Το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 27,4 εκατομμυρίων δολαρίων, μπήκε σε λογαριασμούς της Commerzbank και το ποσό των 24 εκατομμυρίων σε λογαριασμούς της Deutsche Bank. Η Commerzbank αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, αναφέροντας μόνο ότι για την τράπεζα πάντα είχε πρωταρχική σημασία το να τηρεί τους κανόνες που αποτρέπουν τις παράτυπες μεταφορές χρημάτων.
Από την πλευρά της η Deutche Bank, ανακοίνωσε ότι «ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό και διεύρυνε τα συστήματα ελέγχου, ενώ το2015 προσέλαβε χίλιους νέους συνεργάτες στα τμήματα που είναι αρμόδια για τη συμμόρφωση προς τους κανόνες και την “Αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών αδικημάτων”».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ διερωτάται γιατί δεν της προκάλεσε καν υποψίες η μεταφορά 23 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ίδιες και αυτές εταιρείες με ίδιους «ταχυδρομικούς κώδικες», σε 63 διαφορετικούς λογαριασμούς, παρότι οι επωνυμίες των εταιρειών αυτών κοινοποιήθηκαν από το 2014 χάρη στην διεθνή δημοσιογραφική έρευνα.
Ως προς την Deutche Bank, η οποία λειτουργούσε ως ανταποκρίτρια τράπεζα για την μολδαβική τράπεζα Moldindconbank και την λετονική Trasta Komercbanka, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί συνέχιζε να συνεργάζεται μαζί τους, παρότι οι λετονικές τράπεζες είχαν αποκτήσει τη φήμη του «Ελντοράντο για το ξέπλυμα χρήματος» ενώ η αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase είχε αναγκαστεί από το 2013 να διακόψει την συνεργασία μαζί τους, ύστερα από τις πιέσεις που της είχαν ασκήσει τα όργανα τραπεζικής εποπτείας των ΗΠΑ. Μάλιστα η φήμη της Trasta Komercbanka, είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου που έγινε γνωστό ως «υπόθεση Μαγκνίτσκι» και υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ρωσία, ενώ τον Αύγουστο του 2015 τα όργανα τραπεζικής εποπτείας της Λετονίας την είχαν προειδοποιήσει ότι προβαίνει σε «συναλλαγές που ενέχουν κίνδυνο και υπονομεύουν την φήμη της».
Πηγή: Ρωσική υπηρεσία της Deutsche Welle / ΑΠΕ – ΜΠΕ