«Γκριζάρει» ο… λευκός καπνός για το Brexit. Επιμένουν στο «όχι» οι Βορειοϊρλανδοί του DUP, «χειρότερη συμφωνία κι από της Μέι», λέει ο Κόρμπιν. «Είτε αυτή η συμφωνία είτε no deal Brexit» θα ζητήσει από τη Σύνοδο Κορυφής ο Μπόρις Τζόνσον. Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να ζητήσει παράταση. Το Σάββατο η κρίσιμη ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας: Τι προβλέπει για τη Βόρεια Ιρλανδία, τα σύνορα και το ΦΠΑ.
Τα χαμόγελα για τη συμφωνία για το Brexit που ανακοίνωσαν… περιχαρείς τόσο ο Ζακ Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, αρχίζουν και… παγώνουν. Και ο λευκός καπνός γίνεται… γκρίζος.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας. Ακολούθησε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Όσο για τον Μπόρις Τζόνσον; Διαμηνύει πως η συμφωνία με την Ε.Ε. για το Brexit είναι take it or leave it. Και αυτό θα πει και σ τη Σύνοδο Κορυφής. Είτε Brexit με αυτή τη συμφωνία είτε Brexit χωρίς καμία συμφωνία.
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο του BBC, Laura Kuenssberg, πηγές της Ντάουνιγνκ Στριτ ανέφεραν πως ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κρατών μελών της Ε.Ε. να δώσουν το πράσινο φως στη συμφωνία και (κυρίως) να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο παράτασης. Αναμένεται να τους ζητήσει να καταστήσουν σαφές πως υπάρχουν δυο επιλογές: είτε αυτή η συμφωνία είτε καθόλου… συμφωνία αλλά καμία καθυστέρηση.
No 10 source says Johnson will ask leaders to rule out a further delay – he’s expected to ask them to make clear it’s ‘the new deal or no deal but no delays’ he will tell EU leaders
— Laura Kuenssberg (@bbclaurak) October 17, 2019
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που από την πρώτη στιγμή που εξελέγη έχει… βαρεθεί να λέει ότι δεν θέλει παράταση, στέλνει μήνυμα πως ακόμα κι αν του προταθεί παράταση στο Brexit, θα την αρνηθεί. Δημοσίως άλλωστε έχει πει ότι δεν θα διαστάσει για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
“Δεν θα ζητήσει παράταση και δεν θα αποδεχθεί παράταση, αν του προταθεί“, τόνισε πηγή της βρετανικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Kuenssberg.
Η κρίσιμη ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σάββατο. Έως τότε ο Τζόνσον θα πρέπει να πείσει τους συμμάχους των Τόρις από τη Βόρεια Ιρλανδία, το προτεσταντικό DUP, να δεχτεί τη συμφωνία. Τον Κόρμπιν (που χαρακτήρισε τη συμφωνία χειρότερη κι από εκείνη της Τερέζα Μέι) μάλλον δεν θα προσπαθήσει να τον πείσει.
Σε πρώτη φάση, πάντως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εμφανίζεται βέβαιος ότι η συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας του από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, θα περάσει από τη βρετανική Βουλή. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφίσει νόμο που να επικυρώνει επίσημα τη συμφωνία.
Ερωτηθείσα εάν ο Τζόνσον πιστεύει ότι η απαραίτητη νομοθεσία μπορεί να εγκριθεί εγκαίρως προκειμένου η χώρα να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε: “Οι πολίτες αναμένουν ότι, εάν περάσει η συμφωνία, οι βουλευτές θα κάνουν ό,τι μπορούν για την περάσουν εγκαίρως και, ναι, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό”. Πρόσθεσε πως η συμφωνία θα διασφαλίσει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντεταγμένο τρόπο.
Αυτή είναι η συμφωνία για το Brexit
Τις βασικές πτυχές της συμφωνίας για το Brexit παρουσίασε, μετά την ανακοίνωση πως Ε.Ε. και της Βρετανίας, ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.
Οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις, κατέληξαν σε μια συμφωνία που προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.
Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία. Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28», τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.