Τρίτη, 19 Νοε.
14oC Αθήνα

Brexit – Συμφωνία : Υπογράφηκε στις Βρυξέλλες – Θα εγκριθεί στο Λονδίνο;

Brexit – Συμφωνία : Υπογράφηκε στις Βρυξέλλες – Θα εγκριθεί στο Λονδίνο;
Reuters

Με τη Συμφωνία του Brexit ανά χείρας θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον.
Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. άναψε, λοιπόν, το “πράσινο φως” και τον λόγο έχει, πλέον, η Βουλή των Κοινοτήτων.
“Είναι μια καλή συμφωνία και θα τη στηρίξουν οι Βρετανοί βουλευτές”, εκτίμησε ο ένοικος του νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ.
“D Day” το Σάββατο (19.10.2019) οπότε και θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

“Πράσινο φως” στη συμφωνία για το Brexit άναψε στις 20:00 το βράδυ (σ.σ. ώρα Ελλάδος) της Πέμπτης (17.10.2019) η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και με έναρξη ισχύος την 1η Νοεμβρίου 2019.

Ωστόσο, προϋπόθεση για να μην μείνει στα χαρτιά ή για να τεθεί σε εφαρμογή, είναι η απόφαση – θετική ή αρνητική, αντίστοιχα – που θα λάβει για τη Συμφωνία η Βουλή των Κοινοτήτων, που καλείται το Σάββατο (19.10.2019) να εξετάσει και να εγκρίνει ή να απορρίψει το κείμενο των Βρυξελλών.

“Είναι μια καλή συμφωνία και θα τη στηρίξουν οι Βρετανοί βουλευτές”, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον από την Σύνοδο Κορυφής.

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε τη συμφωνία “καλή” και γι’ αυτό προέβλεψε ότι “θα στηριχθεί από τη βρετανική Βουλή”.

Και για να ενισχύσει περαιτέρω την άποψή του υποστήριξε ότι η επίτευξή της (σ.σ. συμφωνίας) επιτρέπει στο σύνολο της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και αφήνει μια μελλοντική σχέση να ξεκινήσει.

Ακούστε τι είπε από τις Βρυξέλλες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον:

Live: Boris Johnson gives Brexit update after new deal agreed

Live: Boris Johnson gives Brexit update after new deal agreed

Gepostet von ITV News am Donnerstag, 17. Oktober 2019

Brexit – Εδώ… Λονδίνο: Όλοι κατά της Συμφωνίας – Νέο δημοψήφισμα ζητά ο Κόρμπιν

Οι Άγγλοι Εργατικοί και Φιλελεύθεροι, οι Βορειοϊρλανδοί και οι Σκωτσέζοι απέρριψαν, με συνοπτικές διαδικασίες, το deal Μπόρις Τζόνσον – Βρυξελλών.

Επιμένουν στο “όχι” οι Βορειοϊρλανδοί του DUP, “χειρότερη συμφωνία κι από της Μέι”, λέει ο Κόρμπιν, ο οποίος ζητά νέο δημοψήφισμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες της Τζο Σουίνσον την απορρίπτουν ως “αρνητική”. “Άδικη” τη χαρακτηρίζει και η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον.

Αλλά και ο ευρωφοβικός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι “ειλικρινά” πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί.

Χαμένες για τον Βρετανό πρωθυπουργό θεωρούνται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, και οι ψήφοι των 21 διαγραφέντων βουλευτών των Τόρις, που δεν είχαν στηρίξει την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες για το νομοσχέδιο αναβολής του Brexit.

Κόρμπιν για τη Συμφωνία Brexit

Καταδικάζοντας τη νέα Συμφωνία που συνήψαν Βρυξέλλες και Λονδίνο για το Brexit, και πριν αυτή επισφραγιστεί το βράδυ της Πέμπτης (17.10.2019) στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, την είχε χαρακτηρίσει χειρότερη και από της προκατόχου του Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι.

“Απ’ όσα γνωρίζουμε, ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά”, διαμήνυσε ο επικεφαλής των Εργατικών.

Ο ίδιος τόνισε ότι ορισμένες από τις προτάσεις του Brexit θέτουν σε κίνδυνο την “ασφάλεια των τροφίμων, τα δικαιώματα των εργαζομένων και το σύστημα υγείας της Βρετανίας”.

Υποστηρίζοντας την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία του Brexit, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έσπευσε να επισημάνει ότι αυτή η συμφωνία ξεπουλά τα πάντα κι ότι διχάζει τη χώρα.

“Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους”.

Την ίδια ώρα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν αναμένεται να τεθεί το θέμα του δεύτερου δημοψηφίσματος το Σάββατο (19.10.2019) στη Βουλή των Κοινοτήτων, που θα συνεδριάσει εκτάκτως με τους βουλευτές να καλούνται να ψηφίσουν για τη νέα Συμφωνία.

“Πόρτα” και από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες

“Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας”, δήλωσε η επικεφαλής των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον.

“Όχι” και από τους Σκωτσέζους

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα  Στέρτζον, επιτέθηκε στον Μπόρις Τζόνσον, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μία “δίκαιη” συμφωνία.

Η Στέρτζον επιβεβαίωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός της (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας – SNP) δεν θα υποστηρίξουν τη νέα Συμφωνία και πως είναι “δημοκρατικά απαράδεκτο” για τη Σκωτία να αντιμετωπίσει ένα αποτέλεσμα για το οποίο δεν ψήφισε.

Είπε ότι τώρα είναι “σαφέστερο από ποτέ” ότι το καλύτερο μέλλον για τη Σκωτία είναι ως ανεξάρτητο, ευρωπαϊκό έθνος.

Βόρεια Ιρλανδία κατά Τζόνσον

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), απέρριψε και αυτό την νέα συμφωνία για το Brexit, στην οποία κατέληξαν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Το DUP διακήρυξε και την Πέμπτη (17.10.2019) σε όλους τους τόνους πως δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας.

Habemus Brexit – Σύνοδος Κορυφής: Τουσκ, Γιούνκερ

Η Ε.Ε. ενέκρινε τη συμφωνία και “φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στην τελική διαδρομή”, είχε δηλώσει νωρίτερα την Πέμπτη (17.10.2019) ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, “ο δρόμος για τη συμφωνία άλλαξε μετά την θετική αξιολόγηση της Ιρλανδίας, αλλά και της Κομισιόν”.

Στην επίτευξη συμφωνίας οδήγησε η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να επιτρέψει τελωνειακούς ελέγχους ανάμεσα στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ο Ντ. Τουσκ, αναμένεται η έγκριση της συμφωνίας το Σάββατο (19.10.2019) από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τουσκ – Γιούνκερ: “Goodbye London”!

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι αισθάνεται θλίψη και ότι ως οπαδός της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ελπίζει ότι το Λονδίνο θελήσει να επανέλθει, η πόρτα της ΕΕ θα είναι ανοιχτή.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. «Η ΕΕ πάντα βάζει πρώτα τους ανθρώπους», τόνισε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η πολιτική δήλωση παρέχει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ενώ η συμφωνία έγινε εφικτή μετά τη συναίνεση του Ιρλανδού πρωθυπουργού. Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος που υπήρξε συμφωνία, αλλά και θλιμμένος γιατί το Brexit συμβαίνει.

“Ψηφίζει” τη Συμφωνία η Ιρλανδία

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε επίσης ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι διαφορετική από τη συμφωνία που είχε κάνει η Ε.Ε. με την πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, καθώς δεν περιλαμβάνει τη λύση του backstop.

“Το backstop δεν ήταν ο σκοπός να χρησιμοποιηθεί, ενώ η καινούργια λύση πιθανότατα θα τεθεί σε λειτουργία μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει το λιγότερο μέχρι το τέλος του 2020, με δυνατότητα παράτασης μέχρι το τέλος του 2022”, δήλωσε ο Λ. Βαράντκαρ, εξηγώντας ότι με αυτήν τη λύση θα γίνονται οι έλεγχοι στα λιμάνια και έτσι δεν θα υπάρχουν δασμοί και έλεγχοι στα χερσαία σύνορα.

Επιπλέον, ευχαρίστησε την ΕΕ για την αλληλεγγύη που έδειξε στην Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό, αποτελεί απόδειξη των επιτευγμάτων που μπορεί να πετύχει η Ε.Ε. όταν παραμένει ενωμένη.

Τέλος, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε πως η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου και μετά θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική συνεργασία.

Αυτή είναι η συμφωνία

Ένα νέο κεφάλαιο στο πρωτόκολλο που αφορά το καθεστώς της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, καθώς και κάποιες αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση Βρετανίας και ΕΕ, περιλαμβάνει η νέα συμφωνία που αποφασίστηκε από τις δύο πλευρές.

Το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, της Κοινής Ταξιδιωτικής Περιοχής (CTA για την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών Βρετανίας και Ιρλανδίας) και άλλα δικαιώματα που υπάρχουν στη συμφωνία αποχώρησης που είχε παρουσιάσει το 2018 η Τερέζα Μέι.

Οι νέες προτάσεις της συμφωνίας αποφεύγουν το σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας και η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με κάποιους κανόνες της ενιαίας αγοράς, παραμένοντας στο ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι διευθετήσεις θα ισχύσουν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου (Δεκέμβριος 2020) και για τέσσερα χρόνια, ενώ μετά από αυτή την περίοδο η συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορεί να έχει λόγο στην μετέπειτα ισχύ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αποφασίζοντας με απλή πλειοψηφία, εάν θα παραμείνει σε αυτή για άλλα τέσσερα χρόνια ή όχι. Σε περίπτωση που υπάρξει αρνητική απόφαση τότε η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους για την προστασία της ενιαίας αγοράς, ίσως με ένα ακόμη backstop.

Η απλή πλειοψηφία της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας παρακάμπτει τη δυνατότητα βέτο από το Δημοκρατικό Ενωτικό κόμμα, DUP, η τοποθέτηση του οποίου παραμένει σημαντική για τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία, όχι μόνο για τις ψήφους της αλλά και για την επιρροή που ασκεί στην ευρωσκεπτικιστική ομάδα των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον, δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το μικρό βορειο – ιρλανδικό κόμμα έχει ανακοινώσει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο, λόγω της αντίθεσής του στο θέμα των τελωνειακών ελέγχων, στην συναίνεση της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας και στους φόρους που θα επιβάλλονται κατά τη διακίνηση των αγαθών από το θαλάσσιο σύνορο της Ιρλανδίας.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στη διακίνηση των αγαθών, η συμφωνία διαβεβαιώνει ότι θα γίνονται στα σημεία εισόδου στη Βόρεια Ιρλανδία και όχι σε υποδομές στο σύνορο που χωρίζει την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, ενώ υπάρχει η πρόθεση να αποφευχθούν έλεγχοι στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ακόμη προβλέπεται ότι το σύνολο του ΗΒ, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, θα είναι ελεύθερο να κάνει τις δικές του εμπορικές συμφωνίες.

Η Βόρειος Ιρλανδία θα παραμείνει στο ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το ΗΒ, αλλά πρακτικά θα τηρεί τους κανόνες της ΕΕ, συνεπώς, μπορεί να μην υπάρχουν οι τελωνειακοί έλεγχοι στο σύνορό της με την Ιρλανδία αλλά θα καταβάλλονται δασμοί για συγκεκριμένα αγαθά. Το ίδιο δεν θα ισχύσει για τις “ιδιωτικές συναλλαγές” που θα μεταφέρονται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως για παράδειγμα τις αγορές μέσω διαδικτύου, που δεν προορίζονται για εμπορική χρήση.

Δασμοί θα επιβάλλονται για εμπορικά αγαθά που εισέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία από τρίτες χώρες, εκτός εάν μπορεί να αποδειχτεί ότι θα παραμείνουν για χρήση μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Εάν μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο – με μηχανισμούς που δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη – τότε θα υπάρχουν αποζημιώσεις στους εισαγωγείς, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις