Κόσμος

Δεν είπαν τίποτα στον Ερντογάν! Οργή της Άγκυρας για το Κατάρ – Στέλνει στρατό!

- Δεν γνώριζε ο Ερντογάν ότι οι χώρες του Κόλπου θα διέκοπταν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ
- “Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιός βρίσκεται πίσω από αυτό”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος εξοργισμένος
- Αποφασίζει σήμερα να στείλει στρατό στο Κατάρ

Οι χώρες του Κόλπου αποφάσισαν απ’ ότι φαίνεται σε συνενόηση με τις ΗΠΑ να μην πουν τίποτα στην Τουρκία για την απόφασή τους να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ. Και αυτό έχει προκαλέσει την οργή και την ανησυχία της Άγκυρας! Γιατί κανείς δεν της είπε τίποτα. Και ας μην ξεχνάει κανείς ότι το Κατάρ είναι από τους βασικούς επενδυτές στην Τουρκία.

Το βράδυ της Τρίτης (06/06/2017) ο Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαζανίου, και μπροστά σε επικεφαλής αντιπροσωπειών ξένων χωρών μίλησε για “παιχνίδια που παίζονται”.

“Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιός βρίσκεται πίσω από αυτό”, δήλωσε.
Η Τουρκία ωστόσο, συνεργάζεται σε πολλούς τομείς και με τη Σαουδική Αραβία. Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν διαφωνίες που να μπορεί να θεωρηθούν πολύ σοβαρές μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας. Είναι μάλιστα γνωστό ότι στην τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην χώρα αυτή ετέθη το θέμα μιας στρατιωτικής συμμαχίας.

Αλλά η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ξεκάθαρα ότι πριν από τη λήψη και την ανακοίνωση της απόφασης αποκλεισμού του Κατάρ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωσε την Άγκυρα ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση που να υπονοεί τις εξελίξεις. Για ποιό λόγο αραγε δεν είχε ενημερωθεί η Άγκυρα;

Προφανώς διότι οι σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ είναι πιο προχωρημένες σε σχέση με τις σχέσεις της Τουρκία με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου. Μάλιστα πριν από τον αποκλεισμό είχε αποφασιστεί η εγκατάσταση και μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης, πέραν εκείνης των ΗΠΑ, στο Κατάρ, ενώ αναμενόταν ή μετάβαση των τουρκιών μονάδων που θα υπηρετούσαν εκεί. Σήμερα, το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να επιτρέψει στους τούρκους στρατιώτες να αναπτυχθούν στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ.

Ούτε λόγος φυσικά για τους οικονομικούς δεσμούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι και τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρισκόταν στην Τουρκία, μετά την συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, μετακόμισαν στο Κατάρ.
Εξαιτίας αυτών των ιδιαίτερων σχέσεων Άγκυρας – Κατάρ, η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες η κρίση να λυθεί το ταχύτερο δια της διπλωματικής οδού. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη επικοινωνήσει με πάνω από δέκα ηγέτες για την εξεύρεση λύσης, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Σε καθε περίπτωση, η γρήγορη επίλυση του θέματος, αν αυτό είναι εφικτό, αποτελεί προτεραιότητα για την Άγκυρα που προσπαθεί να τηρεί κάποιες ισορροπίες χωρίς να θιγούν οικονομικά και πολιτικά της συμφέροντα.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα