Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

Δεν φεύγουν οι ΗΠΑ από τη Βενεζουέλα – Απειλές Πομπέο στον Μαδούρο

Βενεζουέλα ΗΠΑ Μαδούρο
Φωτογραφία Reuters

Ο ανένδοτος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Νικολάς Μαδούρο, καλά κρατεί. Με τη Βενεζουέλα στα πρόθυρα του εμφυλίου, ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ, φυσικά, έχουν άλλη άποψη…

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ ως πρόεδρο στη Βενεζουέλα τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Νικολάς Μαδούρο. Κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος με τις «πλάτες» της Ουάσινγκτον και αποφάσισε να διακόψει κάθε σχέση.

Κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μαδούρο δεν έχει το… δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί η Ουάσινγκτον δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας! Το είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο: η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες από τη χώρα.

«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (…) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μάικ Πομπέο.

Ο Μαδούρο έδωσε στην Ουάσινγκτον προθεσμία 72 ωρών για να διευθετήσει την αποχώρηση των Αμερικανών διπλωματών από τη Βενεζουέλα

«Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο κάλεσε (!) το στρατό  και τα σώματα ασφαλείας στη Βενεζουέλα «να συνεχίσουν να προστατεύουν (…) όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς και αυτούς των ΗΠΑ και τους άλλους ξένους υπηκόους στο έδαφος της χώρας».

«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει η προειδοποίηση – απειλή: οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν υπεύθυνο τον Μαδούρο και θα αναλάβουν “δράση” σε περίπτωση που κάποιο από τα μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βενεζουέλα κινδυνεύσει.

«Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας», διεμήνυσε ο Πομπέο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις