Μάλιστα το Δουβλίνο φοβάται πως το Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον η πιο πιθανή εκδοχή και πως η Ιρλανδία θα αποτελέσει το βασικό θύμα αυτή της απόφασης.
Η Ιρλανδία είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τη θέσπιση 45 νομοθετικών μέτρων για να αντιμετωπίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
«Για την Ιρλανδία, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρό μακροοικονομικό και εμπορικό αντίκτυπο και σοβαρό αντίκτυπο στους κλάδους», σημειώνεται στην έκθεση, όπου αναφέρονται συγκεκριμένες συνέπειες για τις «εμπορικές ροές, τις εφοδιαστικές αλυσίδες, την αγορά εργασίας, την εμπιστοσύνη και τις δαπάνες των καταναλωτών».
Οι κλάδοι της οικονομίας που θα πληγούν περισσότερο από το Brexit χωρίς συμφωνία είναι η γεωργία, η αλιεία, η αεροπορία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα χημικά προϊόντα και το εμπόριο, αναφέρεται στην έκθεση.
Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται περιλαμβάνεται η αγορά γης κοντά στα λιμάνια του Δουβλίνου και του Ρόσλερ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα κυκλοφοριακής συμφόρησης λόγω των νέων τελωνειακών διαδικασιών που θα επιβληθούν, επιπλέον υπάλληλοι για τα υπουργεία Εσόδων και Γεωργίας και η δέσμευση να διατηρηθεί στενή συνεργασία με τη γειτονική βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ