Κόσμος

Brexit – Ο Κάμερον φεύγει, η Στέρτζον έρχεται – Ραντεβού με Σουλτς και Γιούνκερ

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια, μια Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Βρετανίας. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έφυγε. Αλλά έρχεται η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Όχι για να πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Αλλά για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δέχτηκε να τη συναντήσει. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, που αμέσως μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία επιμένει πως η Σκωτία θέλει και πρέπει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ψήφισε Bremain, θα δει και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αλλά και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του κοινοβουλίου. Ο μοναδικός που της έκλεισε την πόρτα ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν 62% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα. Θα ήταν συνεπώς “δημοκρατικά απαράδεκτο” οι Σκωτσέζοι να αποχωρήσουν από την ΕΕ “παρά τη θέλησή τους”, δήλωσε (ξανά) την Τρίτη (28.06.2016) η ηγέτης του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).

Από την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Στέρτζον είχε δηλώσει ότι είναι “πολύ πιθανό” ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, έπειτα από αυτό του 2014, στο οποίο επικράτησε το “όχι”.

Μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες για να μιλήσει για τη Σκωτία μεσούσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η Στέρτζον βρίσκεται στη δύσκολη θέση να αρχίσει συνομιλίες ενώ η Βρετανία δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ευλογίες του πάπα Φραγκίσκου από το «papa mobile», το μήνυμά του για το Πάσχα και η αναφορά στους Χριστιανούς της Γάζας
Ο Αργεντινός πάπας ζήτησε και πάλι κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, όπως και να «παρασχεθεί βοήθεια στον κόσμο, ο οποίος πεινάει και προσμένει ένα μέλλον ειρήνης»
Ο πάπας Φραγκίσκος