Να περιορίσει όσο περισσότερο μπορεί τις ανησυχίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία προσπαθεί η Βρετανία που παρουσίασε σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που παρουσίασε η Βρετανία για το Brexit χωρίς συμφωνία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νέες συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους προμηθευτές ιατρικών ειδών.
[read4more]
Η κυβέρνηση επικαιροποίησε τα σχέδιά της και τα δημοσίευσε σήμερα σε ένα έγγραφο 155 σελίδων με τον τίτλο «Έκθεση Ετοιμότητας για τη Μη Συμφωνία», που καλύπτει τα βήματα που ελήφθησαν σε βασικά θέματα όπως τα σύνορα, τα δικαιώματα των πολιτών, την ενέργεια, τη βιομηχανία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
«Σε κάθε σημείο, η κυβέρνηση θα είναι ειλικρινής για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά καθώς και ξεκάθαρη για τις ευκαιρίες», δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ, ο υπουργός επικεφαλής των προετοιμασιών για το Brexit και συνέχισε λέγοντας πως “μαζί, κυβέρνηση, επιχειρήσεις και πολίτες μπορούν να εργαστούν για να ετοιμαστούν για την έξοδο και να προσμένουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα προηγούμενα έγγραφα που είχαν διαρρεύσει αναφέρονταν στην κατάσταση μετά το Brexit και σε ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών, αλλά και ελλείψεων σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας, με την κυβέρνηση τότε να έκανε λόγο πως πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, το οποίο θα προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν.
Το σημερινό έγγραφο, που σε μεγάλο βαθμό καλύπτει ήδη ανακοινωθέντα μέτρα έκτακτης ανάγκης και συμβουλές προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, καθορίζει τη δημιουργία μιας νέας «Μονάδας Στήριξης» προκειμένου να βοηθήσει τους προμηθευτές ιατρικών ειδών να προετοιμαστούν.
«Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι εταιρίες έχουν έτοιμα τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για τις ρυθμίσεις στα σύνορα ενόψει του Brexit στις 31 Οκτωβρίου, εάν αποχωρήσουμε χωρίς μια συμφωνία», όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο. «Αυτές οι ομάδες ειδικών θα είναι σε θέση να δώσουν στους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στους κλάδους υγείας και κοινωνικής πρόνοιας επικαιροποιημένες συμβουλές και πρακτικές οδηγίες για τα βήματα που χρειάζεται να κάνουν προκειμένου να προετοιμαστούν».
Εκνευρισμός στη Βόρεια Ιρλανδία από τις δηλώσεις Μέρκελ
Απαράδεκτο χαρακτήρισε τον εξαναγκασμό για παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και μετά το Brexit, η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της βρετανικής επαρχίας Άρλιν Φόστερ.
Η Φόστερ αναφερόμενη στις δηλώσεις που φέρεται να έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον είπε πως “τα σχόλια της καγκελαρίου στον πρωθυπουργό ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για πάντα αποκαλύπτουν τώρα τον πραγματικό στόχο του Δουβλίνου και της ΕΕ. Το να ζητηθεί από το ΗΒ να αφήσει ένα τμήμα του κυρίαρχου εδάφους του σε ξένο οργανισμό, στον οποίο το ΗΒ δεν θα συμμετέχει και στο οποίο δεν θα έχουμε λόγο, είναι περισσότερο από τρελό. Καμία βρετανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί μία τέτοια παράδοση».
«Ο αληθινός σκοπός του ‘backstop’ τώρα είναι φανερός σε όλους. Όσοι υποστήριξαν με σθένος το backstop ως το καλύτερο για τις δύο πλευρές μπορούν να διαπιστώσουν τώρα το λάθος αυτής της εκτίμησης. Δεν ήταν ούτε προσωρινό ούτε μία πολιτική ασφάλειας».
Η Αρλίν Φόστερ ισχυρίζεται ακόμη ότι οι προτάσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις του Δουβλίνου να εγκλωβίσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για πάντα, στην οποία θα ηγείται το Δουβλίνο και όχι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΗΒ.
Ανήσυχη η Ιρλανδία για το no deal Brexit
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας δήλωσε σήμερα ότι οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που κατηγόρησε τη Βρετανία ότι παίζει ένα «ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών» για το Brexit, αντανακλούν την απογοήτευση όλης της ΕΕ.
Ο Σάιμον Κόβενι ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι δηλώσεις του Τουσκ «αντανακλούν την απογοήτευση σε όλη την ΕΕ και το μέγεθος των όσων διακυβεύονται για όλους εμάς».
«Παραμένουμε ανοικτοί στο να οριστικοποιήσουμε μια δίκαιη συμφωνία για το Brexit, αλλά χρειαζόμαστε και μια βρετανική κυβέρνηση που να είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί αυτό», κατέληξε.