Site icon NewsIT
16:53 | 27.06.16

Brexit it is! “Ταφόπλακα” από τον Ντέιβιντ Κάμερον στο δεύτερο δημοψήφισμα

Brexit it is! “Ταφόπλακα” από τον Ντέιβιντ Κάμερον στο δεύτερο δημοψήφισμα
Newsit Newsroom

- Απέκλεισε, ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας νέο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας - "Οι πιθανότητες είναι λίγες" φέρεται να δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον - Θα σχηματίσει ομάδα μέσα στο υπουργικό συμβούλιο για να προετοιμάσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση - Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία - Άγνωστο ακόμα πότε θα ενεργοποιήσει και επίσημα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για να ξεκινήσει η συζήτηση αποχώρησης από την Ε.Ε. - Οι Βρυξέλλες δεν περιμένουν πως θα το κάνει στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης - «Σύμμαχος» του Λονδίνου στη... μάχη για να κερδίσει χρόνο η Μέρκελ

Ό,τι “γράφει” δεν… ξεγράφει. Και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την έξοδο της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση “έγραψε” Brexit. Και μπορεί για πολλούς Βρετανούς το Brexit να έγινε… Bregret ή Bregreit αφού μετάνιωσαν που ψήφισαν την αποχώρηση από την Ε.Ε., ο Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει τις φωνές για δεύτερο δημοψήφισμα. Όσες υπογραφές κι αν συγκεντρωθούν. Ειδικά από τη στιγμή που είναι λιγότερες από τα 17 εκατομμύρια ψήφους που πήρε το Brexit στο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τον Independent, ο Βρετανός πρωθυπουργός ουσιαστικά απέκλεισε, τη Δευτέρα (27.06.2016) το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας. Μπορεί οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί ήδη να ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια αλλά μάλλον η ελπίδα όσων μετάνιωσαν για την ψήφο τους, θα μείνει εκεί. Ο Κάμερον είπε ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Κι ας έκανε έκκληση ακόμη και ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον να το ξανασκεφτεί η κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα και την ανακοίνωση Κάμερον πως παραιτείται, συνεδρίασε στη Ντάουνιγκ Στριτ το υπουργικό συμβούλιο. Και ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού έστειλε σαφές μήνυμα σε όσους ελπίζουν ότι το Brexit μπορεί να αποτραπεί μέσω ενός δεύτερο δημοψηφίσματος: “η επιλογή αυτή δεν είναι στο τραπέζι”. Εκτός όμως απ’ αυτό, έστειλε μήνυμα και στη Σκωτία, να μην επιδιώξει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ώστε να μπορέσει να μείνει στην Ε.Ε. “Η άποψη του πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει. Έγινε ένα νόμιμο, δίκαιο και αποφασιστικό δημοψήφισμα πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Οι λόγοι για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι και σήμερα τόσο ισχυροί όσο ήταν και πριν από 18 μήνες”, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κάμερον.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Κάμερον έχει αποφασίσει να συστήσει μια ομάδα από δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα αναφέρονται στο υπουργικό συμβούλιο και θα αναλάβουν να σχεδιάσουν τις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. για την οριστική αποχώρηση της χώρας από την Ένωση. Θα βοηθήσει επίσης τον επόμενο πρωθυπουργό όχι μόνο να διαπραγματευτεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να διερευνήσει και τις επιλογές για το μέλλον της εκτός της Ένωσης.

Στην… task force της Ντάουνιγκ Στριτ θα συμμετάσχουν επίσης αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών. Θα σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της Βρετανίας και το σχέδιο που θα εκπονήσουν να κατατεθεί στον νέο πρωθυπουργό της χώρας, όποιος κι αν είναι αυτός που θα προκύψει από τις διαδικασίες στις τάξεις του συντηρητικού κόμματος. Ενεργό συμμετοχή θα έχει και ο Όλιβερ Λέτγουιν, βουλευτής και στενός φίλος του Κάμερον.

Για την ώρα, οι επικρατέστεροι να διαδεχτούν τον Κάμερον στην πρωθυπουργία είναι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υπέρμαχος του Brexit, Μπόρις Τζόνσον και η υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάδοχός του στην ηγεσία των Συντηρητικών και στη Ντάουνιγκ Στριτ θα έχει γίνει γνωστός μέχρι τις 2 Σεπτέμβρίου.

Πάντως, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά το δημοψήφισμα δεν έγινε καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Αντί για αυτό, ο Κάμερον ζήτησε να υπάρξει ενότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη χώρα. “Η κυβέρνηση χρειάζεται τώρα να επικεντρωθεί στο να κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση για την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε.

Το γεγονός πως ο Κάμερον αποφάσισε να φτιάξει ομάδα που θα εκπονήσει το σχέδιο για τις διαπραγματεύσεις εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι το Λονδίνο “κλείνει τ’ αυτιά του” στις απαιτήσεις των Βρυξελλών να καταθέσει, έστω και προφορικά, στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης (28.06.2016), αίτημα για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το οποίο αφορά στην αποχώρηση μιας χώρας μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό, στο να μην τρέξει τις εξελίξεις αλλά να πάρει όσο χρόνο χρειαστεί, ο Κάμερον έχει βρει ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανησυχεί περισσότερο για τις χώρες που μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας παρά για το πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών για το οριστικό διαζύγιο.

Μετά τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ και η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε πως θα δείξει (εκείνη τουλάχιστον) κατανόηση στο χρόνο που χρειάζεται η βρετανική κυβέρνηση για να αναλύσει την κατάσταση που προέκυψε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Για να κρατήσει και τις ισορροπίες, πάντως, η Μέρκελ επανέλαβε πως δεν πρέπει να διαιωνιστεί το θέμα, για το καλό της οικονομίας όλων των πλευρών.

Και απέκλεισε άλλη μια φορά, όπως έκανε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχινάς, το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία πριν την υποβολή επίσημου αιτήματος αποχώρησης από το Λονδίνο.

«Ασχολούμαι με την πραγματικότητα και αυτή είναι ότι η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένω λοιπόν κάποια στιγμή τη αίτηση της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας προς την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης. Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την αλληλουχία των πραγμάτων: η δήλωση πρέπει να σταλεί από μια βρετανική κυβέρνηση και σε αυτό δεν βάζω ούτε φρένο αλλά ούτε και επισπεύδω. Αλλά δουλειά μου είναι να σκεφτώ πάνω σε αυτό τότε, όταν θα έχει έρθει το αίτημα. Το πώς ακριβώς θα γίνει, προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 50. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επ’ αόριστον διαιώνιση, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για την οικονομία καμίας πλευράς. Η Βρετανία τώρα για κάποιο χρονικό διάστημα θα αναλύσει τα πράγματα, έχω γι’ αυτό κάποια κατανόηση. Κατά τα άλλα, θα μιλήσουμε αύριο (Τρίτη 28.06.2016) με τον Βρετανό πρωθυπουργό», είπε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Χρόισμαν.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την επίσημη έκφραση της πρόθεσης για έξοδο από την ΕΕ. Δεν μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε κάποιες ανεπίσημες συνομιλίες χωρίς να έχουμε τη δήλωση από τη Βρετανία. Είναι απολύτως σαφές», πρόσθεσε η καγκελάριος και επανέλαβε την ανάγκη «να κάνουμε το παν ώστε η Ε.Ε. των 27 να βαδίσει ενωμένη τον δρόμο, δηλαδή να κάνουμε το παν ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά οι δυνάμεις της ενότητας».

Από τα… κραξίδια στο τηλεφώνημα

Μπορεί το Σαββατοκύριακο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δήλωνε στη Bild πως «όταν καταφέρεσαι από τη Δευτέρα ως το Σάββατο εναντίον της Ευρώπης, είναι δύσκολο να περάσεις για θερμός Ευρωπαίος την Κυριακή» και σήμερα μέσω της εκπρόσωπό του διεμήνυσε πως δεν φέρει ο ίδιος ευθύνη για το δημοψήφισμα αλλά ο Κάμερον, αλλά την Παρασκευή είχε… εγκάρδια συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό!

Αυτό αποκάλυψε, κατά την ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Οι δυο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την επομένη του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και σύμφωνα με την Κομισιόν η συνομιλία ήταν φιλική και ο Βρετανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ζαν Κλον Γιούνκερ και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμβολή τους στη διαδικασία που οδήγησε στην επίλυση του δημοψηφίσματος.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την Τρίτη (28.06.2016) στις Βρυξέλλες. Πάντως, για άλλη μια φορά η πλευρά Γιούνκερ δεν απέφυγε τα… καρφιά κατά του Βρετανού πρωθυπουργού. Ερωτηθείς ο Μαργαρίτης Σχοινάς αν οι πολιτικές συνέπειες του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία θα πρέπει να οδηγήσουν σε παραιτήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε ότι δεν ήταν η Επιτροπή εκείνη η οποία ζήτησε δημοψήφισμα και ότι οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού.

Η Επιτροπή, είπε, δούλεψε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας «δίκαιης συμφωνίας» με τη Μ. Βρετανία, οι οποίες έγιναν ομόφωνα δεκτές από τους 28 ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Φεβρουαρίου και στη συνέχεια οι Βρετανοί κλήθηκαν να αποφασίσουν.

«Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας των Συνθηκών και ο εγγυητής του κοινού μας συμφέροντος. Εργάζεται πάνω σε μια πολιτική ατζέντα η οποία εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και έχει την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είμαστε πολύ απασχολημένοι με την προώθηση αυτής της πολιτικής ατζέντας και με τη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων», κατέληξε ο Μ. Σχοινάς.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στη δήλωση του κουαρτέτου της ΕΕ την επομένη του δημοψηφίσματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΧΟΙΝΑ

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version