Site icon NewsIT
21:21 | 26.06.16

Brexit: Παίζει… καθυστερήσεις η Μέρκελ και πάει κόντρα σε όλους

Brexit: Παίζει… καθυστερήσεις η Μέρκελ και πάει κόντρα σε όλους
Newsit Newsroom

Αποστάσεις από τις Βρυξέλλες αλλά και από την ίδια της την κυβέρνηση φαίνεται πως παίρνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά στο Brexit. Η καγκελάριος δεν δείχνει να... καίγεται για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που οι Βρυξέλλες καλούν επιτακτικά τον Κάμερον να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας έστω και... προφορικά!

Η στάση της Μέρκελ προκαλεί ερωτήματα. Γιατί όχι μόνο δεν δείχνει να… βιάζεται για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε γιατί δεν συμβαδίζει με τις δηλώσεις Γιούνκερ και Σουλτς αλλά κυρίως γιατί ουσιαστικά “αδειάζει” τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής της!

Μετά τις δικές της δηλώσεις τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο, την Κυριακή (26.06.2016) ήρθαν και αυτές του επιτελάρχη της, Πέτερ Αλτμάιερ. Μόλις μια μέρα μετά τη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που ίδρυσαν την ΕΟΚ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) να απαιτηθεί από τη Βρετανία την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, ο Επιτελάρχης της καγκελαρίου ζήτησε στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης (28.06.2016) να δοθεί μήνυμα «νηφαλιότητας και ορθολογισμού», επισημαίνοντας ότι αυτό θα συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε «να καθησυχάσουμε τις αγορές και να σκεφτούμε σε βάθος τα επόμενα βήματα».

Μέρκελ – «Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε υπερβολικά άσχημα τους Βρετανούς. Το θέμα δεν είναι ο εκφοβισμός και δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ιδιαίτερα σκληροί»

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Επιτελάρχης της Πέτερ Αλτμάιερ προειδοποίησε ταυτόχρονα τη βρετανική πλευρά να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το δημοψήφισμα προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία με την Ε.Ε.

Σε απόσπασμα ωστόσο συνέντευξης του, που θα δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα (27.06.2016) από τις εφημερίδες του δικτύου RND, ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι «το πολιτικό σύστημα στην Βρετανία πρέπει να έχει τη δυνατότητα σκεφτεί ακόμη μια φορά τις συνέπειες μιας εξόδου», προκαλώντας ακόμη και την ερμηνεία ότι καλούσε το Λονδίνο να αναθεωρήσει την απόφαση για Brexit. Λίγο αργότερα, με δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters, διευκρίνισε πάντως ότι δεν εννοούσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η ίδια η απόφαση για Brexit.

Μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Αλτμάιερ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και για πολλούς ήταν δυσάρεστο. «Υπάρχει για πρώτη φορά ένας μηχανισμός για το πώς μια έξοδος θα πραγματοποιείται συντεταγμένα, διότι δεν αφορά μόνο τη χώρα που φεύγει, αλλά και όλες τις άλλες χώρες που συνεχίζουν να ανήκουν στην Ε.Ε.. Αυτός ο μηχανισμός προβλέπει ότι πρώτα πρέπει η συγκεκριμένη χώρα να υποβάλει μια αίτηση. Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα του πότε και πώς θα υποβληθεί αυτό το αίτημα θα συζητηθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Βάσει των δηλώσεων του Βρετανού πρωθυπουργού και του πρώην δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό το αίτημα δεν θα υποβληθεί εσπευσμένα», δήλωσε ο επιτελάρχης της καγκελαρίας και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα συμβεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τρίτης.

«Πιστεύω περισσότερο ότι το αίτημα θα υποβληθεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, πιθανόν από μια νέα κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν το γνωρίζουμε και δεν θα έπρεπε ως Ευρωπαίοι να το προεξοφλήσουμε. Αυτό το ζήτημα, εάν και πότε ένα κράτος – μέλος που θέλει να φύγει θα υποβάλει τέτοιο αίτημα, πρέπει η κάθε χώρα να το αποφασίσει από μόνη της. Αυτό θα έπρεπε κατά τη δική μου προσωπική άποψη, να το σεβαστούμε. Είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος έτσι θα γίνει», σημείωσε, αλλά προειδοποίησε ότι «τότε όμως θα πρέπει και να είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει για καμία χώρα, μέσα ή έξω από την ΕΕ, ειδική μεταχείριση, αλλά οι διαδικασίες θα εξελιχθούν έτσι όπως περιγράφονται στο άρθρο 50».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας να διαρκέσουν όσα χρόνια διαρκούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο κ. Αλτμάιερ απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά: «Θεωρώ ότι υπήρξε μια σαφής απόφαση στην Μεγάλη Βρετανία. Θεωρώ ότι τώρα θα σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση – αυτή θα ανασυνταχθεί και θα υποβάλει ενδεχομένως το αίτημα. Όλα αυτά θα πρέπει να τα περιμένουμε με ηρεμία. Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη είναι ενωμένα. Να καταστήσουμε σαφές – και το έχουμε ήδη κάνει – ότι δεν μπορεί αυτό το δημοψήφισμα να χρησιμοποιηθεί για να διαπραγματευτεί η Βρετανία μια καλύτερη συμφωνία ή κάτι παρόμοιο. Αλλά η Μεγάλη Βρετανία είναι, μέχρι να υποβάλει αυτό το αίτημα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, κράτος – μέλος της ΕΕ, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις – βεβαίως και με όλες τις υποχρεώσεις – και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν. Και πιστεύω ότι εμείς ως Ευρωπαίοι θα αντιδράσουμε από κοινού σε κάθε πρωτοβουλία από τη Βρετανία».

Γκάμπριελ: Δεν θα τους κρατήσουμε!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα κάνει καμιά νέα πρόταση στη Βρετανία για να την κρατήσει στους κόλπους της, δήλωσε στο μεταξύ ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην εφημερίδα Handelsblatt, μια ακόμη δήλωση σε αντίθεση με εκείνες της Μέρκελ.

“Οι Βρετανοί αποφάσισαν τώρα να φύγουν. Δεν θα έχουμε συνομιλίες σχετικά με το τι μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει να προσφέρει στους Βρετανούς για να τους κρατήσει στους κόλπους της”, δήλωσε ο Γκάμπριελ σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version