Site icon NewsIT

Δεν κάνει πίσω για τους S-400 η Τουρκία

14.02.2019 | 12:20
Δεν κάνει πίσω για τους S-400 η Τουρκία

Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου Βολκάν Μποζκίρ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά στην αγορά των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι συνεχίζει την κόντρα με το ΝΑΤΟ και κυρίως με τις ΗΠΑ για τους ρωσικούς πυραύλους κάνοντας και σκληρό παζάρι για τους πυραύλους “Patriot”. Ο Μποζκίρ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα παραμείνει πιστή στη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία για την αγορά των s-400, καθώς οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας στον τομέα της ασφάλειας, λέγοντας παράλληλα για τους Patriot πως “αν η ευκαιρία είναι στο επίπεδο που επιθυμούμε, έχουμε δηλώσει ότι ίσως αγοράσουμε και αυτούς”.
Όπως τόνισε μάλιστα ο πικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής δεν πρέπει να… πληρώσει την κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας η Τουρκία η οποία θέλει να έχει καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με τον Βολκάν Μποζκίρ, η Άγκυρα έχει καταβάλει τα περισσότερα χρήματα για την αγορά των S-400 και τα αντιαεροπορικά συστήματα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα τον Νοέμβριο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αν η Τουρκία προχωρήσει με την αγορά των S-400, η Ουάσινγκτον θα αποσύρει την πρότασή της να πουλήσει στην Άγκυρα πυραύλους Patriot αξίας 3,5 δισεκ. δολαρίων. Έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η αγορά των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα και ίσως αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version