Site icon NewsIT

Δεν ήθελε να φυλακιστεί χωρίς τον υπολογιστή του ο Σνόουντεν – Άδικα τον… περίμεναν στην Κούβα

25.06.2013 | 11:38
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Το αεροπλάνο που πέταξε από τη Μόσχα με προορισμό την Αβάνα είχε μια κενή θέση, αυτή του Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο άνθρωπος που έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και κατηγορείται για κατασκοπεία, παραμένει άφαντος.

Ο Σνόουντεν αποφάσισε να φύγει από το Χονγκ Κονγκ όταν η κυβέρνηση της Κίνας τον ειδοποίησε πως πρέπει να βγει αλλού καταφύγιο από τις αμερικανικές αρχές που τον ψάχνουν… παντού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον δικηγόρο Άλμπερτ Χο, το κινεζικό καθεστώς τον διαβεβαίωσε πως δε θα του έβαζε εμπόδια στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει την Κίνα.

Στη διάρκεια ενός δείπνου με πίτσα, τηγανιτό κοτόπουλο, κοτόπουλο και pepsi, ο Χο συναντήθηκε με τον Σνόουντεν για να ζητήσουν τις επιλογές του, γράφει τη Daily Mail, επικαλούμενη δηλώσεις του δικηγόρου στους New York Times. Στη συνέχεια, επικοινώνησαν με τις κινεζικές αρχές για να μάθουν αν ο 30χρονος Αμερικανός θα μπορούσε να αποφυλακιστεί με εγγύηση, σε περίπτωση σύλληψής του κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ κι αν η Κίνα να έμπαινε εμπόδιο στο ενδεχόμενο της φυγής του.

Η απάντηση ήταν επί της ουσίας «φύγε». Και επειδή ο Σνόουντεν, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, φοβόταν να μη φυλακιστεί χωρίς να έχει στην κατοχή του τον υπολογιστή του, αποφάσισε να φύγει για τη Μόσχα.

Από εκεί, επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πτήση για την Αβάνα, ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι του προς τον Ισημερινό. Το αεροσκάφος της Aeroflot έφτασε στην πρωτεύουσα της Κούβας αλλά ο Σνόουντεν ήταν άφαντος.

Ρώσοι δημοσιογράφοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος και δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Αβάνας δήλωσαν ότι κανείς δεν είδε τον Σνόουντεν και ότι δεν παρατήρησαν να έχουν ληφθεί κάποια επιπλέον μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της κουβανικής πρωτεύουσας.

Όταν έκανε την εμφάνισή του ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, οι δημοσιογράφοι τον περικύκλωσαν. Εκείνος έβγαλε τότε τη δική του φωτογραφική μηχανή, τράβηξε φωτογραφία τους φωτογράφους και είπε: “όχι, δεν υπάρχει κανένας Σνόουντεν”.
Μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους δήλωσαν στους δημοσιογράφους που επέβαιναν σ’ αυτό αμέσως μετά την απογείωσή του ότι ο Σνόουντεν δεν είναι επιβάτης της πτήσης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα South China Morning Post, η οποία δόθηκε στις 12 Ιουνίου, αλλά δημοσιεύεται σήμερα, ο Σνόουντεν, που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία γιατί αποκάλυψε το σχέδιο παρακολουθήσεων πολιτών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA), τονίζει ότι είχε προσληφθεί από την ιδιωτική εταιρεία Βooz Allen Hamilton με σκοπό να συλλέξει στοιχεία για τις δραστηριότητες της NSA.

“Τα καθήκοντά μου στην εταιρεία αυτή μού επέτρεπαν την πρόσβαση σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και σε ο,τιδήποτε άλλο παρακολουθούσε η NSA σ’ όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό δέχθηκα τη θέση αυτή”, τονίζει ο Σνόουντεν.
Η εταιρεία αυτή απέλυσε τον Σνόουντεν μετά τις διαρροές στον Τύπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ασάνζ: Με έγγραφα Ισημερινού και λεφτά του Wikileaks ταξίδεψε ο Σνόουντεν

Άφαντος ο Σνόουντεν – Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το πού βρίσκεται

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Σνόουντεν – Δεν πέταξε για Αβάνα

Παγκόσμιο θρίλερ: Εδώ ο Σνόουντεν, εκεί ο Σνόουντεν, που είναι ο Σνόουντεν

Θρίλερ με τον Σνόουντεν! Ζήτησε άσυλο στον Ισημερινό – Η Ουάσινγκτον ακύρωσε το διαβατήριό του

Ο “κατάσκοπος” Σνόουντεν για άσυλο στη Μόσχα;

Στο Καράκας ο Σνόουντεν – Εφυγε απο το Χονγκ Κόνγκ

Για κατασκοπεία κατηγορείται ο Σνόουντεν

 Το Πεκίνο δεν θέλει να αναμειχθεί στην έκδοση του Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε τις υποκλοπές στις ΗΠΑ

Νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές υπόσχεται ο πρώην πράκτορας της CIA

Το κορίτσι του… πράκτορα: η σέξι μπαλαρίνα, σύντροφος του ανθρώπου που ξεσκέπασε τις ΗΠΑ

“Ο Σνόουντεν είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία Ρεπουμπλικανού”

“Ξέρω ότι θα υποφέρω γι αυτό που έκανα” λέει ο πράκτορας που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις

Στο Χονγκ Κονγκ ο Σνόουντεν που αποκάλυψε το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις πολιτών

Έντουαρντ Σνόουντεν: Αυτός είναι το… «βαθύ λαρύγγι» που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις πολιτών (VIDEO

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version