Site icon NewsIT

Brexit: Αγώνας δρόμου για Κάμερον να κάνει το υπέρ… κατά!

20.02.2016 | 21:21
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Κάλπες... δημοψηφίσματος στήνονται στη Βρετανία. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι στις 23 Ιουνίου θα γίνει το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. 

Αμέσως μετά την επιστροφή του στο Λονδίνο από τις Βρυξέλλες, ο Ντέιβιντ Κάμερον ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής και κυρίως για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού ανακοίνωσε ότι στις 23 Ιουνίου θα διεξαχθεί στη Βρετανία δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε., γνωστοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει την παραμονή στην ενωμένη Ευρώπη.

“Θα πάω στο κοινοβούλιο και θα προτείνω να αποφασίσουν οι πολίτες της Βρετανίας το μέλλον μας μέσα ή έξω από την Ευρώπη με δημοψήφισμα την Πέμπτη 23 Ιουνίου”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον και όπως τόνισε το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να προτείνει την παραμονή της χώρας στη “μεταρρυθμισμένη ΕΕ”.

“Θα διεξάγω την καμπάνια με όλη μου την καρδιά και τη ψυχή για να πείσω τους Βρετανούς να παραμείνουμε στην μεταρρυθμισμένη ΕΕ”, είχε δηλώσει ο Ντέιβιντ Κάμερον την Παρασκευή, μετά τη διασφάλιση της συμφωνίας με τους άλλους 27 ευρωπαίους ηγέτες.

Η καμπάνια του Βρετανού πρωθυπουργού αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα, μέσω διαγγέλματος.

Δύσκολη αποστολή

H αποστολή του δεν θα είναι εύκολη, ειδικά σε εσωκομματικό επίπεδο. Ο Κάμερον γνωρίζει καλά πως θα αντιδράσει η ευρωσκεπτικιστική δεξιά του κόμματος του. Απόδειξη γι’ αυτό είναι η ψύχραιμη αντίδραση του στη συστράτευση στο στρατόπεδο του «ΟΧΙ» του προσωπικού φίλου του και υπουργού Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ. «Δεν εκπλήσσομαι, είναι εδώ και 30 χρόνια κατά της Ευρώπης», σχολίασε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Την απώλεια του Γκόουβ εξισορροπεί η γραπτή ανακοίνωση της υπουργού Εσωτερικών, Τερίζα Μέι, η οποία τάχθηκε υπέρ του Κάμερον. Η στήριξη της κ. Μέι δεν ήταν δεδομένη και ενισχύει την θέση του Κάμερον στο κόμμα και το εκλογικό σώμα, στα οποία η υπουργός χαίρει μεγάλης εκτίμησης.

Οι αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών στη συμφωνία ήταν αναμενόμενες και επικεντρώνονται στο θέμα της εσωτερικής μετανάστευσης, αφού για τα υπόλοιπα στερούνται πλήρως επιχειρημάτων. Επικρίνουν τον Κάμερον ότι στο μεταναστευτικό δεν πέτυχε αυτό που αρχικά ζητούσε και συμβιβάστηκε πέραν του επιτρεπτού. Ωστόσο, η πιο σοβαρή ευρωσκεπτικιστική εφημερίδα Daily Telegraph πιστώνει στον Κάμερον μια ουσιαστική και επίμονη διαπραγμάτευση. Στο ευρωσκεπτικιστικό στρατόπεδο και οι Times, ενώ στο πλευρό του Κάμερον τάσσονται αναφανδόν ο Guardian και οι Financial Times.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version