Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος μετά τις νέες δηλώσεις της Μέι για το Brexit τόνισε πως “θα συναντήσουμε την πρωθυπουργό. Αναγνωρίζουμε ότι έκανε μία κίνηση, αναγνωρίζω την ευθύνη μου να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους που υποστήριξαν τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές και τους ανθρώπους που δεν το υποστήριξαν, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλουν βεβαιότητα και ασφάλεια για το μέλλον τους και αυτή είναι η βάση στην οποία θα συναντηθούμε μαζί της και θα συζητήσουμε».
Τα ΜΜΕ στη Βρετανία ήταν σκεπτικά έως επικριτικά όπως και οι αντιδράσεις των κομμάτων και βουλευτών αναφορικά με τα όσα δήλωσε για τη συμφωνία για το Brexit η Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ κυρίως εξέφρασαν αμφιβολίες για την δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, και όλη είχαν την απορία πως είναι δυνατόν να προκύψει ένα τόσο φτωχό σχέδιο για το Brexit, μετά από σχεδόν οχτώ ώρες συνεδρίασης στο υπουργικό συμβούλιο.
Κάποιοι χαρακτήρισαν θετική την κίνηση της πρωθυπουργού ή τουλάχιστον ότι κατάλαβε πως στην διαδικασία του Brexit θα πρέπει να αφήσει τις κόκκινες γραμμές της και να συμπεριλάβει την γνώμη όλου του κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο σε ότι αφορά την προσέγγιση για την περαιτέρω παράταση για το Brexit, με περίπου 14 υπουργούς να υποστηρίζουν τη μη συμφωνία ή τη σύντομη παράταση και 10 να υποστηρίζουν μία μεγάλη παράταση, ενώ οι υπόλοιποι ήταν αναποφάσιστοι.
Προβληματισμένοι οι επικεφαλής των κομμάτων
Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, σε μήνυμά της στο twitter σχολίασε ότι η πρωθυπουργός καθυστερεί να πάρει οποιαδήποτε απόφαση που θα μπορούσε να διασπάσει το υπουργικό της συμβούλιο και ότι αυτό που λείπει είναι μία απάντηση στο ερώτημα «ποιος είναι ο συμβιβασμός τον οποίο προτίθεται να κάνει».
Η επικεφαλής του Ουαλικού Plaid στο κοινοβούλιο, Λιζ Ρόμπερτς, σχολίασε ότι η πρωθυπουργός καλεί τον Κόρμπιν να συνεργαστούν σε μία άσκοπη μικρή παράταση και ότι αυτό θα θέσει σε δοκιμασία τα διαπιστευτήρια των Εργατικών για δημοψήφισμα.
Περισσότερο επικριτικός ήταν ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, που επανέλαβε ότι το Brexit – είτε κόκκινο ή μπλε – θα είναι καταστροφικό για την χώρα και ότι η πρωθυπουργός τελικά αποδέχτηκε ότι δεν μπορεί να βρει υποστήριξη στην συμφωνία της, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αναγνωρίζει τον Τζέρεμι Κόρμπιν ως υποστηρικτή για το Brexit. Ο μόνος δρόμος, λέει, είναι το δημοψήφισμα και η παραμονή στην ΕΕ.
Ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, που παραιτήθηκε χθες μετά την αποτυχία της Βουλής να βρει μία πλειοψηφία σε εναλλακτική πρόταση, Νικ Μπολς, ο οποίος έχει επικρίνει την πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την στάση τους στο θέμα του Brexit, καλωσόρισε την ανακοίνωση της Μέι, λέγοντας ότι είναι σωστή η προσέγγιση και «καλύτερα αργά παρά ποτέ».
“Βαθιά απογοητευτικό το σχέδιο για το Brexit”
Ο βουλευτής Τζέικομπ Ρις Μογκ καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου της για περαιτέρω παράταση του Brexit, με στόχο να μπορέσει να εργαστεί με την αντιπολίτευση για να άρει το αδιέξοδο στο θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
«Πρόκειται για μια βαθιά απογοητευτική προσέγγιση. Δεν συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας, αποτυγχάνει να ανταποκριθεί με αποτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η ιστορία δεν προμηνύεται ευνοϊκή» είπε ο Ρις Μογκ σε δημοσιογράφους, έπειτα από μια συνάντηση της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών.
«Οι ηγέτες που αποφασίζουν να συμπορευθούν με την αντιπολίτευση παρά με το κόμμα τους βλέπουν ότι το κόμμα τους δεν τους ακολουθεί πειθήνια» επισήμανε, επικαλούμενος το παράδειγμα του διχασμού των Συντηρητικών τον 19ο αιώνα με αφορμή τη νομοθεσία για την εισαγωγή καλαμποκιού.