Στις 31 Οκτωβρίου η Βρετανία πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να γίνει πραγματικότητα αυτό που ψηφίστηκε στο δημοψήφισμα πριν από τρία χρόνια: το Brexit. Αλλά το θέμα είναι αν αυτό θα γίνει με ή χωρίς συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές. Τα όσα έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου Γιούνκερ, Φερχόφσταντ, Μπαρνιέ αλλά και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νάιτζελ Φάρατζ έβγαλαν… νύχια, αποτυπώνουν πως το διαζύγιο θα είναι πολύ «πικρό».
Click4more: Τα άκουσε για τα καλά ο Τζόνσον! “Μην κατηγορήσεις την ΕΕ για το χάος του Brexit”
Ο Γιούνκερ προειδοποίησε πως ο χρόνος τελειώνει, ο Φερχόφσταντ «την είπε» στον Τζόνσον που έκλεισε τη Βουλή, ο Βέμπερ χαρακτήρισε το Brexit «ηλίθιο», ο Μπαρνιέ διεμήνυσε τους Βρετανούς ευρωβουλετές πως θα λογοδοτήσουν και ο Φάρατζ αφού «έκραξε» Μπέτελ και Μακρόν, έκανε αίσθηση και με τις… κάλτσες του.
Παράταση θέλετε; Ιδού οι όροι
Η κυβέρνηση Τζόνσον επιμένει πως είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου. Οι φωνές, εντός της Βρετανίας, που του ζητούν παράταση, δεν έχουν μέχρι στιγμής εισακουστεί. Αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο, δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει, εύκολα, νέα προθεσμία στη Βρετανία. Όχι τουλάχιστον χωρίς όρους.
Στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Τετάρτης, οι ευρωβουλευτές απαίτησαν με μεγάλη πλειοψηφία την ύπαρξη «βάσιμων λόγων και βάσιμου σκοπού» για να δεχτούν να συναινέσουν σε άλλη μια παράταση στο Brexit.
Σε κείμενο που εγκρίθηκε με 544 ψήφους υπέρ (126 ψήφους κατά, 38 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (που προέκυψε από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου) αποφάσισε ποια θα είναι η θέση του για το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βουλή στη Βρετανία έχει περάσει νόμο που αναγκάζει την κυβέρνηση Τζόνσον να ζητήσει παράταση στο Brexit. Εκείνη αρνείται. Το ίδιο κάνει και το Ευρωκοινοβούλιο.
Η Ευρωβουλή δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια παράταση στο Brexit παρά μόνο «αν υπάρχουν γι’ αυτό βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός (αποφυγή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, διοργάνωση γενικών εκλογών ή δημοψηφίσματος, ανάκληση του άρθρου 50 ή έγκριση μιας συμφωνίας αποχώρησης)» αποφασίστηκε.
Οι υποστηρικτές του κειμένου που εγκρίθηκε υπό χειροκροτήματα και στο οποίο συμφώνησαν οι κυριότερες πολιτικές ομάδες, πλην της ακροδεξιάς, επαναβεβαιώνουν εξάλλου σ’ αυτό ότι θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν μια «μη συμφωνία» (“no deal”) και κρίνουν πως η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση, είναι «δίκαιη και ισορροπημένη».
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποσυρθεί από την Ένωση χωρίς συμφωνία, αυτό θα συμβεί με πλήρη υπαιτιότητα της βρετανικής κυβέρνησης», υπογραμμίζει επίσης το Ευρωκοινοβούλιο. Κάθε νέα συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.
Προειδοποιήσεις και μπηχτές
«Ο κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία παραμένει πολύ πραγματικός», προειδοποίησε ο (απερχόμενος) πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΖανΚλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας πως το Brexit «ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ».
Πριν από δυο μέρες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Μόνο που η συνάντηση ήταν άκαρπη. Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός του είπε ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
Μόλις η φράση αυτή βγήκε από τα χείλη του προέδρου της Κομισιόν, ευρωβουλευτές υπέρ του Brexit χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Γιούνκερ θέλησε να το… διασκεδάσει. «Γεια σας φίλοι μου», γύρισε και τους είπε. Και απευθυνόμενος ξανά στους βουλευτές, είπε: «Είναι φίλοι και θαυμαστές μου. Μην εκπλήσσεστε που φωνάζουν».
Δείτε το στιγμιότυπο
«Έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος (…) Ο κίνδυνος της μη συμφωνίας είναι πολύ πραγματικός», υπογράμμισε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.
«Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος με το backstop», επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει εναλλακτικές γραπτώς», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το backstop δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει μία χωρισμένη Ιρλανδία μετά το Brexit.
«Ηλίθιο Brexit»
Δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό που σημειώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Μάλλον αυτό ήταν το πιο… light.
Πολλοί ευρωβουλευτές προειδοποίησαν κατά ενός Brexit χωρίς συμφωνία, τόσο για να αποφευχθεί το οικονομικό σοκ όσο και επειδή δεν θέλουν να δουν τη Βρετανία να εγκαταλείπει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα και να γίνεται ένας αντίπαλος με χαμηλή φορολόγηση και λιγότερους ρυθμιστικούς κανόνες.
Πιο… λάβρος απ’ όλους ο Γκι Φερχόφσταντ. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου δεν δίστασε να ρίξει και τη… μπηχτή του γιατί η βρετανική Βουλή έκλεισε, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο έκανε αυτό που έπρεπε να γίνεται στο Γουέστμινστερ: συζητά το Brexit.
«Δεν θα δεχθούμε μια Σιγκαπούρη στη Βόρεια Θάλασσα», είπε ο Φερχόφστατ. «Νομίζω είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι μπορεί η βρετανική Βουλή έχει κλείσει» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι στη Ευρωκοινοβούλιο γίνεται, αντίθετα, συζήτηση για το Brexit.
Ήταν πολλές οι φορές που η συζήτηση ήταν τεταμένη. Πολλοί ευρωβουλευτές επιτέθηκαν εναντίον των ιδιαίτερα θορυβωδών Βρετανών, ευρωσκεπτικιστών συναδέλφων τους που βρίσκονταν στην αίθουσα. Σύμφωνα δε με τη Daily Mail, η Μαϊρίντ ΜακΓκίνες που εκτελούσε χρέη προέδρου, τους είπε ακόμη και να… σκάσουν.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε το Brexit «ηλίθιο», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Φερχόφστατ επέκριναν τα σχέδια του Λονδίνου για ενισχυμένη κυριαρχία τη στιγμή που ο Τζόνσον αναστέλλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ. «Οι υπέρμαχοι του Brexit ισχυρίζονταν ότι το Γουέστμινστερ θα ανακτούσε τον έλεγχο, όμως τώρα το έκλεισαν», σχολίασε ειρωνικά ο Βέμπερ.
Επιθετικός προς τους Βρετανούς ευρωβουλευτές ήταν και ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit. Μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, «θα πρέπει να λογοδοτήσετε στους πολίτες» της Βρετανίας, είπε απευθυνόμενος στους Βρετανούς ευρωβουλευτές.
«Οι Βρετανοί πολίτες, όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, έχουν δικαίωμα στην αλήθεια για τις επιπτώσεις του Brexit, όλες τις επιπτώσεις που είναι πολύ πιο σοβαρές… που δεν θέλετε να το πείτε», τόνισε. Και προειδοποίησε να μην υποεκτιμώνται οι επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Κάτι τέτοιο, είπε, δεν θα λύσει πολλά από τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, τα ιρλανδικά σύνορα και τις υποχρεώσεις της Βρετανίας αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία, θέλω να σας θυμίσω ότι όλα αυτά τα ερωτήματα δεν θα εξαφανιστούν έτσι απλά…Περίπου τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε».
«Γελοιοποίησαν τον Τζόνσον»
Ένταση προκλήθηκε και όταν πήρε το λόγο ο επικεφαλής του κόμματος του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ. Από τα πυρά του οποίο δεν… γλίτωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Αφορμή (γιατί ο Φάρατζ δεν χρειάζεται αιτία) η στάση του Μπετέλ όταν ο Μπόρις Τζόνσον δεν εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου.
Κατά τον Νάιτζελ Φάρατζ δεν υπάρχει «καλή πίστη» για συμφωνία. «Και φυσικά αναφέρομαι στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου που γελοιοποίησε τον Μπόρις Τζόνσον με τον πιο εμφατικό τρόπο και αποθεώθηκε ως ήρωας από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν» είπε ο Φάρατζ. Και συμπλήρωσε πως «ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να πραγματοποιήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για ένα καθαρό Brexit. Όταν το κάνουμε αυτό, τότε θα μιλήσουμε ως ενήλικες για το εμπόριο».
Με πληροφορίες και από Daily Mail