Η Τερέζα Μέι θα κάνει ακόμη μια προσπάθεια για να φέρει το νομοσχέδιο για το Brexit στο κοινοβούλιο, όμως οι εκτιμήσεις για την ψήφισή του είναι απαισιόδοξες.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα φέρει για τελευταία φορά το σχετικό νομοσχέδιο για το Brexit προς ψήφιση, την εβδομάδα που ξεκινά αμέσως μετά την σύντομη διακοπή των εργασιών της Βουλής, στις 4 Ιουνίου.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ απομένουν τρεις εβδομάδες για να μπορέσει η Τερέζα Μέι να σχηματίσει μία πλειοψηφία, αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο, αφού ήδη το Εργατικό κόμμα – με το οποίο βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις για μία λύση στο Brexit – ανακοίνωσε μέσω εκπροσώπου του ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση σε σχέδιο που προτείνει το κόμμα για το Brexit.
Επίσης ο σύμμαχος της κυβέρνησης στη Βουλή, το βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP, μέσα από τις δηλώσεις του επικεφαλής του στο Ουέστμινστερ Νάιτζελ Ντοντς, θεωρεί πολύ πιθανό ότι η Τερέζα Μέι θα ηττηθεί για μία ακόμη φορά «εάν δεν επιδείξει κάτι καινούριο σε σχέση με την διευθέτηση του προβλήματος του backstop» και «μία πραγματική αλλαγή που να προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και να ολοκληρώνει το Brexit».
Προβλήματα υπάρχουν και μέσα στο κόμμα της Τερέζα Μέι καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος, της ERG, επίσης θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως άφησαν να διαφανεί τόσο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων και μέλος της ομάδας Όουεν Πάτερσον, αλλά και ο αναπληρωτής επικεφαλής της, ο Στιβ Μπέικερ.
Κατά λάθος έξοδος ή ανάκληση του άρθρου 50
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της κυβέρνησης, εάν το νομοσχέδιο της Τερέζα Μέι ηττηθεί και πάλι στις αρχές Ιουνίου, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη είτε με ένα Brexit χωρίς συμφωνία στο τέλος του Οκτωβρίου ή με την ανάκληση του άρθρου 50, με βάση την υπόθεση ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε άλλη μία παράταση του άρθρου.
Σύμφωνα με τον Τσαρλς Γκραντ, τον διευθυντή του think tank Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση που έχει έδρα το Λονδίνο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι οι Βρετανοί βουλευτές μπορούν να αποτρέψουν την αποχώρηση χωρίς συμφωνία και ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κατά λάθος, εάν για παράδειγμα εκλεγεί τον Οκτώβριο κάποιος σαν τον Μπόρις Τζόνσον και θέσει σκοπό την αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Σε αυτή την περίπτωση, γράφει ο Τσάρλς Γκραντ σε σημερινή του ανάλυση, ένας τέτοιος πρωθυπουργός θα αρνηθεί νέα παράταση του άρθρου 50 και το κοινοβούλιο δεν θα έχει χρόνο να ρίξει την κυβέρνηση και να εμποδίσει το Brexit χωρίς συμφωνία πριν από τις 31 Οκτωβρίου.
Εάν, ωστόσο, η Βρετανία καταφέρει να πάρει μία ακόμη παράταση για το Brexit, αυτή θα πρέπει να οριστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2020 ως τελευταία δυνατή προθεσμία, καθώς τότε η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει στο σχέδιο του προϋπολογισμού της για την επόμενη επταετία.