τις νέες εχθροπραξίες υπάρχουν εκατέρωθεν θύματα!
Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας. Στις 00:05 «οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις με πυροβολικό και όπλα μεγάλου διαμετρήματος κατά θέσεων του αρμενικού στρατού κοντά στις περιοχές Γκορίς, Σοτκ και Τζερμούκ», ανέφερε η ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα για τη ναρκοθέτηση περιοχών από Αρμενίους στο Ντασκασάν, το Καλμπατζάρ και το Λατσίν. Αποδίδοντας στο Γερεβάν την ευθύνη για τις συγκρούσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.
Heavy fighting taking place between Armenia and Azerbaijan tonight. pic.twitter.com/pWqsElqRre
— Visegrád 24 (@visegrad24) September 12, 2022
https://twitter.com/Flash_news_ua/status/1569433526138814470?s=20&t=JAa83v8WB2AoyugzLsyPig
❗️Azerbaijani Armed Forces began intensive shelling of Armenian positions
— NEXTA (@nexta_tv) September 12, 2022
It is reported that Azerbaijani Armed Forces are striking settlements along the border with Armenia with artillery, mortars and drones.The defense ministries of both countries have confirmed clashes.
1/3 pic.twitter.com/4Mc526NSUr
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.
Ο πόλεμος έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.
ΗΠΑ: Σταματήστε!
Την έντονη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.
«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Απευθύνουμε έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες», υπογραμμίζει.