Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να αναστείλουν τα αιτήματα ασύλου των Σύρων πρόσφυγων μέχρι να ξεκαθαριστεί το πολιτικό πεδίο στη Συρία
Μετά την Ελλάδα, τη Γαλλία τη Γερμανία και άλλες αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, τώρα η Βρετανία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία αναστέλλουν την εξέταση των αιτημάτων ασύλου των προσφύγων από τη Συρία.
Λίγα 24ωρα μετά την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την κυβέρνηση της Συρίας, «η επιτροπή εξέτασης αιτημάτων προσφύγων της Δανίας αποφάσισε να αναστείλει την διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με πρόσωπα προερχόμενα από τη Συρία, εξαιτίας της άκρως αβέβαιης κατάστασης στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.
Η απόφαση αυτή επηρεάζει 69 περιπτώσεις.
«Η επιτροπή εξέτασης αιτημάτων προσφύγων της Δανίας αποφάσισε να αναβάλει την προθεσμία αναχώρησης για τους ανθρώπους που αναμένεται να απελαθούν προς τη Συρία», κάτι που αφορά 50 υποθέσεις, διευκρινίζεται ακόμα στο δελτίο Τύπου.
Το καλοκαίρι του 2020, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επανεξέταζε εκατοντάδες υποθέσεις Σύρων προσφύγων με το κίνητρο ότι η κατάσταση στη Δαμασκό δεν είναι δικαιολογεί πλέον μια άδεια παραμονής ή την παράτασή της.
Στην πραγματικότητα όμως δεν υπήρξε αναγκαστικός επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων.
Η Δανία εφαρμόζει μια πολύ περιοριστική πολιτική υποδοχής με στόχο «μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο» και ενθαρρύνει τις εθελούσιες επιστροφές Σύρων χωρίς να χορηγεί άδειες προσωρινής διαμονής από το 2015.
Η Νορβηγία από την πλευρά της αποφάσισε επίσης να αναστείλει την εξέταση υποθέσεων Σύρων προσφύγων, περιμένοντας να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα.
«Η κατάσταση στη χώρα παραμένει πολύ ρευστή και ανοικτή», γράφει η Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης σε ένα δελτίο Τύπου.
«Η αναστολή της εξέτασης υποθέσεων σημαίνει ότι η Διεύθυνση Μετανάστευσης δεν θα απορρίπτει ούτε θα αποδέχεται αιτήματα ασύλου Σύρων που ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Νορβηγία, προς το παρόν», διευκρινίζει ο οργανισμός χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των σχετικών υποθέσεων.
Η Νορβηγία έλαβε 1.933 αιτήματα ασύλου από πρόσφυγες της Συρίας από τις αρχές του χρόνου.
Οι αρχές της Σουηδίας διευκρίνισαν πως θα αναστείλουν και αυτές την εξέταση αιτημάτων ασύλου Σύρων προσφύγων όπως και τις απελάσεις τους, την επόμενη ημέρα της ανατροπής Άσαντ στη Συρία.
«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, δεν είναι απλά εφικτό να αξιολογηθούν τα κίνητρα προστασίας αυτήν την ώρα», δήλωσε σε ένα δελτίο Τύπου ο Καρλ Μπεξέλιους, υπεύθυνος δικαστικών υποθέσεων στο Εθνικό Γραφείο Μετανάστευσης της Σουηδίας.
Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί αύριο Τρίτη.
Η Σουηδία είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μετά τη Γερμανία- που υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο το 2015 και 2016.
Οι αρχές θα αναστείλουν επίσης τις απελάσεις αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη Συρία.
«Στη Συρία, η κατάσταση είναι εύθραυστη και τα πρόσφατα γεγονότα εγείρουν πολλά νομικά ζητήματα που χρειάζονται βαθιά ανάλυση. Μια παρόμοια απόφαση ελήφθη επίσης στο πλαίσιο της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2021», συμπλήρωσε ο Σουηδός αξιωματούχος.
Ο επικεφαλής του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας (ακροδεξιά) Τζίμι Άκεσον, που στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των Σύρων προσφύγων.
Η Βρετανία αποφάσισε επίσης να «παγώσει» την έκδοση αποφάσεων για αιτήματα παροχής ασύλου σε Σύρους μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλέστηκε κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας δεν σχολίασε αμέσως το δημοσίευμα.
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έρχεται αφού Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες διέταξαν να σταματήσουν οι αιτήσεις ασύλου από Σύρους μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2021, περισσότεροι από 20.000 Σύροι πρόσφυγες είχαν επανεγκατασταθεί στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος.