Κόσμος

Κάρμεν Μιράντα: Ο μύθος, η Τσικίτα και ο τραγικός θάνατος

Την Κάρμεν Μιράντα [Carmen Miranda] τιμάει σήμερα η Google. Είναι η γυναίκα που έμαθε τον κόσμο να χορεύει σάμπα. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε.

H Κάρμεν Μιράντα, [Carmen Miranda] είναι η γυναίκα – θρύλος της Βραζιλίας. Έμαθε έναν ολόκληρο λαό να χορεύει στο ρυθμό της σάμπα. Επί σειρά ετών ήταν επίσης και η πιο ακριβοπληρωμένη καλλιτέχνις, με συμμετοχές σε αρκετές ταινίες του Χόλιγουντ. Έκανε και μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που έμειναν στην ιστορία. Η Κάρμεν Μιράντα θα είναι πάντα η γυναίκα-σύμβολο της Βραζιλίας.

Η Κάρμεν Μιράντα κέρδισε το κοινό με τα βραζιλιάνικα τραγούδια της όπως Tico tico και Mama yo quiero, τα εξωτικά, πολύχρωμα φορέματα και, προπαντός, με τα απίστευτα καπέλα της στολισμένα με ψεύτικα φρούτα. Η Μαρία ντο Κάρμο Μιράντα ντα Κούνια γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1909 στο χωριό Βάρζεα ντα Οβέλια ε Αλιβιάντα.

Σε ηλικία 10 μηνών μετανάστευσε με την οικογένειά της στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου ο πατέρας της άνοιξε κουρείο. Ζώντας σε μια φιλόμουση οικογένεια με αγάπη για την όπερα, ασχολήθηκε από μικρή με το τραγούδι και τον χορό.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’20 ήταν ήδη μια φτασμένη τραγουδίστρια με δίσκους στο ενεργητικό της και εμφανίσεις σε ραδιοφωνικά σόου. H Κάρμεν Μιράντα γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1909 και πέθανε σε ηλικία μόλις 46 ετών, στις 5 Αυγούστου του 1955 στο Μπέβερλι Χιλς. Επίσημη αιτία θανάτου ήταν η καρδιακή ανακοπή.

Το 1947, η Κάρμεν Μιράντα παντρεύτηκε ένα πλούσιο Τεξανό, τον Ντέιβιντ Σεμπάστιαν (1907-1990), αλλά τον επόμενο χρόνο απέβαλε τον καρπό του γάμου τους, κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης. Ο γάμος τους κλονίσθηκε, ο σύζυγός της ζήτησε διαζύγιο, αλλά το ζευγάρι επανασυνδέθηκε το 1950.

Κάρμεν Μιράντα, η απόλυτη performer

Η Κάρμεν Μιράντα ήταν ένα πργματικά σπάνιο ταλέντο. Ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια. Γεννήθηκε στην Πορτογαλία, και μεγάλωσε στη Βραζιλία. Από μικρή ηλικία συμμετείχε σε παραστάσεις, και το πηγαίο ταλέντο της άνοιξε το δρόμο προς την επιτυχία. Εμπνευσμένη από τις baianas, τις πλανώδιες πωλήτριες φρούτων, φορούσε ένα καπέλο με “φρούτα” επί σκηνής. Αυτή ήταν και η σφραγίδα της στην καριέρα της.

Το 1929 κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο, και αμέσως έγινε επιτυχία, ενώ όλη η Βραζιλία χόρευε στο ρυθμό των τραγουδιών της. Όταν μετακόμισε στις ΗΠΑ, το 1939, ήταν ήδη εθνική σταρ στη Βραζιλία, και είχε καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου.

Η Κάρμεν Μιράντα και το μπλε κορίτσι της Chiquita

Η Κάρμεν Μιράντα ήταν η “βασίλισσα” της σάμπα, και η “βασίλισσα” των τεράστιων καπέλων. Η Κάρμεν ήταν η πραγματική πρώτη διδάξασα στις ογκώδεις πλατφόρμες. Αν και ήταν σχετικά κοντή, πάνω στη σκηνή φαινόταν “τεράστια” όχι μόνο χάρη στο τεράστιο ταλέντο της, αλλά και στα υπερμεγέθη καπέλα της.

Μπορεί να μην υπάρχει επίσημη αναφορά, αλλά η γυναίκα που φιγουράρει στις μπλε ετικέτες γνωστής μάρκας που εμπορεύεται μπανάνες παραπέμπει άμεσα στην Carmen Miranda.

Η συμμετοχή της Κάρμεν Μιράντα στην ταινία “Χαίρε Καίσαρ!”

Το «Χαίρε, Καίσαρ!», η σάτιρα του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1950, που φέρει την υπογραφή των αδελφών Τζόελ και Ίθαν Κοέν, βρίθει αναφορών σε ταινίες και προσωπικότητες της εποχής. από την Χέντα Χόπερ στον Κλαρκ Γκέιμπλ και από εκεί στην Κάρμεν Μιράντα (Carmen Miranda) και στον Τζιν Κέλι, οι αδελφοί Κοέν αστειεύονται και κρίνουν την “χρυσή εποχή του Χόλιγουντ”.

Ο Χόμπι Ντόιλ που τον ερμηνεύει ο Άλντεν Ερενράιχ είναι ο καουμπόι που τραγουδά, ο οποίος καλείται να παίξει τον βασικό ρόλο σε μία κωμωδία δωματίου (αλλά δεν μπορεί). Σύμφωνα με τον Λου Λούμενικ, ο χαρακτήρας παραπέμπει στον Χάουαρντ Κιλ της MGM, τον Ντικ Φόραν της Warner και τον Τζέιμς Έλισον και τον Τιμ Χολτ της RKO.

Ο Χόμπι Ντόιλ βγαίνει ραντεβού με την Καρλότα Βαλντέζ (Βερόνικα Οσόριο), όνομα που παραπέμπει φυσικά στην Κάρμεν Μιράντα. Μάλιστα σε μία σκηνή της ταινίας, ο Χόμπι Ντόιλ ρωτά την Καρλότα Βαλντέζ πώς μπορεί να “χορεύει με όλα αυτά τα φρούτα στο κεφάλι”.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα