Κόσμος

Δ. Ψάλτης: Ο Έλληνας αστροφυσικός πίσω από την πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας

Αυτός είναι ο Έλληνας επιστήμονας της διασποράς καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορική φωτογράφηση μαύρης τρύπας.

Δημήτρης Ψάλτης. Μπορεί το όνομα αυτό να μη σας λέει πολλά, πρόκειται όμως για έναν σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα, που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορική φωτογράφηση μαύρης τρύπας. Είναι ο Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Ψάλτης, καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο νέο μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT), που πήρε την πρώτη εικόνα από μια μαύρη τρύπα.

Ο Έλληνας αστροφυσικός δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκε ξανά η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Ο Δημήτρης Ψάλτης σχεδιάζει και αναπτύσσει υπολογιστικά εργαλεία, καινοτόμα και υψηλών επιδόσεων, με τα οποία οι επιστήμονες μελετούν τις Μαύρες Τρύπες και άλλα διαστημικά σώματα. Υπό την καθοδήγηση του η ομάδα του διαχειρίστηκε τα ευρήματα του «Event Horizon Telescope». Πρόκειται για ένα δίκτυο οκτώ διάσπαρτων ραδιοτηλεσκόπιων από την Ανταρκτική έως την Ισπανία και τη Χιλή.

Χρησιμοποίησαν υπερ-υπολογιστές, και κατέστη δυνατή η σύνθεση της φωτογραφίας της μαύρης τρύπας στο γαλαξία Μεσιέ 87 (επίσης γνωστός ως M87) Η απεικόνιση της μαύρης τρύπας στο γαλαξία Μεσιέ 87 ήταν μόνο η αρχή καθώς τα επόμενα σχέδια αφορούν μια πιο κοντινή μας…

O ελληνικής καταγωγής αστροφυσικός, αμέσως μετά την επιστημονική ανακοίνωση, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το Τηλεσκόπιο ΕΗΤ για πρώτη φορά μας επέτρεψε να ελέγξουμε τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν γύρω από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα γαλαξιών. Το μέγεθος και η σκιά (σ.σ. της μαύρης τρύπας του γαλαξία Μ87 που φωτογραφήθηκε) επιβεβαιώνει τις ακριβείς προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη μας σε αυτή τη θεωρία που έχει κλείσει ένα αιώνα. Η απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας μας να αναπτύξουμε νέα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ερμηνεύσουμε τα άκρως πολύπλοκα δεδομένα της φύσης».

Τι ξέρουμε για την μαύρη τρύπα

Οι επιστήμονες του διεθνούς Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά «φωτογράφησαν» τη μεγάλη μαύρη τρύπα που υπάρχει στο κέντρο ενός γαλαξία, συγκεκριμένα του γιγάντιου γαλαξία Μessier 87 (Μ87). Ή μάλλον τη «σκιά» που αυτή ρίχνει στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της, αφού είναι αδύνατο να δει κανείς τι πραγματικά υπάρχει στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας, από όπου δεν μπορεί να δραπετεύσει τίποτε, ούτε το φως…

Οι αστρονόμοι έχουν επιτέλους μια -έστω μικρή και θολή- εικόνα του περιβάλλοντος (του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων») της μαύρης τρύπας, δηλαδή της συνοριακής περιοχής πέρα από την οποία δεν υπάρχει σημείο επιστροφής, καθώς ούτε καν το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει. Γι’ αυτό το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας δεν είναι δυνατό να φωτογραφηθεί, αφού απλώς είναι… κατάμαυρο.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα