Κόσμος

Brexit: Ξέφρενο γλέντι στη Βρετανία για την ιστορική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ιστορικές στιγμές ζει η Βρετανία! Το Λονδίνο "φλέγεται" για το Brexit. Οριστικό το διαζύγιο με τις Βρυξέλλες. Για νέα αρχή έκανε λόγο στο διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον. Τρίτη χώρα είναι πλέον η Βρετανία για την ΕΕ. Κατέβηκε η βρετανική σημαία στην έδρα της Κομισιόν.

Αφού γιόρτασαν τις τελευταίες στιγμές του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, χιλιάδες Βρετανοί οπαδοί του Brexit ξενυχτούν στους δρόμους, απολαμβάνοντας τις πρώτες ώρες έξω από αυτήν. Είναι μία νύχτα που γράφεται ιστορία και χαράσσεται ξανά ο χάρτης της Ενωμένης Ευρώπης, η οποία μετράει πλέον ένα μέλος λιγότερο.

Η Ευρώπη των “28” έγινε από σήμερα, Σάββατο (1.2.2020), Ευρώπη των “27”.

“Είμαστε στην αυγή μίας νέας εποχής. Κάνουμε μία αρχή”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Παράλληλα, κάλεσε τους Βρετανούς να αγκαλιάσουν αυτή “την ιστορική ευκαιρία”, καθώς η χώρα πήρε και επισήμως διαζύγιο από την ευρωπαϊκή οικογένεια έπειτα από 47 χρόνια.

Στην ομιλία του προς το βρετανικό έθνος, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τους Βρετανούς να τον βοηθήσουν “να απελευθερώσει όλη τη δυναμική της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο όλου του Ηνωμένου Βασιλείου”.

https://twitter.com/4thxjuly/status/1223367463884263424

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και έχει μπροστά του ένα μάλλον αβέβαιο μέλλον μετά το Brexit, αφού αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στη μεταπολεμική προσπάθεια να ενωθούν οι άλλοτε αντίπαλες χώρες της Ευρώπης.

Στη σημαντικότερη γεωπολιτική μεταβολή που βιώνει το Λονδίνο μετά την απώλεια της Αυτοκρατορίας, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε τυπικά από την Ε.Ε. στις 01:00 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από 47 χρόνια, μπαίνοντας σε αυτήν που ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον αποκάλεσε την “ανατολή μιας νέας εποχής”.

Πάντως, οι Βρετανοί που με περιπετειώδη τρόπο, ένα δημοψήφισμα και δύο εκλογές (επί Τερέζας Μέι και Μπόρις Τζόνσον) επέλεξαν το Brexit, δεν έκρυψαν ότι απολαμβάνουν τις ιστορικές στιγμές, εθνικής ανάτασης, φορώντας βρετανικές κονκάρδες που ανέγραφαν “Leave Won”!

Και έτσι, μετά από τρία και πλέον, έντονα και φορτισμένα χρόνια, το Brexit αποτελεί γεγονός, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία να ακολουθούν χωριστούς δρόμους. Κάποιοι, φανατικοί οπαδοί του Brexit, πανηγύρισαν γι το διαζύγιο, καίγοντας σημαίες της ΕΕ:

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα την Παρασκευή (31.1.2020), είχε γίνει υποστολή της βρετανικής σημαίας από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ευρωβουλής στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.

Brexit: Τικ – τακ

Το ψηφιακό ρολόι στους μαύρους τοίχους του Νο10 της πρωθυπουργικής κατοικίας, είχε αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, στις 23:00. Το κτίριο είχε φωταγωγηθεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και άλλα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Λονδίνου.

Στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο κοινοβούλιο, συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετείχε σε εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του Brexit και η καμπάνια Leave means Leave. Υποστηρικτές της αποχώρησης είχαν περικυκλώσει το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ενός από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης και της ιδέας των ενωμένων κρατών.

Σε μία μεγάλη οθόνη που είχε στηθεί από τους διοργανωτές προβλήθηκε βίντεο με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ, μέχρι και το Brexit.

Μία αυτοσχέδια χάρτινη μινιατούρα του Big Ben είχε στηθεί, με κολλημένο το σύνθημα “Κάντο Μπόρις”, και κάποιοι χτυπούσαν κουδούνια και ντραμς για να σημάνουν συμβολικά την έξοδο της Βρετανίας. Άλλοι, τυλιγμένοι με τις βρετανικές σημαίες, ή με κοστούμια στα χρώματα της σημαίας χόρευαν υπό τη μουσική του Τομ Τζόουνς και των Κουίν.

Στη Σκωτία, που αποφάσισε να κρατήσει υψωμένη την σημαία της ΕΕ πάνω από το τοπικό κοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις “Ανάψτε φως για την Ευρώπη” από υποστηρικτές που επιθυμούν την παραμονή. Πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από τη Βουλή, κρατώντας αναμμένα κεριά και πανό με συνθήματα όπως “Το Εδιμβούργο για την Ευρώπη – Για το μέλλον μας στην ΕΕ”, τονίζοντας την αντίθεσή τους στην αποχώρηση.

Ρομαντισμός και ρεαλισμός

Μία νέα εποχή, λοιπόν, φέρνει μαζί της 1η Φεβρουαρίου 2020 για τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης. Κάποιοι, ίσως ρομαντικοί, νιώθουν πιο έντονο το συναίσθημα ενός “ακρωτηριασμού”.

Αντίθετα, οι ρεαλιστές και στις δύο πλευρές – Βρετανία και Ευρώπη – ενδεχομένως να θεωρούν πως μπορεί να έληξε μία σχέση, αλλά, μία άλλη – στερεότερη – μπορεί να πάρει τη θέση της.

Ο χρόνος θα δείξει.

Καλή τύχη Βρετανία!

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα