Κόσμος

Brexit – Δημοψήφισμα: Από Ηνωμένο, διαιρεμένο βασίλειο – Πως ψήφισαν οι Βρετανοί

Το βρετανικό δημοψήφισμα δεν έδειξε μόνο ότι οι Βρετανοί δεν θέλουν να είναι η χώρα τους πια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έδειξε επίσης ότι η Βρετανία δεν είναι πια Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ένα διαιρεμένο Βασίλειο...

Μόνο διχασμό δείχνει ο χάρτης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Το Λονδίνο, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν Bremain, δηλαδή παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, η βόρεια Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν Brexit. Εκείνοι ήταν οι νικητές. Η Βρετανία και η Ευρώπη μάλλον οι χαμένες.

Ιδού λοιπόν πως ψήφισαν οι χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο

Αγγλία

Ψήφισε υπέρ της εξόδου, κυρίως η βόρεια και η νοτιοανατολική όπου η ρητορική για τη μετανάστευση επηρέασε τους ψηφοφόρους. Τα αποτελέσματα στο Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, μεταξύ των πρώτων που έγιναν γνωστά, έδειξαν 61,3% υποστήριξη στο Brexit. Ακολούθησε επικράτηση της ψήφου υπέρ της εξόδου σε όλη τη βόρεια Αγγλία, όπου το Σέφιλντ είχε ταχθεί ωστόσο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Το Μπέρμιγχαμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, ψήφισε οριακά υπέρ του Brexit. Η πόλη του Μάντσεστερ έκανε την εξαίρεση ψηφίζοντας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ σε ποσοστό 60%, αλλά κατώτερο από το προβλεπόμενο.

Στο Λονδίνο, την κοσμοπολίτικη παγκόσμια μητρόπολη των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, οι κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας ψήφισα συντριπτικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, σε ποσοστό περίπου 60%. Χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κέντρο της Βρετανίας, το Λονδίνο έβλεπε την ιδιότητα του μέλους στην ΕΕ ως ένα προνόμιο για την επιχειρηματική του δράση και για την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη.

“Το δημοψήφισμα έδειξε το κοινωνικό και πολιτιστικό χάσμα μεταξύ του Λονδίνου και της βρετανικής περιφέρειας. Μια κοσμοπολίτικη και κοινωνική-φιλελεύθερη Βρετανία επλήγη από μια πιο συντηρητική πλευρά και πολύ ανήσυχη για τη μετανάστευση”, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Τζον Κέρτις στο BBC.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε τον χάρτη σε μεγέθυνση - Πηγή Χάρτη: Politico

Σκωτία

Η φιλοευρωπαϊκή Σκωτία, όπως αναμενόταν, υποστήριξε την παραμονή σε ποσοστό 62% έναντι 38%. Και όπως ήταν επίσης αναμενόμενο, σε περίπτωση Brexit, ετοιμάζεται ήδη να διεκδικήσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, η Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε από τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η Σκωτία βλέπει “το μέλλον της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ουαλία

Υποστήριξε στην πλειονότητά της την έξοδο από την ΕΕ, αλλά πρωτεύουσα της, το Κάρντιφ, ψήφισε σε ποσοστό 60% παραμονή στην ΕΕ.

Βόρεια Ιρλανδία

Ψήφισε 56% την παραμονή στην ΕΕ. Το Σιν Φέιν, άλλοτε πολιτικός βραχίονας του IRA ζήτησε αμέσως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μια ενωμένη Ιρλανδία μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τόνισε ότι το δημοψήφισμα για την ΕΕ επιφέρει “τεράστιες συνέπειες στο χαρακτήρα του βρετανικού κράτους” γνωρίζοντας ότι η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Η ΕΕ διοχέτευσε δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τη Βόρεια Ιρλανδία μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες της “Μεγάλης Παρασκευής” του 1998, οι οποίες έθεσαν τέλος σε τρεις δεκαετίες θρησκευτικών συγκρούσεων μεταξύ καθολικών και προτεσταντών, οι οποίες και στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους 3.000 ανθρώπους.

Γιβραλτάρ

Ο βρετανικός θύλακας στο νότο της Ισπανίας, που φοβάται μήπως απομονωθεί από την υπόλοιπη ήπειρο και του οποίου η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις του με την ΕΕ, ψήφισε σε ποσοστό πάνω από 95% υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα