Οι εξελίξεις στην Βρετανία για το Brexit είναι ραγδαίες μετά την "πύρρειο" νίκη της Τερέζα Μέι, η οποία ωστόσο βαδίζει έναν δρόμο γεμάτο... αγκάθια.
Η Τερέζα Μέι πήρε χθες, Τετάρτη 14.11.2018, το “πράσινο φως” από το υπουργικό της Συμβούλιο ώστε να προχωρήσει την συμφωνία για το Brexit. Ήταν μια νίκη, αλλά… πύρρειος.
Μια μέρα μετά είδε υπουργούς της να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον. Παραιτήθηκαν τέσσερις και να σημειωθεί εδώ πως μέσα σε ένα χρόνο 18 έχουν παραιτηθεί συνολικά από την κυβέρνησή της!
Η αγγλική λίρα έκανε… βουτιά και παρόλο που η βρετανίδα πρωθυπουργός δείχνει πυγμή, τα πράγματα είναι δύσκολα. Το είπε και η ίδια, άλλωστε., το βράδυ της Τετάρτης στην επίσημη δήλωσή της από το Νο10 στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Αμετακίνητη Μέι… day two!
Το βράδυ της Πέμπτης, 15.11.2018, μετά την ταραχώδη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου και μετά από πραγματική “μάχη” στο κοινοβούλιο, η Τερέζα Μέι μίλησε ξανά για το Brexit, σε συνέντευξη Τύπου.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας για Brexit, στο οποίο κατέληξαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι «το καλύτερο δυνατό» για το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Το πιστεύω, με κάθε ίνα της ύπαρξής μου, ότι ο δρόμος που ακολούθησα είναι ο καλύτερος για τη χώρα μου» δήλωσε χαρακτηριστικά η Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια ενεργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και θα συνεχίσει να το κάνει.
Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι κανείς δεν αντιπρότεινε ένα εναλλακτικό σχέδιο στο δικό της κι ότι όλες οι επιλογές περιλάμβαναν μια συμφωνία για ένα δίκτυ ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα, την οποία επέκριναν σφόδρα στελέχη του κόμματός της.
«Εάν δεν προχωρήσουμε με αυτή τη συμφωνία, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τις συνέπειες αυτού. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι βαθιάς και σοβαρής αβεβαιότητας, τη στιγμή που οι Βρετανοί πολίτες απλά θέλουν να το προχωρήσουμε».
Η Τερέζα Μέι απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Δείτε όσα είπε στην συνέντευξη Τύπου
Ο Κόρμπιν κάνει… πόλεμο
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγόρησε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι ωθεί την κυβέρνησή της προς το χάος συνάπτοντας μια συμφωνία για το Brexit που είναι μια «τεράστια και επιζήμια αποτυχία».
«Η συμφωνία για την αποχώρηση και η πολιτική δήλωση αντιπροσωπεύουν μια τεράστια και επιζήμια αποτυχία», δήλωσε ο Κόρμπιν στη Βουλή των Κοινοτήτων αφού η πρωθυπουργός παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της για το Brexit.
«Η κυβέρνηση … βρίσκεται σε χάος», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.
Η πρώτη πρόταση μομφής!
Εδώ να σημειωθεί ακόμη πως ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ ανακοίνωσε πως θα καταθέσει επιστολή μομφής κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών βουλευτών, της οποίας ο Ρις-Μογκ ηγείται.
Πρόταση μομφής υφίσταται αν 48 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος γράψουν τέτοιες επιστολές. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.
Άκυρο στην Μέι από τον Γκόουβ για… υπουργός Brexit
Οι πληροφορίες από την Βρετανία ανέφεραν επίσης κατά την διάρκεια της ημέρας πως η βρετανίδα πρωθυπουργός στράφηκε σε έναν πρώην αντίπαλό της (σ.σ. δεν θα είναι ο πρώτος) για να βρει τον αντικαταστάτη του Ντόμινικ Ράαμπ στο υπουργείο για το Brexit. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της Telegraph, ο εκλεκτός της ήταν ο Μάικλ Γκόουβ, ο άνθρωπος που ήθελε να διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις μετά την παραίτηση Κάμερον αλλά επικράτησε η Μέι (με πισώπλατη μαχαιριά για κάποιους). Η πρόταση στον Γκόουβ λέγεται πως έγινε, αλλά ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε!
Σύμφωνα με την Evening Standard (της οποίας επικεφαλής είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν) ο Μάικλ Γκόουβ αρνήθηκε να αναλάβει το υπουργείο Brexit!
Our second edition @EveningStandard as May leadership challenge looms pic.twitter.com/CaGu4YFh3E
— George Osborne (@George_Osborne) November 15, 2018
Τα διλήμματα της Μέι στο Κοινοβούλιο
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε την Πέμπτη, 15.11.2018, στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής: Υποστηρίζει τη δική της συμφωνία για το Brexit ή αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή δεν αποχωρεί καθόλου.
“Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση”, δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.
“Προετοιμαζόμασταν για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτό επειδή αναγνωρίζω ότι έχουμε ένα περαιτέρω στάδιο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά, όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία αυτή (…) θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτό το Κοινοβούλιο”, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η ίδια σημείωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες αυτών που πιστεύουν ότι το δίχτυ ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας προσκρούει στην εθνική κυριαρχία της Βρετανίας.
Ωστόσο υπήρξε βελτίωση από προηγούμενες προτάσεις, αντέτεινε.
“Οι αναφορές στο δίχτυ ασφαλείας εγείρουν πράγματι ορισμένα δύσκολα ζητήματα”, είπε. “Αποδέχομαι πλήρως ότι στη Βουλή υπάρχουν ανησυχίες σε σχέση με το δίχτυ ασφαλείας. Πράγματι, συμμερίζομαι ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες”.
Ωστόσο, γνωστοποίησε, καμία συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή με τις Βρυξέλλες χωρίς αυτό το δίχτυ ασφαλείας. “Η ΕΕ δεν θα διαπραγματευόταν καμία μελλοντική σύμπραξη χωρίς αυτό”, είπε στους βουλευτές.
Η Μέι υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε αποτέλεσμα για το Brexit έως τις 29 Μαρτίου ο,τιδήποτε κι αν συμβεί στο μεταξύ.
Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και δεν θα αναστείλει τη διαδικασία εξόδου, σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν νομικές υποχρεώσεις για το Brexit και το Λονδίνο θα συμμορφωθεί με αυτές.
Όταν θα ζητηθεί από το κοινοβούλιο να ψηφίσει για μια τελική συμφωνία για το Brexit οι βουλευτές θα πρέπει να αναλογιστούν ότι ο βρετανικός λαός ψήφισε για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, υπογράμμισε επίσης.
“Δεν θα επεκτείνουμε το Άρθρο 50”, απάντησε σχετικά σε ερώτηση που της έκαναν για το άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας που επιτρέπει στις χώρες να εγκαταλείψουν την ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters