Τρίτη, 26 Νοε.
13oC Αθήνα

Brexit – Εκπρόσωπος Μέι: Θα εφαρμόσουμε την ετυμηγορία του λαού

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Τα σχέδια της Τερέζα Μέι να αρχίσει τη διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ έως τα τέλη Μαρτίου είναι απίθανο να εμποδισθούν ή να επιβραδυνθούν από τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την έγκριση του κοινοβουλίου.

Στην απόφαση, δικαστές του κορυφαίου δικαστηρίου της Βρετανίας υποστήριξαν την προηγούμενη απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους πριν η Μέι μπορέσει να επικαλεσθεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κίνηση με την οποία αρχίζουν επισήμως οι διετείς συνομιλίες για το διαζύγιο.
Ωστόσο η δικαστική ήττα, μολονότι προκαλεί αναστάτωση και φέρνει σε αμηχανία την κυβέρνηση, δεν αναμένεται να καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμά της για το Brexit ούτε, όπως ελπίζουν μερικοί επενδυτές και υποστηρικτές της ΕΕ, μπορεί να σταματήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή η αντιπολίτευση είναι διχασμένη.

Το αντιπολιτευόμενο βρετανικό Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία της επίκλησης του Άρθρου 50 -η νομική διαδικασία για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση- αφού το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει για να εγκρίνει τη διαδικασία αυτή.
«Το Εργατικό Κόμμα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη βούληση του βρετανικού λαού και δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία για την επίκληση του Άρθρου 50», αναφέρει σε δήλωσή του εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει να τροποποιήσει την απαραίτητη νομοθεσία, όταν αυτή περάσει από το κοινοβούλιο.
«Το Εργατικό Κόμμα ζητεί από την κυβέρνηση ένα σχέδιο για να εξασφαλισθεί ότι θα λογοδοτεί στο κοινοβούλιο σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ότι θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για να εξασφαλισθεί ότι η τελική συμφωνία έχει την έγκριση του κοινοβουλίου», δήλωσε.

 

 

Δεν πτοείται η Μέι
 
 

Η Βρετανία θα εκκινήσει τη νόμιμη διαδικασία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Μαρτίου παρά τη δικαστική απόφαση που προβλέπει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
«Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ετυμηγορία του – ενεργοποιώντας το Άρθρο 50, σύμφωνα με το σχεδιασμό, έως τα τέλη Μαρτίου. Η σημερινή απόφαση δεν το αλλάζει αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Προφανώς δεν θα συμφωνούμε πάντοτε με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, όμως η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία είναι απολύτως θεμελιώδες κομμάτι μιας επιτυχημένης δημοκρατίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας.
Όταν ρωτήθηκε αν η άποψη της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι πως το Άρθρο 50 είναι αμετάκλητο, απάντησε: «Ναι», σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στις συζητήσεις που έχουν γίνει σχετικά με το αν η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για την αποχώρησή από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

 

Από ποιους απειλείται η Μέι

 

Αυτό που μπορεί να κάνει η απόφαση είναι να δώσει μια ευκαιρία στους Εργατικούς και σε άλλους βουλευτές που αντιτάσσονται σ’ ένα «σκληρό Brexit» -μια συμφωνία με την ΕΕ που θέτει τη μείωση της μετανάστευσης πάνω από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά- να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας.
Ανώτεροι υπουργοί της συντηρητικής κυβέρνησης της Μέι, η οποία περίμενε ότι θα χάσει στο δικαστήριο, έχουν ήδη καταστρώσει μια σειρά από επιλογές, ανάμεσα στις οποίες ένα σύντομο, σφιχτό νομοσχέδιο που θα τεθεί σύντομα προς ψήφιση στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μολονότι πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων υποστήριζε την παραμονή στην ΕΕ, οι περισσότεροι λένε τώρα πως θα στηρίξουν το Brexit, ιδιαίτερα οι βουλευτές της Αγγλίας και της Ουαλίας, οι ψηφοφόροι των οποίων υποστήριξαν σε υψηλά ποσοστά την έξοδο από την Ένωση.
Οι βουλευτές ψήφισαν τον Δεκέμβριο σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία με συντριπτικά ποσοστά υπέρ του χρονοδιαγράμματος της συντηρητικής κυβέρνησης της Μέι για επίκληση του Άρθρου 50 πριν από τον Απρίλιο.
Πηγές τόσο στους κυβερνώντες Συντηρητικούς της Μέι όσο και στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είπαν στο Ρόιτερς ότι υπάρχει δυνατότητα να περάσει το νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο χωρίς περιορισμό στη συζήτησή του, και να εξασφαλισθεί ότι θα έχει περάσει πριν από τα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο το Εργατικό Κόμμα αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς πολλοί από τους υποστηρικτές του που ανήκουν στην εργατική τάξη ψήφισαν υπέρ της απόχώρησης από την Ένωση και έχουν δελεασθεί τα τελευταία χρόνια από το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

Μολονότι δεν μπολοκάρει το Brexit, ο Κόρμπιν, ο οποίος ήταν ο ίδιος για πολλά χρόνια επικριτικός έναντι της ΕΕ, έχει δηλώσει πως θα δώσει μάχη ώστε η Βρετανία να έχει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά «με εύλογη διαχείριση της μετανάστευσης».
Το Εργατικό Κόμμα μπορεί να προσπαθήσει να τροποποιήσει το νομοσχέδιο για να το εξασφαλίσει αυτό, προσελκύοντας υποστήριξη από μερικούς συντηρητικούς βουλευτές, οι οποίοι αντιτίθενται σ’ ένα «σκληρό Brexit», καθώς και από άλλα μικρότερα κόμματα, όπως το σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Η μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή για την Μέι έρχεται από την άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων, τα μέλη της οποίας δεν εκλέγονται ώστε να χρειάζεται να ανησυχούν για τις ψήφους των ψηφοφόρων και πολλά παραμένουν σφόδρα αντίθετα στο Brexit.
Αν η Βουλή των Λόρδων ψηφίσει κατά της έγκρισης της επίκλησης του Άρθρου 50, τότε το χρονοδιάγραμμα του Brexit μπορεί να καθυστερήσει σοβαρά.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή των Λόρδων επειδή θα προκαλούνταν συνταγματική κρίση αν τα μη αιρετά μέλη της βουλής αυτής απέρριπταν τη βούληση του λαού η οποία εκφράσθηκε τόσο μέσω του δημοψηφίσματος όσο και από τους αντιπροσώπους του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε