Η Βρετανία πλέει ξανά σε θολά νερά! Και ενώ στο Λονδίνο… μαλώνουν για το πως θα γίνει το Brexit, στις Βρυξέλλες καταστρώνουν σχέδια σαν να πρόκειται για μια… φυσική καταστροφή!
Η Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε και έφτασε στα… «χέρια» του Reuters, εισηγείται οικονομική βοήθεια σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και αγρότες σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιό της για σενάριο του no deal Brexit: θα χρησιμοποιήσει το Ταμείο Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, που συνήθως χρησιμοποιείται για θύματα φυσικών καταστροφών, ώστε να μετριάσει έτσι τις οικονομικές συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. σε χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο εμπόδιο με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τη χρήση όλων των υφιστάμενων μέτρων για την αγορά τροφίμων και την άμεση οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις αγορές τροφίμων.
Η Κομισιόν, στο ίδιο έγγραφο, επαναλαμβάνει ότι το Brexit χωρίς συμφωνία θα πλήξει πολύ πιο σκληρά την οικονομία της Βρετανίας από ό,τι αυτή της ΕΕ.
Όλα αυτά ενώ η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ) υπολογίζει ότι ένα no deal Brexit θα στοίχιζε σχεδόν 16 δισεκ. ευρώ στη Βρετανία άμεσα, λόγω απολεσθέντων εσόδων από τις εξαγωγές της στην ΕΕ, ενώ θα είχε επίσης μεγάλα έμμεσα κόστη.
Το σενάριο χαρακτηρίζεται εφιάλτης στους οικονομικούς κύκλους, που προβλέπουν απογείωση του πληθωρισμού, κατάρρευση της λίρας και ύφεση.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan σημείωσε ότι η προκήρυξη εκλογών θα καθιστούσε πιθανότερο το Brexit χωρίς συμφωνία.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει επιπλέον δύο δισεκ. λίρες για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit την περίοδο 2020-2021, αυξάνοντας το συνολικό κονδύλι στα 8,3 δισεκ. στερλίνες.
Η ανακοίνωση αυτή, που θα γίνει επισήμως σήμερα Τετάρτη κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού της Βρετανίας, αυξάνει σε 8,3 δισεκ. λίρες (9,1 δισεκ. ευρώ) το συνολικό κονδύλι που έχει αφιερωθεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της αποχώρησης από την ΕΕ, που αποφασίστηκε με το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.
Το μεγαλύτερο μέρος των επιπρόσθετων κεφαλαίων προορίζεται για την αστυνόμευση των συνόρων της Βρετανίας και τα λιμάνια.
Με πληροφορίες από Reuters