Έχει… χαθεί η μπάλα με το αν, πότε και πως θα γίνει το Brexit. Η νέα παράταση που ψηφίστηκε από τη βρετανική Βουλή φαίνεται πως δεν άρεσε σε βουλευτές του κόμματος της Τερέζα Μέι, τους λεγόμενους Brexiteers, τους σκληρούς υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως εδώ καλά. Το να διαφωνεί κανείς είναι μάλλον υγιές. Το να ετοιμάζει σχέδιο για να σαμποτάρει τη λειτουργία του ευρωκοινοβουλίου, είναι μάλλον πρωτοφανές στα ευρωπαϊκά χρονικά.
[read4more]
Οι Brexiteers, λοιπόν, σχεδιάζουν έναν… νέο «Δούρειο Ίππο». Στόχος τους το Ευρωκοινοβούλιο και κατ’ επέκταση η Ε.Ε. Θέλουν, όπως αποκάλυψαν, να εκλεγούν στις ευρωεκλογές, αν τελικά αυτές διεξαχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Μαΐου, για να καταλάβουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να σαμποτάρουν εκ των έσω την λειτουργία του.
«Εάν παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντίθετα με την δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούλησή μας, διότι ορισμένοι στη Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζουν ότι θα αλλάξουμε γνώμη… θα το μετανιώσουν», δήλωσε ο ευρωφοβικός βουλευτής των Τόρις Μαρκ Φρανσουά, ο οποίος και βάφτισε «Δούρειο Ίππο» την στρατηγική που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν οι ομοϊδεάτες του συντηρητικοί στο Ευρωκοινοβούλιο παραπέμποντας στην άλωση της Τροίας.
«Θα γίνουμε ο Δούρειος Ίππος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα οδηγήσουμε σε αποτυχία τις απόπειρές τους να συνεχίσουν ένα πιο φεντεραλιστικό σχέδιο για την Ένωση», προειδοποίησε ο Βρετανός βουλευτής κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστηρικτών του Brexit στο Λονδίνο, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής το αίτημα για νέα παράταση στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Τερέζα Μέι ζητεί παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, έπειτα και από την τρίτη απόρριψη της συμφωνίας της από την Βουλή των Κοινοτήτων. Όμως, η αναβολή αυτή θα σημαίνει ότι το η Βρετανία θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, ακόμη και αν η βρετανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι πρόθεσή της είναι να αποχωρήσει από την Ένωση με συμφωνία στις 22 Μαΐου, πράγμα που θα της επιτρέψει να ακυρώσει την ψηφοφορία.
Αλλά, για τον Μαρκ Φρανσουά, οι 27 «πρέπει να βάλουν στο μυαλό τους όλες αυτές τις ενοχλητικές αλήθειες πριν λάβουν την απόφαση για την αναβολή», προειδοποίησε.
Ανυπόφοροι και… ταραξίες
Αυτές οι «ενοχλητικές αλήθειες» επισημάνθηκαν αρχικά από το Τζέικομπ Ρις-Μογκ, άλλον hard core Brexiteer των Τόρις.
«Αν μία μακρά παράταση μας παγιδέψει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να γίνουμε ανυπόφοροι», έγραψε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που η Τερέζα Μέι απευθυνόταν προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να του ζητήσει αναβολή και την αποφυγή εξόδου χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.
Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ υποσχέθηκε βρετανικά βέτο «επί οποιασδήποτε αύξησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», «παρεμπόδισης της δημιουργίας υποτιθέμενου ευρωπαϊκού στρατού» και «αποκλεισμό των σχεδίων του Εμανουέλ Μακρόν για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Το μήνυμά του προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Γκι Φερχόφστατ, υπεύθυνος για το Brexit στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επανέλαβε στο Twitter την προειδοποίηση που διατύπωσε στο κοινοβούλιο: «Όσοι έχουν την τάση να παρατείνουν ακόμη το σάγκα του Brexit, το μόνο που έχω να τους πω είναι “προσέξτε τι θέλετε”».
Η πιθανότητα περαιτέρω αναβολής του Brexit φαίνεται ότι έχει αυξήσει την οργή των βουλευτών των Τόρις. Την Τρίτη, 97 συντηρητικοί βουλευτές ψήφισαν κατά τροπολογίας που είχε ως στόχο να εμποδισθεί μία έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία.
Μία οργή που θέλει να εκμεταλλευθεί ο ευρωβουλευτής και υπέρμαχος του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ. «Εάν αναγκασθούμε να συμμετάσχουμε σε αυτές της ευρωεκλογές της 23ης Μαΐου, θα συμμετάσχουμε διότι είναι καιρός να τους δώσουμε ένα μάθημα», δήλωσε.
Ακόμη και άνθρωποι που δεν πρόκειται να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, ενθουσιάζονται με την ιδέα ενός Ηνωμένου Βασιλείου που θα παίζει τον ταραξία και θα σαμποτάρει εκ των έσω τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών. «Πρέπει να παραδεχθώ ότι εάν ήμουν υποψήφιος, θα υπήρχαν κεραυνοί στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», δήλωσε στους συναδέλφους του ο συντηρητικός βουλευτής Ουίλιαμ Κας.