Αυτό τουλάχιστον είπε o πρώην αξιωματικός των SS Phillip Citroen σε πράκτορες της CIA. Ότι ο Χίτλερ ζούσε το 1954 με ομάδα πρώην ναζί στην Tunja, 85 μίλια βόρεια της Bogota. Ο Χίτλερ, σύμφωνα με όσα υποστήριζε, επέζησε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και διέφυγε στην Κολομβία. Εκεί ζούσε σε κοινότητα πρώην ναζί τη δεκαετία του 1950.
Ο εκπληκτικός ισχυρισμός που έκανε σε πράκτορες της CIA αναλύεται σε πρόσφατα αποχαρακτηρισμένη έκθεση. Ο Phillip Citroen τους αποκάλυψε ότι συνάντησε έναν άντρα που ισχυριζόταν πως ήταν ο Χίτλερ. Είχε επισκεφθεί την πόλη Tunja ενώ εργαζόταν για εταιρεία σιδηροδρόμων και του σύστησαν έναν άντρα που “έμοιαζε απίστευτα και ισχυριζόταν πως ήταν ο Χίτλερ”.
“Ο Citroen ισχυρίστηκε πως συνάντησε έναν άντρα σε μια περιοχή που ονομάζεται “Residencies Coloniales” και είναι γεμάτη πρώην Γερμανούς ναζί. Σύμφωνα με τον Citroen, οι Γερμανοί που κατοικούν στην Tunja ακολουθούν αυτόν τον υποτιθέμενο Χίτλερ. Τον φωνάζουν Φύρερ και τον χαιρετούν ναζιστικά”, υπογραμμίζεται στο αποχαρακτηρισμένο αρχείο.
Ο πρώην αξιωματικός των SS είχε μάλιστα δείξει στους πράκτορες της CIA και φωτογραφία του με τον άνθρωπο που είχε μεγάλη ομοιότητα στον Χίτλερ. Ήθελε να έχει στοιχεία για να αποδείξει την ιστορία του. Ένας ακόμα άντρας, που αναφέρεται με την κωδική ονομασία Cimelody-3, πλησίασε πράκτορες της CIA το 1955 με την ίδια ιστορία.
Η νέα μαρτυρία για τον Χίτλερ και η αναφορά της CIA
Ο Cimelody-3 είπε ότι ο Citroen, που τότε ζούσε στη Βενεζουέλα, ισχυριζόταν ότι είχε επαφή με τον “Χίτλερ” κάθε φορά που επισκεφτόταν την Κολομβία για τη δουλειά του στην KNSM Royal Dutch Shipping Company.
Είχε δώσει και εκείνος στους πράκτορες της CIA φωτογραφία που υποτίθεται έδειχνε τον Citroen με τον Χίτλερ, που στο πίσω μέρος της φωτογραφίας αναφερόταν ως Adolf Schuttlemayor. Οι πράκτορες της CIA έγραψαν την ιστορία σε υπόμνημα το 1954, αλλά όταν ο Cimelody ήρθε σε επαφή μαζί τους τον επόμενο χρόνο το έγραψαν σε επίσημη έκθεση και το διαβίβασαν στους ανώτερούς τους.
Στην εισαγωγή μάλιστα οι πράκτορες αναφέρουν ότι “προωθείται ως πιθανού ενδιαφέροντος” έκθεση. Η έκθεση συνοδευόταν ωστόσο και από μια επιστολή. “Θεωρείται ότι θα μπορούσαν να δαπανηθούν τεράστιες προσπάθειες σε αυτό το θέμα με περιορισμένες δυνατότητες να καταστεί οτιδήποτε συγκεκριμένο. Ως εκ τούτου προτείνουμε να το αφήσουμε”.
Πηγή: Dailymail