Αυτό αποτελεί μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις των Συντηρητικών να κερδίσουν τις εκλογές, που υπόσχονται πως με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσουν την ασφάλεια στα σύνορα της Βρετανίας μετά το Brexit.
Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, παρουσίασε το νέο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση βίζας (ETA, Ηλεκτρονική Άδεια Ταξιδιού), που θα εφαρμοστεί για τους Ευρωπαίους πολίτες μετά το Brexit και θα απαιτεί, εκτός των άλλων, τη χρήση βιομετρικού διαβατηρίου, και όχι απλά την ταυτότητα, όπως ισχύει σήμερα, ενώ θα τους ζητείται να συμπληρώνουν μία ηλεκτρονική αίτηση, τουλάχιστον τρεις μέρες πριν ταξιδέψουν, μαζί με κάποιο ποσό πληρωμής.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο θα ελέγχονται καλύτερα οι αφίξεις και θα αποτρέπονται ενδεχόμενοι κίνδυνοι που απειλούν τη χώρα. Ακόμη υπόσχονται ότι θα συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες και για αγαθά που μεταφέρονται στη Βρετανία, έτσι ώστε να αποτραπεί το λαθρεμπόριο, κάτι που θα εξοικονομήσει κατά τους υπολογισμούς της περίπου 5 δισεκ. λίρες τον χρόνο από τους χαμένους φόρους.
Σε ό,τι αφορά τους νέους κανόνες μετανάστευσης μετά το Brexit θα υπάρξουν, όπως είπε, «ευρύτερες εξουσίες» ώστε το υπουργείο Εσωτερικών να μπορεί να σταματά όσους έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα.
«Όταν οι πολίτες ψήφιζαν την αποχώρηση το 2016, ψήφιζαν για την ανάληψη του ελέγχου των συνόρων μας. Μετά το Brexit θα εισαγάγουμε ένα αυστραλιανού τύπου σύστημα πόντων για τη μετανάστευση και θα πάρουμε μέτρα για την ενίσχυση των συνόρων και της ασφάλειας της Βρετανίας» δήλωσε η υπουργός.
Ακόμη τόνισε πως η Βρετανία υφίσταται καθημερινά τις συνέπειες από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού νόμου που περιορίζει την ικανότητα των συνόρων της χώρας. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ναρκωτικά και όπλα φτάνουν στους δρόμους μας από την Ευρώπη, φέρνοντας βία και εθισμό. Και το πιο σοκαριστικό, γνωρίζουμε ότι οι τρομοκράτες κατάφεραν να μπουν στη χώρα εκμεταλλευόμενοι την ελεύθερη μετακίνηση» πρόσθεσε.
Πάντως, το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών υποστηρίζει ότι το Brexit των Συντηρητικών θα υπονομεύσει την ασφάλεια της χώρας, καθώς η Βρετανία θα αποσυρθεί από σημαντικά κοινά με την ΕΕ συστήματα πληροφοριών και βάσεις δεδομένων (π.χ. Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης).