Οι Ευρωπαίοι δείχνουν ξανά το αυστηρό τους πρόσωπο. Όπως και μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Σε μια ιστορική μέρα για την Ε.Ε., χθες (29.03.2017) η πρωθυπουργός της Βρετανίας υπέγραψε την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και αμέσως είδε τους Ευρωπαίους ηγέτες να της στέλνουν αυστηρά μηνύματα. «Μας λείπετε ήδη, αντίο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ακολούθησε ήδη το “μήνυμα” της Άνγκελα Μέρκελ προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό πως οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας – Ε.Ε. θα γίνουν μόνο όταν επικυρωθεί το “διαζύγιο” των δυο πλευρών.
“Πάγο” στο αίτημα της Τερέζα Μέι για παράλληλες διαπραγματεύσεις έβαλε, στα βήματα της Μέρκελ, και ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ο Ολάντ (που σίγουρα δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων αφού δεν θα είναι πρόεδρος της Γαλλίας από το Μάιο) διεμήνυσε ότι οι διαπραγματεύσεις του Brexit θα επικεντρωθούν στην πρώτη φάση στη διαδικασία της εξόδου της χώρας της από το ευρωπαϊκό μπλοκ και μόνο στην δεύτερη φάση θα καθορισθούν οι μελλοντικές σχέσεις των δυο πλευρών.
Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν «κατά σαφή και εποικοδομητικό τρόπο, για να αρθούν οι αβεβαιότητες και για να γίνουν πλήρως σεβαστοί οι κανόνες και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27», είπε ο Ολάντ στη Μέι σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι συνομιλίες πρέπει σε πρώτη φάση να επικεντρωθούν στους όρους της αποχώρησης, και κυρίως στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών που απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Με βάση την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί, θα αρχίσουμε συνομιλίες επί του πλαισίου των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημάνθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη (30.03.2017) ένα άρθρο σε επτά ευρωπαϊκές εφημερίδες για να εξηγήσει το διαζύγιο της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μέι επέλεξε την ιρλανδική εφημερίδα The Irish Times, την πολωνική Rzeczpospolita, τη σουηδική Dagens Nyheter, την ισπανική El Pais, την ιταλική La Repubblica, τη γαλλική Le Parisien και τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung για να επαναλάβει ότι η Βρετανία αποχωρεί «από την ΕΕ, αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη».
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η απόφαση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι απορρίπτουμε τις κοινές μας αξίες ως Ευρωπαίοι», τονίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας σε αυτό το άρθρο τα βασικά επιχειρήματα που παρουσίασε και στην επίσημη επιστολή που επέδωσε χθες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία του Brexit.
«Δεν πρόκειται ούτε για μια προσπάθεια να πλήξουμε την ΕΕ», προσθέτει η Μέι, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία «επιθυμεί η ΕΕ να πετύχει και να ευημερήσει». «Θέλουμε να παραμείνουμε στενοί σύμμαχοι και εταίροι της Γαλλίας και όλων των φίλων μας στην ήπειρο», σημειώνει η Μέι στο άρθρο της στην Le Parisien, απευθύνοντας σε κάθε χώρα αυτή τη διαβεβαίωση πίστης.
Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαιρετίζει «τη δυνατή φωνή» με την οποία η χώρα της και η Γερμανία έχουν συχνά μιλήσει στη διεθνή σκηνή, κυρίως υπέρ «της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας» ή «υπέρ της παροχής βοήθειας σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία». «Γνωρίζουμε πόσο σημαντική θεωρείται αυτή η βιώσιμη συνεργασία και φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας», διαβεβαιώνει.
Στη φιλία μεταξύ Βρετανίας και Ιταλίας αναφέρεται η Μέι και στο άρθρο της στην La Repubblica, υπενθυμίζοντας ότι 600.000 Ιταλοί ζουν στη Βρετανία, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «σε πολλά ζητήματα της επικαιρότητας, από τη μάχη κατά του Ντάες ως τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο».
Η Μέι αναφέρεται επίσης στις ειδικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ της χώρας της και των ευρωπαϊκών χωρών, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι 400.000 Βρετανοί εργάζονται σε γερμανικές επιχειρήσεις και ότι 250.000 Γερμανοί σε βρετανικές.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζει την επιθυμία να διαμορφωθεί «μια στενή και ειδική σχέση με το σύνολο της ΕΕ», διότι «αυτό είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της ΕΕ και όλου του κόσμου». «Η δημιουργία ανώφελων εμπορικών εμποδίων θα ήταν αντίθετη προς τα κοινά μας συμφέροντα», προειδοποιεί.
Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη «της στενότερης δυνατής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», τονίζοντας ότι Ευρωπαίοι και Βρετανοί «αντιμετωπίζουν τις ίδιες παγκόσμιες απειλές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».
Τέλος, η Μέι επισημαίνει ότι επιθυμεί «να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στη Βρετανία και αυτά των Βρετανών πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες μέλη το συντομότερο δυνατό».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ