Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Brexit: Σε ισχύ ο νόμος κατά της εξόδου χωρίς συμφωνία, μετά την Βασιλική Επικύρωση

Brexit: Σε ισχύ ο νόμος κατά της εξόδου χωρίς συμφωνία, μετά την Βασιλική Επικύρωση
Reuters (αρχείο)

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε τη Δευτέρα (9.9.2019) την πρώτη έγκριση – τη λεγόμενη Βασιλική Επικύρωση – στο νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση (Brexit) στις 31 Οκτωβρίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit έγινε νόμος.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι υποχρεωμένος πλέον βάσει του νόμου να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε τη Δευτέρα (9.9.2019) ότι θα παραιτηθεί από το πόστο του μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, και πως δεν θα αμφισβητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ αυτής.

Αν, όπως αναμένεται, οι βουλευτές καταψηφίσουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως έχει ζητήσει ο Μπόρις Τζόνσον, θα υποβάλει την παραίτησή του στις 31 Οκτωβρίου, την προγραμματισμένη ημερομηνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Brexit: “Λάβρος” Κόρμπιν κατά Τζόνσον

“Επαίσχυντη”, εν τω μεταξύ, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον για την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν και επιβεβαίωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να μην στηρίξουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν η κυβέρνηση συμμορφωθεί με το νόμο που αποκλείει την έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

“Πιστεύω είναι επαίσχυντο. Το κοινοβούλιο θα έπρεπε να συνεδριάζει. Θα έπρεπε να κρατά υπόλογη την κυβέρνηση. Και ο πρωθυπουργός φαίνεται να θέλει να αποφύγει τις ερωτήσεις” είπε ο Κόρμπιν.

Με τα υπόλοιπα κόμματα θα συμπλεύσει και το Κόμμα της Ουαλίας, το οποίο υποστήριξε δια της επικεφαλής του στο κοινοβούλιο Λιζ Ρόμπερτς ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να υπονομεύσει τον νόμο πρέπει να διακοπεί, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υποστεί νομικές συνέπειες.

Brexit: Τι περιλαμβάνει ο νόμος – καταπέλτης για Μπόρις Τζόνσον! Μπορεί να τον ανατρέψει;

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο ορίζει πως αν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για μια συμφωνία για το Brexit, τότε θα πρέπει ο Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει καθυστέρηση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 προκειμένου να αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει πει αυτολεξεί πως «προτιμά να βρεθεί νεκρός στο χαντάκι» παρά να αναβάλει την ημερομηνία του Brexit, το οποίο έχει δεσμευθεί να φέρει εις πέρας έως τις 31 Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο αυτό ορίζει ότι έως τις 19 Οκτωβρίου η κυβέρνηση πρέπει να έχει ικανοποιήσει μια από τις δύο αυτές προϋποθέσεις:

1) Να πετύχει μια συμφωνία με την ΕΕ και στη συνέχεια να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

2) Να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Εάν τίποτα από αυτά τα δύο δεν συμβεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η μορφή και η ακριβής διατύπωση της επιστολής.

– Εάν η ΕΕ συμφωνήσει σε παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου, ο Τζόνσον πρέπει να αποδεχθεί άμεσα την παράταση.

– Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει παράταση έως μια διαφορετική ημερομηνία, τότε ο Τζόνσον πρέπει να αποδεχθεί αυτή την παράταση εντός δύο ημερών, εκτός κι αν την απορρίψει το Κοινοβούλιο.

Εάν ικανοποιηθεί κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις μετά την αποστολή της επιστολής, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποσύρει ή να τροποποιήσει την επιστολή.

Τι λέει η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση θα «συμμορφωθεί με τον νόμο», προσθέτοντας όμως σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλουμε επίσης, καθώς αυτό είναι ένα κακό νομοθέτημα, το νομοσχέδιο παράδοσης που στήριξε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, να δοκιμάσουμε τα όρια αυτού που ουσιαστικά νομίμως ζητά. Θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις και την ερμηνεία μας για αυτές…τι απαιτεί και τι όχι», δήλωσε ο Ράαμπ στο BBC.

Ο υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ ξεκαθάρισε πως ο Τζόνσον δεν θα επιδιώξει παράταση στη σύνοδο της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου. «Το νομοσχέδιο αναφέρεται στην 19η Οκτωβρίου ως μια σημαντική ημερομηνία και όσον αφορά αυτό το σημείο θα εξετάσουμε τις επιλογές μας, όμως η πολιτική μας είναι σαφής.

Δεν έχει αλλάξει, θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου. Θα υπακούσουμε σε όλους τους νόμους επειδή όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν απολύτως να υπακούουν στους νόμους, αλλά θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε τι θα γίνει στη συνέχεια«, κατέληξε.

Μπορεί η κυβέρνηση να παρακάμψει το νόμο;

Σύμφωνα με την Telegraph  η ομάδα του Μπόρις Τζόνσον ψάχνει τρόπο να σαμποτάρει την όποια παράταση του Brexit χωρίς να παραβιάζει τον νόμο. Ένα τέτοιο τρικ θα ήταν ο πρωθυπουργός να στείλει μια συνοδευτική επιστολή μαζί με το αίτημα για παράταση, στην οποία να τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία καθυστέρηση πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Ακόμη η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να ελπίζει ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα συναινέσουν σε μια ακόμα καθυστέρηση, καθώς η όποια παράταση απαιτεί ομόφωνη έγκριση.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις