Κόσμος

Δασμοί: Η Ευρώπη «μουδιασμένη» από τον «πόλεμο» του Τραμπ – Ελπίζει σε συμφωνία αλλά «τρέμει» για τα χειρότερα

Για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, οι δασμοί του Τραμπ θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα και οι εθνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να κατευνάσουν τους φόβους της βιομηχανίας και του εμπορίου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να προετοιμάζονταν για έναν «εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ» – ωστόσο, η πραγματικότητα της επιβολής δασμών στο 20% στις ΗΠΑ, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προκάλεσε σοκ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατήγγειλε χτες (03.04.2025) την επιβολή δασμών 20% στα προϊόντα της ΕΕ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και υποσχέθηκε αντίποινα, λέγοντας ότι το μπλοκ είναι «έτοιμο να απαντήσει».

Ο Τραμπ «έριξε» την Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια ομάδα 60 χωρών που υπόκεινται σε υψηλότερους «αμοιβαίους» δασμούς, μαζί με την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και την Κορέα, ενώ υπέβαλε τον υπόλοιπο κόσμο σε δασμούς 10%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση της Αμερικής μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, να προστατεύσει την οικονομία της.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι δασμοί του Τραμπ, θα έχουν σοβαρές συνέπειες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που έχουν ευημερήσει μέσω του εμπορίου με τις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, πρέπει επίσης να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις βαθιές διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο που θα προκύψουν από την απομόνωση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Τραμπ.

«Αυτή η απόφαση είναι μια καταστροφή για τον οικονομικό κόσμο», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού.

«Οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το μήνυμα από την ΕΕ, η οποία έχει το καθήκον να απαντήσει εξ ονόματος των 27 κρατών μελών της, είναι ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί και αυτή.

Οι φόβοι για το εμπόριο

Για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, οι δασμοί του Τραμπ θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα και οι εθνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να κατευνάσουν τους φόβους της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, σκοπεύει να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ομολόγους του για τους δασμούς σήμερα, Παρασκευή, 4 Απριλίου.

«Θα ενεργήσουμε με ήρεμο, προσεκτικά σταδιακά, ενοποιημένο τρόπο, καθώς εξετάζουμε την απάντησή μας, ενώ θα δίνουμε επαρκή χρόνο για συνομιλίες», τόνισε.

Από την μεριά της, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησής της αλλά και επιχειρηματίες σε έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Η Ιταλία εξάγει αγροδιατροφικά προϊόντα αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και κρασί αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ, δήλωσε στο BBC ο Αλεσάντρο Απολίτο από την κύρια οργάνωση αγροτών, Coldiretti.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αρνήθηκε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι η ΕΕ επέβαλε δασμούς 39% σε αμερικανικά προϊόντα, επιμένοντας στην πραγματικότητα ότι ήταν μόλις 3%.

Το Ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο φοβάται μείωση κατά 14% των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, ειδικά σε μηχανήματα και ηλεκτρικό εξοπλισμό. Ο Sánchez ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανταπόκρισης ύψους 14,1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στα οικονομικά και να αναζητήσουν νέες αγορές πέρα ​​από τις ΗΠΑ.

Η Σλοβακία είναι πιο εκτεθειμένη από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, λόγω της μεγάλης της εξάρτησης από τις βιομηχανικές εξαγωγές, και ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποίησαν για βαθιά πτώση της οικονομικής παραγωγής κατά τουλάχιστον 2,5% σε μόλις δύο χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε για πιθανή πτώση 0,4% της οικονομικής παραγωγής της φέτος. Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ, η Γαλλική κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω την αναμενόμενη ανάπτυξη φέτος στο 0,7%.

 

 

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα