Κόσμος

COP21: Ανθρώπινες αλυσίδες χιλιομέτρων στο Παρίσι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν αύριο στη Γαλλία για την καθοριστική Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (COP21). Μία μέρα πριν, χιλιάδες Παριζιάνοι σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες κι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το newsit.gr

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Αυστραλία και σε ολόκληρο τον κόσμο, τρίτη ημέρα των παγκόσμιων κινητοποιήσεων, ζητώντας μια φιλόδοξη συμφωνία των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συναντώνται αύριο στη Γαλλία για την καθοριστική Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (COP21).

Ανθρώπινες αλυσίδες χιλιομέτρων στο Παρίσι

Στη Γαλλία, εκατοντάδες προσκυνητές από όλες τις θρησκείες παρέδωσαν αίτημα που υπογράφεται από σχεδόν 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο για την “κλιματική δικαιοσύνη” στην αρμόδια για το Κλίμα του ΟΗΕ Κριστιάνα Φιγκέρες. “Παρά τις διαφορές, μπορούμε να ενωθούμε ως πολίτες του κόσμου και να δείξουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί την πρόκληση αυτή”, απάντησε η Φιγκέρες.

Στη Γαλλία, ο Συνασπισμός Κλίμα 21, στον οποίο μετέχουν 130 οργανώσεις, ανακοίνωσε πως δεν θα διαδηλώσει στους δρόμους του Παρισιού λόγω των μέτρων μετά τις επιθέσεις, αλλά απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας σήμερα, στο ανατολικό Παρίσι.

Όπερ και εγένετο, με την συμμετοχή να είναι τεράστια και να στέλνει ένα δυνατό μήνυμα. Οι φωτογραφίες του newsit.gr που βλέπετε έχουν τραβηχτεί στην λεωφόρο Voltaire, στο 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι συμμετέχοντες είναι χιλιάδες και μάλιστα το συγκεκριμένο σημείο είναι στην μέση της ανθρώπινης αλυσίδας.

Οι γαλλικές αρχές, που φοβούνται τυχόν επεισόδια, έχουν επιβάλει κατ ‘οίκον περιορισμό σε 24 οικολόγους ακτιβιστές για να τους εμποδίσουν να διαδηλώσουν. Η πρόσβαση σε αυτοκινητοπομπές ακτιβιστών έχει απαγορευτεί σε ευαίσθητες περιοχές. Η πώληση και η μεταφορά εύφλεκτων υγρών απαγορεύεται προσωρινά στην περιοχή του Παρισιού. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γαλλία σε σχεδόν 1.000 άτομα.

Οι διαδηλωτές απαιτούν αποφασιστική ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης από τους εκπροσώπους των 195 χωρών που θα συνεδριάζουν από αύριο έως τις 11 Δεκεμβρίου στο Μπουρζέ, βορείως του Παρισιού, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των πρόσφατων επιθέσεων, για τη μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη

Από την Παρασκευή, δεκάδες διαδηλώσεις οργανώθηκαν παντού στον κόσμο για να ασκηθεί πίεση στις χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Σεούλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Νέα Υόρκη και το Μεξικό.

Χονγκ - Κονγκ - Φωτό Reuters

Στη βορειοανατολική Αυστραλία, περίπου 5.000 πολίτες μετείχαν στο Μπρισμπέιν σε μια ανοικτή πορεία από Αβορίγινες και κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μπανγκλαντές και τη Νέα Ζηλανδία.

Μανίλα - Φωτό Reuters

Στην Αδελαϊδα, 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, την διατροφική ασφάλεια, την ανάπτυξη, κυρίως για τους πιο φτωχούς πληθυσμούς.

“Δεν υπάρχει πλανήτης Β” έγραφε πανό σήμερα στο Σίδνεϊ, στη νοτιοανατολική Αυστραλία, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν με το σύνθημα “Παγκόσμια Αλληλεγγύη”.

Σίδνευ - Φωτό Reuters

“Αυτοί που ευθύνονται λιγότερο για το πρόβλημα είναι ωστόσο αυτοί που πρώτοι υφίστανται τις συνέπειες, και με τον σκληρότερο τρόπο, όπως τα αδέλφια μας του Ειρηνικού”, καταγγέλλει η Τζούντι Ασαμς, ακτιβίστρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.

Σεούλ - Φωτό Reuters

Πολλά νησιά του Ειρηνικού κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εντελώς από τον χάρτη εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που συνοδεύεται ήδη από μια άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Από τη Μανίλα έως τη Μπογκοτά, το Νέο Δελχί, το Τόκιο, το Λονδίνο και το Σάο Πάολο, πορείες για το κλίμα οργανώθηκαν παντού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκτός από το Παρίσι, όπου απαγορεύονται οι κινητοποιήσεις λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά τις αιματηρές επιθέσεις της 13η Νοεμβρίου (130 νεκροί).

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν χθες πορεία στη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, που πλήττονται συχνά από κυκλώνες οι οποίοι αποδίδονται στην απορρύθμιση του κλίματος. “Προστατέψτε το κοινό μας σπίτι”, έγραφαν τα πανό.

Οι ηγέτες των 53 χωρών της Κοινοπολιτείας συναντήθηκαν στη Μάλτα, οι χώρες των οποίων αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, και δεσμεύτηκαν στην επίτευξη μιας “φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής” συμφωνίας στη διάσκεψη του Παρισιού, ενώ αποφάσισαν και την ίδρυση ειδικού ταμείου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων. 

Δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν-Κι-μουν “κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης” υπογραμμίζοντας ότι “δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία”.

Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους 10.000 σύνεδροι αναμένονται καθημερινά για τη διάσκεψη –μια πρόκληση όσον αφορά την ασφάλεια για τους διοργανωτές.

Αύριο, 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μιλήσουν στη Διάσκεψη, όπως ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ, ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν

Υπό την προστασία 2.800 μελών της αστυνομίας και της χωροφυλακής, οι μετέχοντες στη διάσκεψη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς της αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κλιματολόγοι προβλέπουν την επιδείνωση φαινομένων που είναι ήδη ορατά: όπως η τήξη των πάγων, η εξαφάνιση των ειδών, η κλιμάκωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στο Παρίσι επίσης τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, με την κινητοποίηση 6.300 αστυνομικών και στρατιωτών. Η κυκλοφορία θα απαγορευτεί ή θα επιβληθούν περιορισμοί σε οδικούς άξονες και οι κάτοικοι έχουν κληθεί να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.

Οι εργασίες της COP21 θα αρχίσουν σήμερα και ο πρόεδρός της, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, έχει συγκαλέσει την ολομέλεια για να οριστεί ο οδικός χάρτης των διαπραγματευτών πριν από την επίσημη έναρξη.

“Οι προϋποθέσεις υπάρχουν για μια επιτυχία αλλά αυτή δεν υπάρχει ακόμη”, δήλωσε ο Φαμπιούς που συνεχάρη τις 183 χώρες, οι οποίες προκαλούν το 95% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και που υποσχέθηκαν να μειώσουν τους ρύπους τους.

Πριν αναχωρήσει χθες βράδυ για τη Γαλλία, από τη Σάντα Κρουζ στην ανατολική Βολιβία ο πρόεδρος Εβο Μοράλες, σφοδρός επικριτής της νεοφιλελεύθερης οικονομίας, πρότεινε τη σύσταση “δικαστηρίου για την κλιματική αλλαγή ώστε οι χώρες που δεν τηρούν τους παγκόσμιους στόχους να δικάζονται”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκέντρωση ακροδεξιών στο Μαγδεμβούργο για το μακελειό με τους 5 νεκρούς - «Όσοι δεν αγαπούν τη Γερμανία να φύγουν», φωνάζουν
Τουλάχιστον 500-600 ακροδεξιοί εξτρεμιστές και χούλιγκανς συγκεντρώθηκαν απόψε (21.12.2024) στην πλατεία Hasselbachplatz στο Μαγδεμβούργο, στο περιθώριο...
Μαγδεμβούργο: Συγκέντρωση ακροδεξιών σε πλατεία της πόλης για το μακελειό με τους 5 νεκρούς
«Μονόκεροι, παγανιστές και δρυίδες» συγκεντρώθηκαν στο Στόουνχεντζ για να υποδεχθούν την πρώτη ανατολή μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο
Ντυμένοι με ζεστά και έντονα χρωματιστά ρούχα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Στόουνχεντζ της Βρετανίας για να δουν από κοντά...
Χειμερινό ηλιοστάσιο: «Μονόκεροι, παγανιστές και δρυίδες» συγκεντρώθηκαν στο Στόουνχεντζ για να υποδεχθούν την πρώτη ανατολή