Site icon NewsIT

Brexit: Ομόφωνη… ικανοποίηση για τη συμφωνία από τα “μεγάλα κεφάλια” της Ευρώπης

20.02.2016 | 11:19
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο "σκληρός πυρήνας" της ηγεσίας της Ευρώπης, μετά την συμφωνία που επετεύχθη στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών που κρατάει... τουλάχιστον προς το παρόν την Μεγάλη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι δήλωσαν Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια «δίκαιη και συμβιβαστική» συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να κάνει εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα. Αυτό δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργά το βράδυ της Παρασκευής.

«Πιστεύουμε ότι προσφέραμε στον Ντέιβιντ Κάμερον ένα πακέτο με το οποίο μπορεί να κάνει εκστρατεία στη Βρετανία ώστε η Βρετανία να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής, στην οποία κυριάρχησαν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που αξίωνε το Λονδίνο.

Η συντηρητική Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ακόμη πως η συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ «είναι κάτι που έχει μεγάλη αξία», ειδικά σε μια περίοδο αναταραχής και αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο και πρόσθεσε: «Εύχομαι τα καλύτερα στον Ντέιβιντ Κάμερον τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Ικανοποίηση Ολάντ για την απουσία “εξαιρέσεων”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε αργά χθες βράδυ το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά «εξαίρεση από τους κανόνες» της ΕΕ στη συμφωνία η οποία επετεύχθη με τη Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ιδιαίτερη θέση στην Ευρώπη, όπως είχε πάντα. Δεν είναι στη Σένγκεν, δεν είναι στην ευρωζώνη, δεν τηρεί τη Χάρτα των Δικαιωμάτων — αλλά δεν υπήρξε καμιά εξαίρεση από τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη περί αναθεώρησης των συνθηκών και παραχώρησης δικαιώματος βέτο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, κάτι που για τη Γαλλία ήταν πολύ σημαντικό», ανέφερε ο Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ολάντ: “Η συμφωνία δεν σημαίνει την άμεση αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά την ένταξη των άρθρων της σε αυτήν όταν υπάρξει, μια μέρα, διαδικασία αναθεώρησης”

Ακόμη, ο Ολάντ σημείωσε ότι υπήρξε άλλο ένα «πολύ σημαντικό» σημείο που κάλυψε τα ζητούμενα του Παρισιού: το ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον «αποδέχθηκε την ισότητα των χρηματοοικονομικών κέντρων».

«Δεν ήθελα να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου σε σύγκριση με τα άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά αντιθέτως «να εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες, βάσει των ίδιων ρυθμιστικών διατάξεων, των ίδιων οργάνων, των ίδιων αρχών», και να μην εμποδίζει τίποτε «τη θέσπιση νέων κανόνων από τα ίδια όργανα, τις ίδιες αρχές», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Για τον Ολάντ, «έγιναν τα πάντα ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να εμποδίζει την πορεία προς το μέλλον της Ευρώπης».

«Εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν ναι (σ.σ. στο δημοψήφισμα) θα συνεχίσουμε να προχωράμε», όμως «εάν πουν όχι», πρέπει «η Ευρώπη να είναι έτοιμη να προχωρήσει ακόμη περισσότερο» προς την ολοκλήρωση, τόνισε.

«Η νίκη θα κριθεί (σ.σ. στο δημοψήφισμα που πιθανολογείται να διεξαχθεί) τον Ιούνιο, όταν θα μάθουμε εάν οι Βρετανοί θέλουν να παραμείνουν ή όχι στην (Ευρωπαϊκή) Ένωση», συνέχισε ο Ολάντ, τονίζοντας πως χθες βράδυ «δεν υπήρξε νίκη κάποιου έναντι κάποιου άλλου».

“Η Ε.Ε. χρειάζεται την Βρετανία”

«Μόλις επιτύχαμε μια συμφωνία με τη Μ. Βρετανία», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για μια νομικά δεσμευτική και μη αναστρέψιμη απόφαση που έλαβαν και οι 28 ηγέτες», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Στείλαμε έξω το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΕ και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΕ χρειάζεται τη Μ. Βρετανία και η Μ. Βρετανία την ΕΕ. Η τελική απόφαση είναι στα χέρια του βρετανικού λαού. Αγαπώ τη Μ. Βρετανία και αγαπώ τις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται σε όλες τις ανησυχίες της Μ. Βρετανίας και παράλληλα σέβεται τις βασικές αρχές της ΕΕ. “Όλοι έδειξαν καλή θέληση και ελαστικότητα”, τόνισε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωζώνη όσο και ένα ισχυρό Σίτι του Λονδίνου. Κατέληξε λέγοντας ότι αγαπάει τις Βρυξέλλες περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της Ευρώπης.

Εξάλλου, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και επανέλαβε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συγκαλέσουν μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Μαρτίου με την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι τα 3 δισ. ευρώ που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία δεν είναι χρήματα για τη χώρα, αλλά για τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα και για προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version