Τελωνειακή ένωση, ενιαία αγορά, δημοψήφισμα: οι Βρετανοί βουλευτές θα επιχειρήσουν και πάλι σήμερα να βρουν μία εναλλακτική στην συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit και δεν αποκλείεται η πλάστιγγα να γείρει προς ένα πιο «ήπιο» διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων προσπάθησαν να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο του Brexit εξετάζοντας οκτώ εναλλακτικές λύσεις, επιχειρώντας να βρουν μία έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να αποχωρήσει την 29η Μαρτίου, όμως παραμένει, εξαιτίας της αντίθεσης του Κοινοβουλίου στην συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε με τις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι.
Αλλά, καμία από τις οκτώ προτάσεις δεν εξασφάλισε πλειοψηφία. Σήμερα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ψηφίζουν και πάλι, σε μία σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών, επί λιγότερων όμως εναλλακτικών επιλογών, που επιλέχθηκαν από τον πρόεδρό της Τζον Μπέρκοου. Στις ψηφοφορίες της προηγούμενης εβδομάδας, οι πιο δημοφιλείς εναλλακτικές ήταν το δημοψήφισμα επί οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit και η τελωνειακή ένωση.
Η πρόταση για ένα μοντέλο «Νορβηγία+», που είναι επίσης γνωστό ως «Κοινή Αγορά 2.0», ξεχώρισε επίσης. Αυτή η εναλλακτική θα σήμαινε την δημιουργία ειδικής τελωνειακής σχέσης με την ΕΕ σε συνδυασμό με την παραμονή στην Ενιαία Αγορά.
«Διατηρούμε την ελπίδα», δήλωσε σήμερα ο συντηρητικός βουλευτής Νικ Μπόουλς, εισηγητής αυτής της πρότασης. «Αυτό που μετρά είναι να επιτύχουμε μία σταθερή, διακομματική πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων», αφού το Συντηρητικό Κόμμα «είναι διαρκώς διαιρεμένο», δήλωσε στο BBC.
[read4more]
Όμως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε επιλογή των βουλευτών κινείται προς την ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση, διότι το Λονδίνο θα έχανε την δυνατότητα να εφαρμόσει αυτόνομη εμπορική πολιτική μετά το Brexit, ενώ θα ήταν υποκείμενο σε πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που θα λαμβάνονταν στις Βρυξέλλες χωρίς την δική του συμμετοχή.
Οι ψήφοι των βουλευτών δεν έχουν παρά ενδεικτική αξία. Όμως σε μία ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι διαιρεμένη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκόουκ δήλωσε χθες ότι δεν θα ήταν εφικτό για την κυβέρνηση να αγνοήσει την βούληση των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ η υπουργός Προϋπολογισμού Ελίζαμπεθ Τρας δήλωσε στο BBC ότι «η επιλογή της πρωθυπουργού παραμένει η πιο δημοφιλής και συνετή επιλογή».
Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι είναι «το χειρότερο παράδειγμα απειθαρχίας στην βρετανική πολιτική ιστορία», δήλωσε στο BBC ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, ο «Chief Whip» Τζούλιαν Σμιθ.
Προς ένα πιο «μετριοπαθές» Brexit;
Ο,τι και να γίνει, η Τερέζα Μέι οφείλει να παρουσιάσει τα σχέδιά της κατά την διάρκεια της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Απριλίου, αντιμέτωπη με Ευρωπαίους ηγέτες η υπομονή των οποίων εξαντλείται, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Την Παρασκευή, η Μέι άφησε να πλανάται η προοπτική προκήρυξης πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία έχει φθάσει στα όριά της.
Η διαδικασία δεν είναι ακίνδυνη: η Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο 2017, για να ενισχύσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και κατέληξε να χάσει την πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων και να προσφύγει στις ψήφους του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας για να μπορέσει να κυβερνήσει.
Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Σμιθ, αυτή η απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας το 2017 είναι που θα οδηγήσει «αναπόφευκτα» σε μία πιο μετριοπαθή εκδοχή του Brexit, δεδομένης της αριθμητικής ισορροπίας δυνάμεων στην Βουλή.
Η συμφωνία της Μέι, που προβλέπει έξοδο από την ΕΕ με μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του 2020, απερρίφθη για τρίτη φορά από τους βουλευτές την Παρασκευή.
Ωστόσο, αυτήν την φορά συγκέντρωσε την θετική ψήφο περισσότερων βουλευτών, σε μία ένδειξη, σύμφωνα με την πρωθυπουργό, ότι «οδεύουμε προς την σωστή κατεύθυνση».
Η πρωθυπουργός είναι πιθανόν ότι θα παρουσιάσει τη συμφωνία της και σε τέταρτη ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα.
Η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τη Παρασκευή ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει ένα «συντεταγμένο Brexit», αλλά τόνισε ότι το ενδεχόμενο αυτόματης ενεργοποίησης ενός Brexit άνευ συμφωνίας στις 12 Απριλίου παραμένει…εκτός αν ζητήσει αναβολή μακράς διαρκείας. Αυτό όμως πρέπει να έχει αιτιολογία και θα υποχρέωνε το Ηνωμένο Βασίλειο να οργανώσει ευρωεκλογές στο τέλος του Μαΐου.