Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ. Η επίσημη αιτία της παραίτησης του Γάλλου υπουργού είναι πως θέλει να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Λιόν.
Αρχικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε αρνηθεί να κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού του. Αλλά τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Και όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλισίων, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να του δώσει… λίστα με υποψηφίους και να αναλάβει προσωρινά καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών έως ότου να βρει τον διάδοχο του Κολόμπ.
[read4more]
Ο Κολόμπ -δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της κυβέρνησης του Μακρόν- υπέβαλε την παραίτησή του ξανά, για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες, χθες Τρίτη (02.10.2018), προκειμένου να «επιστρέψει στη Λιόν» για να διεκδικήσει τη δημαρχία της πόλης.
Μετά την απόφαση Μακρόν να κάνει δεκτή την παραίτηση Κολόμπ και θα δώσει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο στον Φιλίπ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας αναγκάστηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Νότια Αφρική.
Ο Κολόμπ θεωρούνταν ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Μακρόν. Η πρώτη του παραίτηση δεν έγινε δεκτή. Αλλά τη δεύτερη φορά που την υπέβαλε, ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορούσε να κάνει πολλά.
Ο πρώην, πια, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας είχε ανακοινώσει εδώ και εβδομάδες ότι θέλει να διεκδικήσει τη δημαρχία της Λιόν στις εκλογές του 2020. Αρχικά, σκόπευε να παραιτηθεί μετά τις ευρωεκλογές του ’19. Ο Κολόμπ ήταν ξανά δήμαρχος της Λιόν, από το 2001 έως το 2017.
Ο 71χρονος Κολόμπ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, την Τρίτη, επέμεινε πως ήθελε να αποχωρήσει από το υπουργείο. “Εξαιτίας των φημών και των πιέσεων που μπορεί να ασκηθούν, δεν θέλω να παρεμποδιστεί το έργο του υπουργείου Εσωτερικών από το γεγονός ότι αύριο θα είμαι υποψήφιος για κάτι άλλο”, εξήγησε. “Οι συμπολίτες μας και οι Λιονέζοι χρειάζονται σαφήνεια και κατά συνέπεια εμμένω στην πρόταση παραίτησης”, πρόσθεσε.
“Κάθε υπουργός αυτής της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι πλήρως αφοσιωμένος στο καθήκον του (…) όταν πρόκειται για την ασφάλεια των Γάλλων δεν θα υπάρξει ποτέ κανένας δισταγμός εκ μέρους της κυβέρνησης” τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ.
Πυρά κατά Κολόμπ
Ο Κολόμπ απουσίαζε από αυτή τη συνεδρίαση και ο Φιλίπ τα… άκουσε από πολλούς βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο Ερίκ Σιοτί των Ρεπουμπλικάνων τον κάλεσε “να σταματήσει αυτήν την υποκρισία” ενώ άλλοι συνάδελφοί του φώναζαν: “Πού είναι ο Κολόμπ;”.
“Γνώρισα, όπως και εσείς, μέλη της κυβέρνησης που κάποια εποχή θεωρούσαν ότι ήταν εφικτό ή επιτρεπτό να είναι μέλη της κυβέρνησης και να διεκδικούν μια θέση σε τοπικό επίπεδο, ακόμη και την προεδρία της Γαλλίας”, απάντησε ο Φιλίπ, αναφερόμενος κυρίως στον Νικολά Σαρκοζί ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών όταν ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του, το 2007. “Ούτε εσείς, ούτε κι εγώ, είπαμε ποτέ σε αυτούς τους υπουργούς Εσωτερικών, όταν ήταν υποψήφιοι, είτε στις δημοτικές, είτε στις προεδρικές εκλογές, ότι δεν αφοσιώνονται πλήρως στο έργο τους”, πρόσθεσε.
Η αντιπολίτευση ωστόσο θεωρεί ότι η υπόθεση του Κολόμπ καταδεικνύει το “χάος” στην κυβέρνηση και θέτει σε κίνδυνο το στρατηγικής σημασίας υπουργείο Εσωτερικών. “Πρόκειται για φάρσα” σχολίασε ο δεξιός βουλευτής Ζιλιέν Ομπέρ ενώ ο συνάδελφός του, Ζαν Λεονετί, έκανε λόγο για “επικοινωνιακή επιχείρηση”.
“Θα κρατήσει πολύ αυτό το νούμερο;” διερωτήθηκε μέσω Twitter η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις “τσίρκο”.
“Ο κ. Κολόμπ έχει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί, να φύγει από το υπουργείο, να πάει να ασχοληθεί με τα εγγόνια του, με τα φυτά του” είπε από την πλευρά του ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ