Νομοσχέδιο για το Brexit σχεδιάζει να καταθέσει μέσα στον Ιούνιο η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Ετσι η αποχώρηση θα γίνει νόμος του κράτους.
Σχέδιο νόμου για το Brexit το οποίο θα μετατρέπει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε νόμο του Κράτους σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, επιβεβαίωσαν οι υπηρεσίες της το βράδυ της Τρίτης.
«Η πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Κοινοτήτων Τζέρεμι Κόρμπιν για να καταστήσει σαφή την αποφασιστικότητά μας να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες και να εφαρμόσουμε την απόφαση του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ», ανέφερε εκπρόσωπός της.
«Συνεπώς θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης την εβδομάδα που ξεκινά την 3η Ιουνίου. Είναι επιτακτική ανάγκη να το κάνουμε τότε προκειμένου το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ πριν από τη θερινή διακοπή» των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων, πρόσθεσε.
«Οι συνομιλίες (…) μεταξύ της πρωθυπουργού και του αρχηγού της αντιπολίτευσης ήταν χρήσιμες και εποικοδομητικές», συμπλήρωσε. Θα υπάρξει νέα, επίσημη συνάντηση Μέι-Κόρμπιν σήμερα, κατά την ίδια πηγή.
Η Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση της Μέι με την ΕΕ έχει απορριφθεί τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η ημερομηνία που προβλεπόταν να γίνει αρχικά το Brexit, η 29η Μαρτίου, ήλθε και παρήλθε, ελλείψει κοινοβουλευτικής έγκρισης.
Στην περίπτωση που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων εγκρίνουν το σχέδιο νόμου που εννοεί να καταθέσει η κυβέρνηση τον Ιούνιο, δεν θα χρειαστεί άλλη ψηφοφορία για τη συμφωνία.
Η Μέι προέδρευσε σε τρίωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες με αντικείμενο την προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου. Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, οι υπουργοί «συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς» για να διαπιστωθεί τι είναι «εφικτό».
Κατά τις υπηρεσίες της πρωθυπουργού, το υπουργικό συμβούλιο εξέτασε τους συμβιβασμούς που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη στήριξη των Εργατικών. Συμφώνησε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία Αποχώρησης να εγκριθεί από το κοινοβούλιο πριν από τη θερινή διακοπή της λειτουργίας του.
Έχει τις ενστάσεις του ο υπουργός Οικονομικών
Ωστόσο ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, τόνισε πως δεν υπήρξε ουδεμία «ουσιώδης μεταβολή» των θέσεων της κυβέρνησης στις συνομιλίες. «Δεν βρισκόμαστε κοντά σε αυτό που θέλουμε», σημείωσε ο Μακντόνελ, στενός συνεργάτης του Κόρμπιν, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η αμερικανική οικονομική εφημερίδα The Wall Street Journal στο Λονδίνο.
Δεκατέσσερις ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών προειδοποίησαν τη Μέι χθες να μην κλείσει συμφωνία με τους Εργατικούς, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο η Βρετανία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με ανοικτή επιστολή τους προς την πρωθυπουργό που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times.
Οι βουλευτές, ανάμεσά τους ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922 των Τόρις, προειδοποίησαν ότι εάν η Μέι κλείσει συμφωνία με την αντιπολίτευση, θα υπάρξει «διάσπαση του κόμματος».
Κανένας ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος δεν μπορεί να «δεσμεύσει» τον ή την διάδοχό του και άρα η όποια συμφωνία θα είναι «στην καλύτερη περίπτωση προσωρινή, αν όχι οφθαλμαπάτη», διεμήνυσαν.
Στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και δύο πρώην υπουργοί αρμόδιοι για το Μπρέξιτ, ο Ντέιβιντ Ντέιβις και ο Ντόμινικ Ράαμπ. Και οι τρεις παραιτήθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην προσέγγιση της Μέι ως προς το Μπρέξιτ. Οι Τζόνσον και Ράαμπ χαρακτηρίζονται φαβορί για τη διαδοχή της σημερινής αρχηγού των Τόρις και πρωθυπουργού.
«Υπέγραψα αυτή την επιστολή διότι η επιλογή της παραμονής της Βρετανίας στη τελωνειακή ένωση μας κλέβει τις ευκαιρίες του Brexit», ανέφερε ο Ράαμπ μέσω Twitter χθες βράδυ και πρόσθεσε ότι θα επιμείνει να καταψηφίζει την πρόταση αυτή «κάθε φορά» που θα του δίνεται η δυνατότητα.