Η κυβέρνηση της Βρετανίας υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι έχει υιοθετήσει πολύ πιο οξύ τόνο στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ, εκδηλώνοντας οργή για αυτή που θεώρησε ενέδρα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας τον περασμένο μήνα, όταν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες επέκριναν την πρόταση της Τερέζα Μέι για το Brexit.
Στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης μοιάζουν να προσπαθούν να αξιοποιήσουν το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, στο Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, για να καθησυχάσουν τους υποστηρικτές του Brexit που φοβούνται πως η Τερέζα Μέι οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια αποχώρηση από την ΕΕ που θα γίνει μόνον κατ’ όνομα.
«Στόχος μια ιστορική συμφωνία για το Brexit»
«Η προσέγγισή μου στο Brexit είναι πραγματιστική, όχι δογματική. Οι προτάσεις μας έχουν στόχο να συναφθεί μια ιστορική συμφωνία, που θα μας δώσει έναν οδικό χάρτη για να βγούμε από την ΕΕ και μια οριστική συμφωνία που θα είναι καλή για όλη τη χώρα», θα πει ο Ράαμπ στο Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του.
«Αλλά η βούλησή μας να συμβιβαστούμε δεν είναι χωρίς όρια. Εγκαταλείπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση όντως, όχι απλά κατ’ όνομα», θα προσθέσει.
Ο Ράαμπ θα πει ακόμη πως το Λονδίνο θα δώσει μάχη για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Βρετανία να παραμείνει προσδεδεμένη στη σφαίρα επιρροής της ΕΕ, ή το ενδεχόμενο να διχαστεί το ΗΒ διά του εξαναγκασμού της Βόρειας Ιρλανδίας να υιοθετήσει χωριστούς κανόνες όσο αφορά τα τελωνεία.
Ενώ απομένουν μόλις έξι μήνες μέχρι η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, προχωρώντας στην πιο δραματική αλλαγή στην εξωτερική και στην εμπορική της πολιτική τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, ο διάλογος κι οι αντεγκλήσεις για το πώς θα γίνει αυτό συνεχίζονται στις τάξεις των Τόρις και της κυβέρνησης.
Καθώς δεν έχει κλειστεί ακόμη συμφωνία για το διαζύγιο και οι διαφωνίες μένουν αγεφύρωτες όσον αφορά τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, η πιθανότητα του «Brexit χωρίς συμφωνία» φαντάζει ολοένα πιο πιθανή — κάτι που ο Ράαμπ και άλλοι υπουργοί διαβεβαιώνουν πως δεν είναι κάτι που οι Βρετανοί πρέπει να φοβούνται.
Το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) λέει ότι ο Ράαμπ βρίσκεται σε κατάσταση «άρνησης» αποδοχής της τύχης του λεγόμενου σχεδίου Τσέκερς, το οποίο έλκει το όνομά του από την εξοχική κατοικία της Μέι, όπου είχε κλείσει συμφωνία με τους υπουργούς της τον Ιούλιο.
«Οι προτάσεις του (σχεδίου) Τσέκερς έχουν απορριφθεί από το ίδιο του το κόμμα και από την ΕΕ. Το Τσέκερς δεν μπορεί να εξασφαλίσει υποστήριξη ούτε καν στο Συνέδριο των Συντηρητικών, πόσο μάλλον στο Κοινοβούλιο ή στη χώρα», τόνισε ο Πολ Μπλόμφιλντ, εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit.
Ο Ράαμπ θα επιμείνει στην ομιλία του ότι ο σκοπός του είναι να κλειστεί μια συμφωνία που θα εκπληρώνει το αποτέλεσμα «του δημοψηφίσματος», διότι «αυτό είναι το δημοκρατικό μας καθήκον»: «Αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει την επίτευξη αυτού του σκοπού (…) τότε δεν θα μας απομένει καμιά άλλη επιλογή παρά να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία».
Την Κυριακή, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τη βρετανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, το BBC, ότι εννοεί να συνεχίσει τον διάλογο με τις Βρυξέλλες, «να ακούσει όσα έχει να πει η ΕΕ για τις ανησυχίες της», «να τις συζητήσει απευθείας» με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ