Σήμερα είναι προγραμματισμένη η δεύτερη από τις πέντε συνεδριάσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit και ήδη η Τερέζα Μέι μετράει τις πληγές της!
Η βρετανίδα πρωθυπουργός μετά τα χθεσινά “χαστούκια”, φαίνεται αδύναμη καθώς έχει χάσει την πλειοψηφία και η συμφωνία για το Brexit τίθεται σε κίνδυνο.
Μετά τη συνεδρίαση που ήταν αφιερωμένη σε ερωτήσεις προς την κυβέρνηση, οι βουλευτές θα ασχοληθούν με τη δεύτερη από τις πέντε συνεδριάσεις που είναι αφιερωμένες στη συζήτηση της συμφωνίας για το Brexit, καρπό 17 μηνών δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, πριν από την ιστορική ψηφοφορία για τη συμφωνία που θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα το πλήρες κείμενο της νομικής άποψης του Γενικού Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ για το περιεχόμενο της συμφωνίας.Χθες Τρίτη οι βουλευτές έκριναν με 311 ψήφους έναντι 293, πως η κυβέρνηση «περιφρόνησε» το κοινοβούλιο για τη συμφωνία για το Brexit δημοσιεύοντας μια σύνοψη 43 σελίδων της άποψης αυτής, όταν το αρχικό κείμενο αριθμεί πολλές εκατοντάδες.
Το ανησυχητικό για την Τερέζα Μέι μια εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit, είναι πως φαίνεται να χάνει τον κοινοβουλευτικό της σύμμαχο, το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, το οποίο της είναι απαραίτητο για να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς ψήφισε μαζί με την αντιπολίτευση.
Η Τερέζα Μέι υπέστη ακόμη μια ήττα χθες με την υιοθέτηση τροπολογίας που κατατέθηκε από ένα μέλος του δικού της Συντηρητικού Κόμματος, τον Ντόμινικ Γκριβ, και υποστηρίχθηκε από 25 «αντάρτες» βουλευτές των Τόρις.
Αν η συμφωνία για το Brexit απορριφθεί στις 11 Δεκεμβρίου, ο νόμος προβλέπει ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει ενώπιον του κοινοβουλίου μέσα σε διάστημα 21 ημερών για να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να προχωρήσει για να συνεχίσει τη διαδικασία του Brexit.
Η διάταξη που εισήχθη από τον Ντόμινικ Γκριβ δίνει στους βουλευτές τη δυνατότητα να τροποποιήσουν το κείμενο που θα τους παρουσιαστεί. Θα είναι έτσι ελεύθεροι να προτείνουν σενάρια διαφορετικά απ’ αυτό της κυβέρνησης και να ζητήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες ή τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και την παραμονή μέσα στην ΕΕ. Όμως η άποψή τους δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
“Αδύναμη και χάνει τον έλεγχο” λέει ο βρετανικός τύπος
Οι ήττες αυτές της Μέι προκάλεσαν πτώση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου κατά 1,32% σήμερα στην αρχή της συνεδρίασης, με φόντο την πτώση των δεικτών στην Ουόλ Στριτ.Ο βρετανικός Τύπος δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την αδυναμία της Τερέζα Μέι με κοινό συμπέρασμα πως παρουσιάζεται ανίσχυρη και χάνει τον έλεγχο.
«Η ημέρα που η Μέι έχασε τον έλεγχο», είναι ο τίτλος της πολύ ευρωσκεπτικιστικής Daily Telegraph, η οποία χαρακτηρίζει τις ήττες αυτές «ταπεινωτικές» για την πρωθυπουργό. Για την Daily Mirror, η Τερέζα Μέι είναι «αδύναμη και παραπαίουσα» και η πιθανότητα να απορριφθεί στις 11 Δεκεμβρίου η συμφωνία για το Brexit «αυξάνεται γρήγορα».
Χθες Τρίτη η πρωθυπουργός είχε ανοίξει την πρώτη συνεδρίαση συζήτησης για το κείμενο της συμφωνίας υποστηρίζοντας πως αποτελεί «τη μοναδική λύση» για να εξελιχθεί καλά το Brexit και πως απαντά «στις ανησυχίες αυτών που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, καθησυχάζοντας παράλληλα αυτούς που ψήφισαν υπέρ της παραμονής». Όμως η συμφωνία συνασπίζει τις δυσαρέσκειες στους κόλπους της αντιπολίτευσης και μέχρι και μέσα στις τάξεις της πλειοψηφίας, καθώς πολυάριθμοι συντηρητικοί βουλευτές, όπως και το DUP ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να την καταψηφίσουν.
Πυρά για τη συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο
Στη διάρκεια των συζητήσεων ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε τη συμφωνία «κακή» για το Ηνωμένο Βασίλειο και την οικονομία του, εκτιμώντας πως η Τερέζα Μέι το μόνο που κατάφερε είναι να ενώσει έναν «εντυπωσιακό συνασπισμό» εναντίον της.
Ο συντηρητικός πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε το κείμενο «εθνική ταπείνωση που γελοιοποιεί το Brexit», καθώς εμποδίζει το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει τον έλεγχο της εμπορικής πολιτικής του και των συνόρων του.
Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της μίλησε για την απειλή της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως καταστροφική και πως θα έχει βαριές συνέπειες για την οικονομία. Προειδοποίησε επίσης πως μπορεί ακόμη και να μην υπάρξει Brexit.
Πολλοί βουλευτές επιθυμούν να επιστρέψει η Μέι στις Βρυξέλλες για να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις καθώς θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 13 Δεκεμβρίου, μόλις δύο ημέρες μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές πιέζουν για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ενώ άλλοι θεωρούν πως η Βρετανία θα παραμείνει μέσα στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Νορβηγίας.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ