Οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα exit poll των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Δανία.
Ωθούμενοι από την επιθυμία για αλλαγή και το “πράσινο” κύμα των ευρωεκλογών, οι Σοσιαλδημοκράτες της Δανίας φαίνεται ότι θα είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα, καθώς η δεξιά υποχωρεί αισθητά.
Μολονότι και οι Σοσιαλδημοκράτες καταγράφουν μικρή πτώση, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2015, βρίσκονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 25,3-25,9%, σύμφωνα με τα έξιτ πολ που δημοσιοποιήθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια DR και TV2 αφού έκλεισαν οι κάλπες.
Χάρη στην άνοδο και των άλλων κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται ότι θα έχουν οριακά την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με 90 έδρες (σε σύνολο 179).
Το οικολογικό Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, παραδοσιακός σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών, θα διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του καθώς φαίνεται να αποσπά ποσοστό 7,4-8,3%.
Από την άλλη, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας ενδέχεται να χάσει σχεδόν τις μισές έδρες του, πέφτοντας στις 18, από 37 που έχει σήμερα.
Η εκλογική διαδικασία στην Δανία και οι πρωταγωνιστές
Οι κάλπες στη Δανία είχαν ανοίξει την Τετάρτη, 05.06.2019, στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) με τους 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται να ψηφίσουν ως τις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος.
Περίπου 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Δανία κλήθηκαν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι Σοσιαλδημοκράτες της Μέτε Φρέντρικσεν φαίνονταν να κερδίζουν με ποσοστό 27,2%, δηλαδή προβάδισμα σχεδόν δέκα μονάδων έναντι του κόμματος των Φιλελεύθερων του απερχόμενου πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, το οποίο κυβερνά τη χώρα τα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια.
Το ποσοστό ήταν μικρότερο, ωστόσο ως προς το αποτέλεσμα… έπεσε μέσα, με την νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι έχουν διαβεβαιώσει ότι θα θέσουν το κλίμα στο κέντρο της δράσης τους και σκοπεύουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας, κάτι που αποτελεί παράδοση στη Δανία.
Δανία: Ολοταχώς για την… νεότερη πρωθυπουργό στην ιστορία!
Η ίδια η Φρέντρικσεν θεωρείται η πιθανότερη επόμενη πρωθυπουργός της χώρας. Σε μια τέτοια περίπτωση η 41χρονη αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών θα γίνει η νεότερη πρωθυπουργός της Δανίας.
Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που δεν θα την ήθελαν επικεφαλής της κυβέρνησης.
Η σημερινή δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας θέσπισε τον περασμένο χρόνο την πιο αντιμεταναστευτική νομοθεσία στην ιστορία της χώρας και, αντί να της εναντιωθεί, η Φρέντρικσεν υιοθέτησε το μεγαλύτερο μέρος της.
Επιπλέον, υπό την ηγεσία της το κόμμα έκανε έκκληση για την επιβολή ορίου στον αριθμό των “μη δυτικών μεταναστών” που θα δέχεται η χώρα, για την αποστολή των αιτούντων άσυλο σε ένα κέντρο υποδοχής στη Βόρεια Αφρική και για την υποχρέωση όλων των μεταναστών να εργάζονται 37 ώρες την εβδομάδα με αντάλλαγμα την προσφορά προνομίων.
Η Φρέντρικσεν προσέγγισε το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP) δίνοντας μια σειρά από κοινές συνεντεύξεις με τον ηγέτη του Κρίστιαν Τούλσεν Νταλ και συζητώντας ακόμη για το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του στην κυβέρνηση.
Τα… αγκάθια
Περισσότερο ανησυχητικές για τους συμμάχους της στο κεντροαριστερό μπλοκ είναι ωστόσο οι κυβερνητικές πολιτικές που έχει υποστηρίξει το κόμμα της. Αυτές περιλαμβάνουν και έναν νόμο που επιτρέπει –μεταξύ άλλων– την αφαίρεση των κοσμημάτων των προσφύγων, την κατάργηση της μπούρκα και του νικάμπ και ένα σχέδιο για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο που έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σε ένα νησί, το οποίο χρησιμοποιείται για την έρευνα μεταδοτικών ζωικών νόσων.
Τον Φεβρουάριο η Μέτε υποστήριξε το αίτημα του ακροδεξιού κόμματος να γίνει στόχος της πολιτικής ασύλου ο επαναπατρισμός, αντί για την ενσωμάτωση
Μια δημοσκόπηση που διεξήγαγαν οι ίδιοι οι Σοσιαλδημοκράτες ανάμεσα στους ψηφοφόρους της βάσης τους το περασμένο φθινόπωρο έδειξε ότι το 37% των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών θεωρεί πολύ χαλαρή την αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα. Και αυτό προέκυψε έπειτα από τρία χρόνια θητείας της πιο αντιμεταναστευτικής κυβέρνησης στην ιστορία της Δανίας.
Δανία: Ποια είναι η Μέτε Φρέντρικσεν
Με σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση και στις Κοινωνικές Επιστήμες, η Φρέντρικσεν διετέλεσε υπουργός Εργασίας (2011-2014) στην κυβέρνηση της Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, της πρώην ηγέτιδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (την οποία και διαδέχτηκε η Φρέντρικσεν το 2015) και πρώην πρωθυπουργού της χώρας, και υπουργός Δικαιοσύνης από το 2014 ως το 2015.
Είναι σφοδρή πολέμιος της πορνείας και επί σειράν ετών ζητούσε την απαγόρευση του αγοραίου σεξ, όπως συμβαίνει στη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.
Τον Μάιο του 2010 έγινε γνωστό ότι η κόρη της, μαζί με τα παιδιά πολλών άλλων προβεβλημένων Σοσιαλδημοκρατών πολιτικών, φοιτούσε σε ιδιωτικό σχολείο. Η Φρέντρικσεν κατηγορήθηκε, όπως και τα άλλα στελέχη του κόμματός της, για υποκρισία από τον δανέζικο Τύπο καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν επί σειράν ετών ως βασική πολιτική τους τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και το 2005 η ίδια είχε ανοιχτά καταφερθεί εναντίον των γονέων που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.
Με πληροφορίες από: The Guardian / Reuters
Φωτογραφίες: Reuters