Site icon NewsIT

Brexit: Εξελίξεις! Αυτή είναι η μέρα της κρίσης!

26.11.2018 | 20:39
Brexit

- 11 Δεκεμβρίου του 2018 - Αυτή είναι η μέρα που το βρετανικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει την συμφωνία της Μέι με την ΕΕ για το Brexit - Η βρετανίδα πρωθυπουργός... κινδυνολογεί και θέτει διλήμματα για να καταφέρει να πάρει το πολυπόθητο "ναι" - Όλο το χρονοδιάγραμμα και οι ραγδαίες εξελίξεις που δεδομένα θα κρίνουν το μέλλον της Μέι είτε αυτό είναι θετικό είτε... καταστροφικό

Η συμφωνία για το Brexit είναι δεδομένο πως θα κρίνει το πολιτικό μέλλον της Μέι. Είτε η βρετανίδα πρωθυπουργός θα καταφέρει να “περάσει” την συμφωνία που έχει κάνει με την ΕΕ και από το βρετανικό Κοινοβούλιο, είτε θα κάνει… Χριστούγεννα σπίτι της.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, κατάφερε να αποσπάσει μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση την Κυριακή, 25.11.2018.

Για να ακριβολογούμε, η λέξη “κατάφερε” δεν μοιάζει σωστή, αφού η απόφαση πάρθηκε σε… λιγότερο από μία ώρα. Ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά για την ίδια…

Η Μέι “πέρασε” την συμφωνία από το υπουργικό της Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά βγήκε “πληγωμένη”, αφού είδε υπουργούς της να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον.

Τα πράγματα ήταν ευκολότερα σε… ευρωπαϊκό έδαφος, ωστόσο πλέον το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου για τη συμφωνία Brexit η οποία επισφραγίστηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα η ίδια η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η Βουλή των Κοινοτήτων «θα αποφασίσει αν θέλει ή όχι να ανταποκριθούμε στην ψήφο του βρετανικού λαού», που αποφάσισε το Brexit, δήλωσε η Μέι κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Κοινοβούλιο όπου προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία, η οποία έχει γίνει δεκτή με μεγάλο σκεπτικισμό.

Η βουλή θα έχει συνολικά πέντε μέρες συζήτησης πριν ψηφίσει, ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η Μέι θέτει διλήμματα και “φλερτάρει” με την κινδυνολογία

Νωρίτερα, στήριξη στη συμφωνία για το Brexit απέδειξε πως συνεχίζει να αναζητά απεγνωσμένα η Τερέζα Μέι, η οποία μίλησε στη Βουλή των Κοινοτήτων για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της Κυριακής.

Η Μέι χαρακτήρισε “σωστή” τη συμφωνία για το Brexit, τονίζοντας πως “εκπληρώνει τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, ανακτώντας τον έλεγχο των συνόρων, των νόμων και των χρημάτων μας”.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να εφαρμοστεί το αμφιλεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή των συνόρων στην Ιρλανδία, που προβλέπει προσωρινή παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση χωρίς δικαίωμα μονομερούς εξόδου. Όπως σημείωσε η Μέι, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ θέλουν να έχει βρεθεί μία άλλη οριστική λύση για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει το Brexit.

Τόνισε επίσης ότι «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με την κυριαρχία επί του Γιβραλτάρ δεν έχει αλλάξει και δε θα αλλάξει».

Αναφέρθηκε εξάλλου και στις διευθετήσεις για την πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, λέγοντας ότι η ΕΕ «απέτυχε» να εξασφαλίσει όσα αρχικά ζητούσε.

Η Μέι έκανε, επίσης, λόγο για την πιο ευρεία εταιρική σχέση στον τομέα της ασφάλειας που έχει η ΕΕ με τρίτη χώρα.

«Μπορώ να πω στο σώμα με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει καλύτερη διαθέσιμη συμφωνία και αυτό το δήλωσαν ξεκάθαρα οι υπόλοιποι ηγέτες χθες», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση ότι απόρριψη της συμφωνίας από τους βουλευτές θα είχε άγνωστα αποτελέσματα: «Κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί αν αυτή η συμφωνία θα περάσει. Θα άνοιγε την πόρτα σε περισσότερη αβεβαιότητα και διχόνοια».

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, στη συντριπτική πλειοψηφία τους επικριτικές, η Μέι τους κάλεσε όταν η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή να αναλογιστούν το εθνικό συμφέρον και την υποχρέωση υλοποίησης του Brexit.

Για πολλοστή φορά απέρριψε το αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα.

Η αντιπρόταση Κόρμπιν για το Brexit

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, απέρριψε εκ νέου τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «κακοφτιαγμένη». Σημείωσε ότι η επιμονή σε αυτή τη συμφωνία δε συνιστά ένδειξη στωικότητας, αλλά «πράξη εθνικού αυτοτραυματισμού». Αντιπρότεινε παραμονή «σε μία περιεκτική τελωνειακή ένωση και μία στενή συμφωνία για την ενιαία αγορά της ΕΕ».

Σχολίασε ότι «μπορεί η πρωθυπουργός να κέρδισε τη στήριξη των ηγετών της ΕΕ, αλλά έχασε τη στήριξη της χώρας». Όπως κατέληξε, «για το καλό της χώρας, το σώμα δεν έχει άλλη επιλογή από το να απορρίψει τη συμφωνία».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version