Take it or leave it! Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να στείλει τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες. Η πρόταση την οποία αναμένεται να καταθέσει, θα είναι η τελευταία κι αν δεν αρέσει στην Ε.Ε., τότε πλησιάζει το Brexit χωρίς συμφωνία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
29 μέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου όταν η Βρετανία (υποτίθεται) θα φύγει από την Ε.Ε. είτε με είτε χωρίς συμφωνία, ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να καταθέσει στις Βρυξέλλες την πρότασή του. Και διαμηνύει πως οι Ευρωπαίοι πρέπει είτε να τη δεχτούν είτε να την απορρίψουν. Αλλά όπως και να έχει, άλλη πρόταση για το Brexit δεν θα υπάρξει.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει την «τελική πρόσφορά» του στην Ε.Ε., αναζητώντας μια «δίκαιη και λογική λύση» συμφωνία για το Brexit ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.
[read4more]
Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και να παρουσιάσει λεπτομερώς την πρότασή του κατά την ομιλία του με την οποία θα κλείσει το συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ.
«Εάν οι Βρυξέλλες δεν αρχίσουν διάλογο βάσει αυτής της προσφοράς, τότε η κυβέρνηση θα πάψει να διαπραγματεύεται ώσπου να αποχωρήσουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου», ξεκαθαρίζει η πλευρά Τζόνσον.
«Σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν θα διαπραγματευθεί την αναβολή του Brexit», σημειώνεται από το Λονδίνο, παρότι το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο με τον οποίο τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα καθυστέρηση του Brexit σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας ως τη 19η Οκτωβρίου, δηλαδή αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Τελωνειακοί έλεγχοι
29 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο χρόνος πιέζει για την εξεύρεση συμφωνίας. Για το Παρίσι, η υπόθεση του no-deal, με οικονομικές συνέπειες δυνητικά χαοτικές, είναι «η πιο αληθοφανής».
Βρυξέλλες και Λονδίνο δεν καταφέρνουν ακόμη να συναινέσουν για τις εναλλακτικές λύσεις στον μηχανισμό ασφαλείας που έχει σκοπό την αποτροπή της επιστροφής των «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ, και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, η πρόταση του Τζόνσον προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά ως το 2025 αλλά θα εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα χρειαστεί επομένως να διευθετηθεί το ζήτημα δύο συνόρων: αυτό των τελωνειακών ελέγχων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας και οι έλεγχοι στη θάλασσα της Ιρλανδίας, που χωρίζει τη Βρετανία από τη βορειοϊρλανδική επαρχία της. Το 2025, το βορειοϊρλανδικό κοινοβούλιο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της επαρχίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Με την τρέχουσα μορφή του, το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας, προβλέπει την παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου εντός τελωνειακής ένωσης και τη στενότερη ελεγκτική ευθυγράμμιση της ΕΕ με τη Βόρεια Ιρλανδία.
“Ούτε καν βάση για συζήτηση”
Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της Telegraph, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι είπε πως το σχέδιο στο οποίο αναφέρεται η εφημερίδα δεν αποτελεί καν βάση για συζήτηση και είναι «ανησυχητικό».
«Δεν έχουμε ακόμη δει κάτι. (…) Αν όμως όσα διαβάζουμε στον Τύπο είναι αληθή, δεν μοιάζει να υπάρχει βάση για συμφωνία, αυτό είναι σίγουρο», είπε ο Κόβενι στο ιρλανδικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Virgin Media One.
Το 1998, η υπογραφή της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες πολέμου χαμηλής έντασης ανάμεσα στους εθνικιστές Ρεπουμπλικάνους (καθολικοί στην πλειονότητά τους), υποστηρικτές της επανένωσης με την Ιρλανδία, και τους πιστούς στο στέμμα ενωτικούς (προτεστάντες στην πλειονότητά τους), που θέλουν η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Δουβλίνο δεν κρύβει πως φοβάται ότι η βία ίσως αναζωπυρωθεί αν υπάρξουν ξανά σύνορα και έλεγχοι ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.