Κόσμος

Δασικές πυρκαγιές: Αριθμοί ρεκόρ σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ΗΠΑ, Τουρκία, Σιβηρία

Οι δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε τμήματα της Σιβηρίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας την φετινή χρονιά.

Άλλωστε η κλιματική αλλαγή πυροδότησε ασυνήθιστα έντονες πυρκαγιές, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοπέρνικος για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας.

Οι πυρκαγιές εξέπεμψαν 1,76 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως το 2021. Κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν χειρότερα από τις άλλες κατέγραψαν τις υψηλότερες εκπομπές από πυρκαγιές στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, αφότου άρχισαν να τηρούνται στοιχεία στη βάση δεδομένων του Κοπέρνικου, το 2003. Σε αυτές περιλαμβάνονται τμήματα της Γιακουτίας, στη Σιβηρία, η Τουρκία, η Τυνησία και οι δυτικές ΗΠΑ.

«Βλέπουμε μεγάλες περιοχές να βιώνουν έντονες και παρατεταμένες πυρκαγιές. Οι ξηρότερες και θερμότερες συνθήκες, λόγω του μεταβαλλόμενου κλίματος, αύξησαν τον κίνδυνο αναφλεξιμότητας και τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη βλάστηση», είπε ο επιστήμονας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Μαρκ Πάρινγκτον.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκπομπές αερίων από τις πυρκαγιές δεν ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 2003, όμως η υπηρεσία εκτιμά ότι είναι πιθανόν να αυξηθούν όσο ξεδιπλώνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Γιακουτία, στη βορειοανατολική Σιβηρία, παρήγαγε τις υψηλότερες εκπομπές CO2 από δασικές πυρκαγιές από το 2003 ενώ στη δυτική Σιβηρία ο «τεράστιος αριθμός» πυρκαγιών οδήγησε σε ημερήσιες εκπομπές πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2003-21.

Στη Βόρεια Αμερική, οι πυρκαγιές στον Καναδά, την Καλιφόρνια και τις βορειοδυτικές ΗΠΑ εξέπεμψαν περίπου 83 εκατομμύρια τόνους CO2, με τεράστια νέφη καπνού να περνούν τον Ατλαντικό και να φτάνουν στην Ευρώπη. Η πυρκαγιά Ντίξι της Καλιφόρνιας, που κατέστρεψε σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα, ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην ιστορία της Πολιτείας.

Στη Μεσόγειο, το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι πυροδότησε μεγάλες πυρκαγιές σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις χώρες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και σύμφωνα με την υπηρεσία Κοπέρνικος η ποιότητα του αέρα της περιοχής επιδεινώθηκε καθώς οι φωτιές αύξησαν τα επίπεδα των βλαβερών για την υγεία σωματιδίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα