Τρίτη, 19 Νοε.
13oC Αθήνα

CIA για Λε Πεν: Παμπόνηρος και ναζιστής – Η απόρρητη έκθεση

CIA για Λε Πεν: Παμπόνηρος και ναζιστής – Η απόρρητη έκθεση

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λε Πεν είχε αρχίσει να κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, η CIA είχε “ενδιαφερθεί” για το ακροδεξιό κόμμα και τον αρχηγό του. Οι Αμερικανοί χαρακτήριζαν τον πατέρα της νυν υποψήφιας προέδρου της Γαλλίας ως έναν άνθρωπο με ιδέες όπως αυτές των Ναζί, που όμως ήταν αρκετά πονηρός για να μπορεί να τις περνά στους ψηφοφόρους του…

Τον Σεπτέμβριο του 1985 η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ συνέταξε μία 25σελιδη έκθεση για το Εθνικό Μέτωπο και τον ηγέτη του Ζαν Μαρί Λε Πεν. Ήταν η πρώτη φορά που το τμήμα «πληροφοριών» της CIA άρχισε να ενδιαφέρεται σε βάθος για το Εθνικό Μέτωπο.

Το κόμμα του Ζαν – Μαρί Λε Πεν, το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν μία πολλή μικρή περιθωριακή ομάδα, μόλις είχε πραγματοποιήσει την πρώτη της εκλογική επιτυχία στις ευρωπαϊκές εκλογές. Και λίγους μήνες αργότερα αναμένονταν οι βουλευτικές εκλογές…

Τότε, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούσαν να εξηγήσουν από πού πηγάζει αυτή η αναδυόμενη πολιτική δύναμη και να προβλέψουν το μέλλον της. Τα όσα αναφέρονταν σε εκείνη την έκθεση φέρνει στο φως, λίγες μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, το περιοδικό Nouvel Observateur.

Η Μαρίν Λε Πεν... παλιά

Ο Λε Πεν και οι ναζί

Για τους Αμερικανούς κατασκόπους δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι ένα κόμμα της άκρας δεξιάς και ότι ο Ζαν Μαρί Λε Πεν κατάφερε να το βγάλει από το περιθώριο καθώς είναι ένας παμπόνηρος ηγέτης, όπως τον χαρακτηρίζουν.

Σύμφωνα με την μυστική έκθεση, «ίσως το στοιχείο που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην επιτυχία του Εθνικού Μετώπου να ήταν η ικανότητα του Λε Πεν να αντιληφθεί και να παίξει με τους φόβους του κόσμου, τις απογοητεύσεις και τις αμφιβολίες του. Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις του Λε Πεν μπορεί να συγκριθούν με εκείνες των Ναζί, κατά την γνώμη των Αμερικανών κατασκόπων, ήταν αρκετά επιδέξιος και πονηρός ώστε αυτές να γίνουν αποδεκτές από την γαλλική κοινή γνώμη».

Έτσι, αν και προσέχει να μην εμφανισθεί ανοιχτά ως αντισημίτης- τουλάχιστον πριν από την υπόθεση της «λεπτομέρειας» τρία χρόνια αργότερα, όταν με αυτόν τον τρόπο χαρακτήριζε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, «οι εβραίοι πολιτικοί του αντίπαλοι, όπως οι Ρομπέρ Μπατεντέρ και Σιμόν Βέϊλ, είναι οι αγαπημένοι του στόχοι».

Ο ρόλος του Τύπου της Δεξιάς

Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προσπαθούν επίσης να εξηγήσουν στους αναγνώστες τους, (τους οποίους αποτελούν μερικές εκατοντάδες Αμερικανοί αξιωματούχοι) το κοινωνιολογικό και πολιτικό υπόβαθρο των ψήφων υπέρ του Εθνικού Μετώπου. «Οι υποστηρικτές του, γράφουν στην έκθεση, προέρχονται από τα τμήματα εκείνα της γαλλικής κοινωνίας τα οποία οι διπλωμάτες και οι τουρίστες σπάνια βλέπουν. Ένας κόσμος που κατοικεί σε διαμερίσματα χαμηλού ενοικίου (γνωστά ως HLM), ένας κόσμος του οποίου οι ελπίδες έχουν διαψευσθεί και φοβάται τις αλλαγές».

Στην έκθεση τονίζεται και ο εν εξελίξει ρόλος του Τύπου της Δεξιάς, ειδικότερα «των εφημερίδων και των περιοδικών που ανήκουν στον ιδιοκτήτη των μέσων ενημέρωσης της Δεξιάς Ρομπέρ Ερσάν.

Ένας βολικός μπαμπούλας για την αριστερά

Οι ειδικοί της CIA γράφουν στην έκθεση τους ότι η αριστερά χρησιμοποιεί το φαινόμενο Λε Πεν προς όφελός της. «Οι δημόσιες δηλώσεις των σοσιαλιστών ηγετών δείχνουν σαφώς ότι, αν και ανησυχούν πραγματικά για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά, βλέπουν επίσης το Εθνικό Μέτωπο ως έναν βολικό μπαμπούλα για την κινητοποίηση του τμήματος εκείνου του αριστερού εκλογικού σώματος που παραμένει απαθές και διασκορπισμένο».

«Το Εθνικό Μέτωπο άγγιξε την κορυφή»…

Ωστόσο, ακόμα και οι Αμερικανοί αναλυτές, το 1985 δεν πρόβλεψαν το μέλλον του Εθνικού Μετώπου τις επόμενες δεκαετίες. Σημειώνουν βέβαια ότι «εκείνο που διαφοροποιεί τον Λε Πεν από τους άλλους ηγέτες της άκρας δεξιάς είναι η φιλοδοξία του να οικοδομήσει ένα μεγάλο κόμμα-μία μεγάλη οργάνωση». Αυτό όμως, κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, παρεμποδίζεται εξαιτίας πολλών μειονεκτημάτων.

«Ένα απλοϊκό πρόγραμμα δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στο κύριο ερώτημα, εκείνο της γαλλικής οικονομικής κρίσης», γράφει η έκθεση. Τονίζεται επίσης και η αδυναμία του κόμματος να προσεγγίσει «δημοφιλείς ηγέτες». Για τον λόγο αυτό, οι αξιωματούχοι της CIA καταλήγουν στο συμπέρασμα: «το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο επί του παρόντος (το 1985) άγγιξε ποσοστό 10%, έφθασε κατά την γνώμη μας, στην κορυφή του»…

Ο Ζαν Μαρί Λε Πεν με τη σύζυγό του

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Nouvel Observateur
Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ και Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε