Οι διακοπές τελείωσαν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα ξανακάνει βουτιά αυτήν την εβδομάδα στα ταραγμένα νερά του Brexit και θα προσπαθήσει, για μία ακόμη φορά, να πείσει του βρετανούς βουλευτές να μην «ενταφιάσουν» την συμφωνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην οποία κατέληξε έπειτα από διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Οι βουλευτές θα επαναλάβουν από την Τετάρτη την εξέταση αυτής της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προϊόν 17μηνης εντατικής διαπραγμάτευσης, η έγκριση της οποίας από το βρετανικό κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά αμφίβολη καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις, τόσο από την πλευρά των ακραιφνών “Brexiters”, που φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε μόνιμη πρόσδεση της χώρας τους στην Ενωση, όσο και από τους φιλοευρωπαίους, που ελπίζουν σε δεύτερο δημοψήφισμα για την ανατροπή του Brexit.
Η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου και αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή από την βρετανίδα πρωθυπουργό για να αποφευχθεί η βέβαιη ήττα της.
Συμφωνία ή άτακτη υποχώρηση
Ελλείψει συμφωνίας στις 29 Μαρτίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει ατάκτως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από συμμετοχή τεσσάρων δεκαετιών, ή κοντολογίς, θα πέσει στα βράχια, σενάριο που ανησυχεί εξαιρετικά τους βρετανικούς οικονομικούς κύκλους.
Σύμφωνα με το BBC, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τις 15 Ιανουαρίου. Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν επιβεβαίωσε την ημερομηνία απαντώντας σε ερώτηση του AFP.
Την στιγμή που δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου κάνουν λόγο για νέα αναβολή της ψηφοφορίας, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα και προειδοποίησε για τις απρόβλεπτες συνέπειες που θα έχει μία απόρριψη της συμφωνίας.
«Εάν δεν ψηφισθεί η συμφωνία… θα βρεθούμε σε άγνωστο έδαφος… Δεν νομίζω ότι είναι κανείς σε θέση να πει τι θα συμβεί τότε», δήλωσε στο BBC.
«Υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να σταματήσουν το Brexit, άλλοι επιδιώκουν το τέλειο Brexit… θα ήθελα να τους πω να μην επιτρέψουν στο καλύτερο να γίνει εχθρός του καλού, διότι ο κίνδυνος είναι να μην υπάρξει καθόλου Brexit».
Στην προσπάθειά της να κάμψει τους βουλευτές, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και το μπλοκ των 27.
Χείρα στο υπερσυντηρητικό προτεσταντικό DUP
Αναφέρθηκε επίσης, αορίστως ωστόσο, σε μέτρα που θα αφορούν την Βόρεια Ιρλανδία, τείνοντας χείρα προς το υπερσυντηρητικό προτεσταντικό DUP από τις ψήφους του οποίου κρέμεται η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.
Το DUP έχει εναντιωθεί στην συμφωνία για το Brexit εξαιτίας του “backstop”, της ρύθμισης του κειμένου που έχει ως στόχο να εμποδίσει την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και μέλος της ΕΕ και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.
Η Μέι τόνισε επίσης ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τις Βρυξέλλες για να λάβει διαβεβαιώσεις που θα πείσουν τους βρετανούς βουλευτές, αφού συνομίλησε κατά την διάρκεια των διακοπών του Χριστουγέννων με ευρωπαίους ηγέτες.
Ωστόσο, η εκστρατεία γοητείας δεν θα είναι εύκολη, καθώς το κύρος της έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, μετά την πρόταση μομφής που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο από βουλευτές του κόμματός της, επίθεση από την οποία μόλις που κατάφερε να διασωθεί, καθώς των ένα τρίτο των βουλευτών των Τόρις ψήφισαν εναντίον της.
«Μέχρι στιγμής, τα βασικά προβλήματα που καθιστούν αυτήν την συμφωνία κανή δεν μοιάζει να έχουν διευθετηθεί», τόνισε χθες ο βουλευτής του DUP Νάιτζελ Ντοντς, χαρακτηρίζοντας το backstop «δηλητήριο».
Σε μία ένδειξη της διαίρεσης που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών όλων των κομμάτων, 209 μέλη του κοινοβουλίου έγραψαν στην Τερέζα Μέι για να της ζητήσουν να αποκλείσει το σενάριο της «εξόδου χωρίς συμφωνία». Θα γίνουν δεκτοί αύριο στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου έχουν επίσης προσκληθεί σήμερα και την Τετάρτη βουλευτές των Τόρις στο πλαίσιο της εκστρατείας γοητείας.
Στον αντίποδα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο άγγελος του Brexit, γράφει στην εβδομαδιαία στήλη του στην Telegraph ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα πλησίαζε πολύ στην βούληση των Βρετανών που εκφράσθηκε στο δημοψήφισμα του 2016…
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ