Το “Ινστιτούτο της Διακυβέρνησης” δήλωσε ότι είναι ανέφικτο για την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα μέχρι τον Απρίλιο του 2019, όταν θα πρέπει η Βρετανία να έχει αποχωρήσει πλήρως από την ΕΕ.
“Η πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει ότι θα απαιτηθεί μία “φάση υλοποίησης” μετά το Brexit”, αναφέρει σε έκθεσή του το ερευνητικό κέντρο. “Για τη μετανάστευση, αυτό θα απαιτήσει τη συνέχιση της ελεύθερης μετακίνησης, ίσως για πολλά χρόνια μετά το Brexit”, τονίζει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι προβληματισμοί περί της μετανάστευσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις αντιπαραθέσεις πριν το περυσινό δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, και ήταν ο κινητήριος μοχλός της απόφασης πολλών ψηφοφόρων να υποστηρίξουν το Brexit.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τον αριθμό των μεταναστών μετά την έξοδο της χώρας, καθιστώντας το θέμα ως μία από τις κύριες προτεραιότητές της σε βάρος της συνεχιζόμενης συμμετοχής της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ενώ η Βρετανία θα έχει κάθε δικαίωμα να εισαγάγει νέους συνοριακούς ελέγχους για υπηκόους της ΕΕ από τη στιγμή που θά εγκαταλείψει την Ένωση, στην πραγματικότητα οποιαδήποτε ενδιάμεσα μέτρα και να εισηχθούν ενώ σχεδιάζεται ένα μόνιμο σύστημα θα ζημιώσουν την οικονομία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Οι πολλαπλές αλλαγές αυξάνουν την αναστάτωση στις αγορές εργασίας και τα διοικητικά βάρη”, αναφέρει η έκθεση. “Αυτό σημαίνει ότι η ελεύθερη μετακίνηση θα χρειαστεί να συνεχιστεί και μετά το Brexit, μέχρι να ενεργοποιηθεί το νέο καθεστώς”, διευκρίνισε.
Επιπλέον, η έκθεση ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα επιπλεόν προσωπικό 5.000 ατόμων για να διεκπεραιώσει τις αιτήσεις των περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν σήμερα στη Βρετανία.