Η Μέι χαρακτήρισε “σωστή” τη συμφωνία για το Brexit, τονίζοντας πως “εκπληρώνει τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, ανακτώντας τον έλεγχο των συνόρων, των νόμων και των χρημάτων μας”.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να εφαρμοστεί το αμφιλεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή των συνόρων στην Ιρλανδία, που προβλέπει προσωρινή παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση χωρίς δικαίωμα μονομερούς εξόδου. Όπως σημείωσε η Μέι, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ θέλουν να έχει βρεθεί μία άλλη οριστική λύση για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει το Brexit.
Τόνισε επίσης ότι «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με την κυριαρχία επί του Γιβραλτάρ δεν έχει αλλάξει και δε θα αλλάξει».
Αναφέρθηκε εξάλλου και στις διευθετήσεις για την πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, λέγοντας ότι η ΕΕ «απέτυχε» να εξασφαλίσει όσα αρχικά ζητούσε.
Η Μέι έκανε, επίσης, λόγο για την πιο ευρεία εταιρική σχέση στον τομέα της ασφάλειας που έχει η ΕΕ με τρίτη χώρα.
«Μπορώ να πω στο σώμα με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει καλύτερη διαθέσιμη συμφωνία και αυτό το δήλωσαν ξεκάθαρα οι υπόλοιποι ηγέτες χθες», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση ότι απόρριψη της συμφωνίας από τους βουλευτές θα είχε άγνωστα αποτελέσματα: «Κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί αν αυτή η συμφωνία θα περάσει. Θα άνοιγε την πόρτα σε περισσότερη αβεβαιότητα και διχόνοια».
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, στη συντριπτική πλειοψηφία τους επικριτικές, η Μέι τους κάλεσε όταν η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή να αναλογιστούν το εθνικό συμφέρον και την υποχρέωση υλοποίησης του Brexit.
Για πολλοστή φορά απέρριψε το αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα.
Η αντιπρόταση Κόρμπιν για το Brexit
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, απέρριψε εκ νέου τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «κακοφτιαγμένη». Σημείωσε ότι η επιμονή σε αυτή τη συμφωνία δε συνιστά ένδειξη στωικότητας, αλλά «πράξη εθνικού αυτοτραυματισμού». Αντιπρότεινε παραμονή «σε μία περιεκτική τελωνειακή ένωση και μία στενή συμφωνία για την ενιαία αγορά της ΕΕ».
Σχολίασε ότι «μπορεί η πρωθυπουργός να κέρδισε τη στήριξη των ηγετών της ΕΕ, αλλά έχασε τη στήριξη της χώρας». Όπως κατέληξε, «για το καλό της χώρας, το σώμα δεν έχει άλλη επιλογή από το να απορρίψει τη συμφωνία».