Η ΕΕ μπορεί να έδωσε τρίμηνη παράταση στη Βρετανία για το Brexit, αλλά ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει τώρα ότι θέλει να μελετήσει τις λεπτομέρειες. Η απόφαση για παράταση είχε ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα απαντήσει στην προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία τρίμηνη ευέλικτη παράταση, σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, μόλις εξετάσει τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με σημερινή δήλωση εκπροσώπου του.
Στο μεταξύ η επίσημη απόφαση για την τρίμηνη παράταση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ μέχρι την 31η Ιανουαρίου, θα ληφθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Τετάρτη, είναι μία ημέρα πριν από την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης της 31ης Οκτωβρίου που ισχύει μέχρι σήμερα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕE.
Τρίμηνη παράταση αποφάσισαν οι “27”
Οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε νέα, τρίμηνη αναβολή του Brexit, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
“Οι 27 συμφώνησαν να δεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια ευέλικτη αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου 2020”, επεσήμανε ο Τουσκ στο Twitter. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή θα επισημοποιηθεί με γραπτή διαδικασία.
The EU27 has agreed that it will accept the UK's request for a #Brexit flextension until 31 January 2020. The decision is expected to be formalised through a written procedure.
— Charles Michel (@eucopresident) October 28, 2019
“Η Βρετανία θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να διασφαλίσει ότι ο χρηματοοικονομικός της τομέας θα εξακολουθήσει να παίζει έναν πρωταγωνιστικό παγκόσμιο ρόλο μετά το Brexit”, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Υπηρεσιών, Τζον Γκλεν.
“Η κυβέρνηση αυτή πιστεύει ουσιαστικά στο City”, δήλωσε ο Γκλεν στην διάρκεια μιας διάσκεψης στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι τα έσοδα από τον χρηματοοικονομικό τομέα ήταν ουσιαστικής σημασίας για την δυνατότητα της Βρετανίας να χρηματοδοτεί τον τομέα της υγείας, την αστυνόμευση, αλλά και την περιφερειακή ανάπτυξη. “Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη”, τόνισε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα στις 15:30 (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) θα διεξαχθεί ενώπιον του Βρετανικού Κοινοβουλίου η συζήτηση και ψηφοφορία για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αίτημα του Τζόνσον την προηγούμενη εβδομάδα.
Η απόφαση για παράταση του Brexit
Οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα το πρωί για να εξετάσουν και τελικά να εγκρίνουν την πρόταση να αναβληθεί για τρεις μήνες το Brexit. Οι πρεσβευτές άρχισαν τις εργασίες τους στις 10:00 [11:00 ώρα Ελλάδας], τρεις ημέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου, την ημερομηνία που θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πλέον, απομένει μια βραχεία περίοδος — δεν θα ξεπεράσει τις 24 ώρες, ενδέχεται να είναι μόλις λίγες ώρες — εντός της οποίας θα μπορούν να προβάλουν ενστάσεις οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αν δεν καταγραφούν τέτοιες, η απόφαση θα ισχύσει.
Οι 27 συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι απαραίτητη η τρίτη αναβολή του Brexit, προκειμένου να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία, το λεγόμενο σενάριο no-deal, και να πάρουν απόφαση για αυτή με γραπτή διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.
Η Βρετανία φάνηκε να κάνει άλλο ένα βήμα χθες Κυριακή προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπέβαλαν πρόταση για αυτό, με προϋπόθεση την αναβολή του Brexit μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020.
Τρία χρόνια και πλέον μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 52% του εκλογικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν μεν επί της αρχής τη συμφωνία που κλείστηκε για το Brexit ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Τζόνσον, αλλά απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα που εννοούσε να τους επιβάλει.
Το ΗΒ υποτίθεται ότι θα αποχωρούσε από την ΕΕ την 29η Μαρτίου, κάτι που έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές: αρχικά ως την 12η Απριλίου, κατόπιν ως την 31η Οκτωβρίου. Αλλά η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη για το πώς, το πότε και ακόμη και το εάν θα αποχωρήσει και η πολιτική κρίση που προκαλεί το ζήτημα συνεχίζεται.
Για την ΕΕ, η άνευ προηγουμένου απώλεια ενός κράτους μέλους χαρακτηρίζεται ιστορικό πλήγμα. Οι 27 εξάλλου δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για το πώς έχει εξελιχθεί το διαζύγιο, που τους αναγκάζει να σπαταλούν χρόνο, ενέργεια και πολιτικό κεφάλαιο που θα μπορούσαν να αφιερώσουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ασφάλεια ή άλλα ζητήματα.