Site icon NewsIT

Brexit: Σκληρή δοκιμασία για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα μια άτακτη αποχώρηση

05.03.2019 | 15:23
Brexit: Σκληρή δοκιμασία για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα μια άτακτη αποχώρηση

Σε δεινή θέση θα βρεθεί το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα με ένα Brexit χωρίς συμφωνία σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία ενώ παράλληλα ανακοίνωσε επίσης την έναρξη της χορήγησης δανείων σε ευρώ προς τις βρετανικές τράπεζες.

«Αν και οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι ενός χαοτικού Brexit θα επηρέαζαν πρώτα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρέπει επίσης να αναμένουμε ότι θα έχουν μια επίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο με έναν τρόπο που δεν μπορεί εξ ολοκλήρου να προβλεφθεί και να αντισταθμιστεί», αναφέρεται σε μια περίληψη των εκτιμήσεων της τελευταία συνόδου της επιτροπής χρηματοπιστωτικής πολιτικής της τράπεζας.

Όπως προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας σε ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «δεν είναι ακόμα σε θέση να προσφέρουν το σύνολο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τους σε Ευρωπαίους πελάτες», κάτι που μπορεί να προκαλέσει χρηματοπιστωτικές διαταράξεις «απουσία νέων ενεργειών εκ μέρους αξιωματούχων της ΕΕ».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο θεσμός επέμεινε πως το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό, «προετοιμασμένο για ένα μεγάλο εύρος κινδύνων, περιλαμβανομένου και ενός άτακτου Brexit». Ακόμη οι βρετανικές τράπεζες μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα σε ευρώ, και πλέον όχι μόνο σε λίρες ή σε δολάρια, τη στιγμή του Brexit, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, ανακοίνωσε η Τράπεζα και αυτές οι αγοραπωλησίες θα λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν σημαίνει σταθερότητα των αγορών», προειδοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία προέβλεψε αυξημένη αστάθεια των τιμών των στοιχείων ενεργητικού και της πορείας του βρετανικού νομίσματος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο «μείωσης της διάθεσης των επενδυτών για τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία» σε περίπτωση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, προσθέτει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version