Αυτό επεσήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός Λίο Βαρτάντκαρ καθώς σε περίπτωση Brexit η Ιρλανδία θεωρείται η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.
Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην Ιρλανδία να παρουσιάσει σήμερα δύο στρατηγικές για τον προϋπολογισμό του 2020, μεταξύ των οποίων και ένα σενάριο για Brexit χωρίς συμφωνία που προβλέπει την ενδεχόμενη επιστροφή σε δημοσιονομικό έλλειμμα προκειμένου να απορροφηθεί το σοκ.
Σε αυτές τις προβλέψεις, το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας επανέλαβε πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί κάπου μεταξύ του 0 και του 1% το 2020 εάν γίνει Brexit χωρίς συμφωνία αντί να καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης 3,3% που είναι η πρόβλεψη στην περίπτωση που η γειτονική χώρα εξασφαλίσει ένα συντεταγμένο Brexit.
«Σε ένα σκληρό Brexit χωρίς συμφωνία ,στην οποία περίπτωση δεν θα έχουμε να ανησυχούμε για υπερθέρμανση της οικονομία, θα επιβραδυνθεί με ταχείς ρυθμούς, ακόμα και θα συρρικνωθεί», δήλωσε ο Βαρτάντκαρ σε ετήσιο συνέδριο για τον προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι θα παρουσιάσει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία τον επόμενο μήνα, όπου θα παρουσιάζονται οι μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης.
Η Μαρτίνα Λόλες, μέλος του δημοσιονομικού συμβουλίου της Ιρλανδίας, συμφώνησε λέγοντας στο συνέδριο ότι η ζημιά στην περίπτωση μη συμφωνίας «θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη από το χειρότερο σενάριο που παρουσιάζεται», καθώς όσοι κάνουν προβλέψεις δεν γνωρίζουν πού μπορεί να προκύψουν πρόσθετα προβλήματα.
Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα αποτελέσει ιδιαίτερα πρόκληση για τη Βόρεια Ιρλανδία, της οποίας τα σύνορα με την Ιρλανδία και ο τρόπος της μελλοντικής της διαχείρισης έχει αποδειχθεί το πιο επίμαχο σημείο στη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας.