Μετά από 675 μέρες ερευνών, ο ειδικός εισαγγελέας έβγαλε το πολυαναμενόμενο πόρισμα μιας έρευνας που δίχασε τις ΗΠΑ και έφερε πολλές φορές σε δύσκολη θέση τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι αθωώνεται πανηγυρικά γιατί ο Μιούλερ (ή Μάλερ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος μάλλον δεν γνώριζε πολλά. Επί της ουσίας ούτε τον κατηγορεί ούτε και τον αθωώνει απόλυτα.
Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο απαιτούν να τους δοθεί ολόκληρη η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα
Χρειάστηκαν 675 ημέρες έρευνας, με περισσότερες από 2.800 κλητεύσεις, περίπου 500 εκτελεσμένα εντάλματα ερευνών, καταθέσεις περίπου 500 μαρτύρων, περισσότερες από 230 παραγγελίες για αρχεία συνομιλιών, 13 αιτήματα σε ξένες κυβερνήσεις για αποστολή αποδεικτικών στοιχείων, 37 διώξεις, 19 δικηγόρους και 40 πράκτορες του FBI και άλλους αναλυτές που εργάστηκαν στην ομάδα του εισαγγελέα, για να φτάσουμε στη δημοσιοποίηση του πορίσματος.
Την Κυριακή (24.03.2019) ο Μιούλερ (ή Μάλερ) έδωσε το πόρισμά του. Μια… περίληψή του εστάλη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ήδη, τα κυριότερα στοιχεία του πολυαναμενόμενου πορίσματος έρχονται στο φως.
Συνέργεια
Ο Μιούλερ (ή Μάλερ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμίχθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με ηλεκτρονική παρείσφρηση σε e-mails της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον.
Με την επιστολή του στους βουλευτές ο Μπαρ ανέφερε ότι ο Μιούλερ (ή Μάλερ) διαπίστωσε ότι υπάρχουν «πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους για να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ». Αλλά παραθέτοντας την ακριβή αναφορά από το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι το πόρισμα «δεν εξακριβώνει ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν είτε συνεργάστηκαν με την ρωσική κυβέρνηση στις δραστηριότητές της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές».
Παρακώλυση
Πολλοί παρατηρητές είχαν προβλέψει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Τραμπ προέρχεται από μια πιθανή κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης, ειδικά για την απόφασή του να απολύει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, που ηγείτο της έρευνας πριν τον ειδικού εισαγγελέα. Αλλά ο Μπαρ τόνισε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συνοψίζονται στην έκθεση «δεν είναι επαρκή για να εξακριβώσουν ότι ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης».
[read4more]
«Στον κατάλογο των ενεργειών του προέδρου, πολλές εκ των οποίων έγιναν δημοσίως, η έκθεση δεν προσδιορίζει καμία ενέργεια, που, κατά την κρίση μας, συνιστά διάπραξη του αδικήματος της παρακώλυσης», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης στην επιστολή του.
Εντούτοις, ενώ ο Μπαρ – που διορίστηκε από τον Τραμπ – κατέληξε ότι ο πρόεδρος δεν παρακώλυσε το έργο της δικαιοσύνης, αναγνωρίζει ότι ο ίδιος ο Μιούλερ (ή Μάλερ) δεν κατέληξε στο ερώτημα της παρακώλυσης. «Ο ειδικός εισαγγελέας συνεπώς δεν κατέληξε σε ένα συμπέρασμα – είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο – για το κατά πόσον η υπό εξέταση πράξη συνιστά παρακώλυση. Ο ειδικός εισαγγελέας δηλώνει ότι ‘ενώ αυτό το πόρισμα δεν καταλήγει ότι ο πρόεδρος διέπραξε ένα αδίκημα, επίσης δεν τον αθωώνει’».
Επιπλέον διώξεις
Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ο Μάικ Φλιν, ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κόεν και ο τέως διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ είναι μεταξύ των 34 ατόμων εις βάρος των οποίων έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες από τον ειδικό εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον Μπαρ δεν θα ασκηθούν άλλες διώξεις. «Το πόρισμα δεν συστήνει καμία περαιτέρω δίωξη ούτε ο ειδικός εισαγγελέας έχει σφραγισμένες παραπομπές που δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στην δημοσιότητα», προσθέτει ο υπουργός στην επιστολή του προς τους επικεφαλής των δικαστικών επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής.
Το χρονολόγιο της έρευνας – Οι 11 ημερομηνίες “κλειδιά”
22 Ιουλίου 2016: Το WikiLeaks ξεκινά να δημοσιεύει δεκάδες χιλιάδες κλεμμένα emails της προεκλογικής ομάδας της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον. Το FBI υποπτεύεται Ρώσους χάκερς και ξεκινά μυστική έρευνα για πιθανή ανάμιξη της Μόσχας στις εκλογές.
6 Ιανουαρίου 2017: Με έκθεσή τους, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μια εκστρατεία παραβίασης υπολογιστών και χειραγώγησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσει την εκλογή στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και για να δυσφημίσει την Χίλαρι Κλίντον. Ο Τραμπ ξεκινά να μιλά για «ψευδείς ειδήσεις» και για «κυνήγι μαγισσών».
13 Φεβρουαρίου 2017: Ο Μάικλ Φλιν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του νέου προέδρου παραιτείται. Βρίσκεται υπό έρευνα ότι συζήτησε, πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, με την Ρώσο πρέσβη στην Ουάσινγκτον. Δηλώνει έπειτα ένοχος για «ψευδορκία» και αναμένει την ανακοίνωση της ποινής του.
9 Μαΐου 2017: Ο Ντόναλντ Τραμπ απολύει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, τον οποίο κατηγορεί για μεροληψία εναντίον του. Μπροστά στην κατακραυγή, ο πρώην διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μάλερ (ή Μιούλερ) διορίζεται οχτώ μέρες μετά ειδικός εισαγγελέας, αρμόδιος για την ρωσική έρευνα, με μεγάλο περιθώριο ελιγμών.
30 Οκτωβρίου 2017: Ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο Πολ Μάναφορτ και ο πρώην συνεργάτης Ρικ Γκέιτς κατηγορούνται για απάτη αναφορικά με τις δραστηριότητες προώθησης συμφερόντων τους στην Ουκρανία με φιλορωσικές αρχές έως το 2014. Ο Μάναφορτ συλλαμβάνεται τον Ιούνιο του 2018 αφότου αποπειράθηκε να έρθει σε επαφή με μάρτυρες. Καταδικάζεται τον Φεβρουάριο του 2019 σε 7,5 χρόνια κάθειρξης χωρίς να καταθέσει τίποτε σημαντικό κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων του. Ο Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε το «θάρρος» του και δεν απέκλεισε να του απονείμει χάρη.
16 Φεβρουαρίου 2018: Ο Ρόμπερτ Μάλερ στρέφεται κατά του Κρεμλίνου και απαγγέλει κατηγορίες εις βάρος 13 Ρώσων υπηκόων, εκ των οποίων και ενάντια σε ένα συγγενή του Πούτιν, τον επιχειρηματία Εβγκένι Πριγκόζιν, με την κατηγορία ότι ηγήθηκε εκστρατειών κατά της Κλίντον και υπέρ του Τραμπ μέσω από μιας υπηρεσίας αναζήτησης στο διαδίκτυο με έδρα την Αγία Πετρούπολη.
9 Απριλίου 2018: Το FBI πραγματοποιεί έρευνες στα γραφεία και στην κατοικία του προσωπικού δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, που ήταν για καιρό το «πίτμπουλ» του αφεντικού του, αλλά σύντομα άλλαξε πλευρά και συνεργάστηκε με την έρευνα. Ο Κόεν καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο σε 3 χρόνια φυλάκισης για απάτη, παραβίαση της νομοθεσίας για την προεκλογική εκστρατεία. Πλήρωσε το 2016 δύο γυναίκες εξαγοράζοντας τη σιωπή τους για φερόμενες σχέσεις που είχαν με τον Αμερικανό πρόεδρο και είπε ψέματα στο Κογκρέσο για τη συνέχιση έως τον Ιούνιο του 2016 των συνομιλιών για την ανέγερση του Ουρανοξύστη Τραμπ στην Μόσχα.
13 Ιουλίου 2018: Ο Ρόμπερτ Μάλερ ασκεί διώξεις εις βάρος 12 Ρώσων πρακτόρων για ηλεκτρονική παρείσφρηση σε υπολογιστές του Δημοκρατικού κόμματος. Τρεις μέρες αργότερα, σε σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν στο Ελσίνκι, ο Τραμπ πεισματικά αρνείται να καταδικάσει την Μόσχα για τον ρόλο της στην εκστρατεία, προκαλώντας σάλο στην Ουάσινκγτον, ακόμη και στον Ρεπουμπλικανικό του κόμμα.
25 Ιανουαρίου 2019: Ο πρώην λομπίστας και στενός φίλος του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ρότζερ Στόουν συλλαμβάνεται με κατηγορίες του ειδικού εισαγγελέα που τον κατηγορεί ότι είπε ψέματα στους ερευνητές για τις συνομιλίες του με τα WikiLeaks πριν τη δημοσιοποίηση των emails των Δημοκρατικών. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και αρνείται να δηλώσει ένοχος.
22 Μαρτίου 2019: Ο Ρόμπερτ Μάλερ υποβάλει την τελική του έκθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, που γίνεται υπεύθυνος για την δημοσιοποίησή της.
24 Μαρτίου 2019: Με τετρασέλιδη επιστολή του προς το αμερικανικό Κογκρέσο ο Μπαρ αναφέρει ότι οι έρευνες του ειδικού εισαγγελέα δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προεκλογική ομάδα Τραμπ ούτε κανένας συνεργάτης του, συμφώνησε είτε συνεργάστηκε με την Ρωσία στις προσπάθειες της για να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016».